Mestni inšpektor: Ste v hudih bolečinah? Pokličite osebnega zdravnika

Barbara Bradač
05.08.2021 06:00
Kako je našega bralca "vsekalo v križu" in je v hudih bolečinah poskušal priti do protibolečinske injekcije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaradi epidemije covida-19 je naročanje pri izbranem osebnem zdravniku obvezno. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

V avlo Večerove stavbe je "prikrumpal" Silvo Kreslin - komaj se je premikal, prosil je za stol, ker ni mogel stati. Zaupal nam je zgodbo, kako ga je pred dnevi "vsekalo v križu" in je v hudih bolečinah poskušal priti do protibolečinske injekcije. Najprej je poklical na urgenco UKC Maribor, kjer so mu povedali, da se mora najprej obrniti na osebno zdravnico. Ker je ta na dopustu, je klical nadomestno zdravnico, a se nihče ni oglasil, nam je povedal. V bolečinah se je, kardiološki bolnik, tako odpravil v zdravstveni dom. A ga po njegovih besedah zdravnica ni sprejela, zavrnila ga je že medicinska sestra z besedami, da ga bo zdravnica poklicala, ko bo imela čas.

​Kreslin poudari, da je bil v čakalnici sam. "Razumem, da me ne more takoj sprejeti, ima telefonski klic in obravnava drugega pacienta. Ko konča, pa verjetno že lahko. Jaz ne morem sedeti, ne morem stati. Injekcijo potrebujem, protibolečinsko. Bolečine so grozne," opiše situacijo. A v čakalnici javnega zdravstvenega doma ni mogel storiti nič drugega, kot se obrniti in oditi domov ter tam čakati telefonski klic. Ni zmogel. Protibolečinsko pomoč je potem poiskal na urgenci, kjer so mu jo tudi omogočili. Do takrat ga nadomestna zdravnica še ni poklicala.

Telefonsko naročanje vzpostavlja red

Zaposlena v zdravstvenem domu je ravnala po pravilih, je razumeti Aleksandra Jusa, pomočnika direktorja zdravstvenega doma. Zaradi epidemije covida-19 je namreč naročanje pri izbranem osebnem zdravniku obvezno. "Še vedno svetujemo ljudem, naj najprej navežejo kontakt ali z osebnim zdravnikom ali nadomestno ambulanto. Najprej naj pokličejo. Res pa je, da je v času dopustov težje vzpostaviti kontakt kot običajno. Povečano je število klicev, ker je sedaj čas dopustov, ambulante se med seboj nadomeščajo, hkrati pa dajemo še ekipe tako za množično testiranje kot za cepljenje," pojasni Jus. Že brez dodatnih obremenitev družinski zdravniki dalj časa opozarjajo na preveliko število opredeljenih pacientov.

Telefonsko naročanje vzpostavlja red, da se ne čaka več ur v čakalnici, kjer se tako tudi zmanjšuje gneča, a če boli, je vsaka minuta huda. "Če gledamo izjemne situacije, lahko takšnih pacientov pride naenkrat pet, in če se pojavi vseh pet na vratih, imamo pa naročene paciente, se spet vse skupaj zamakne, hkrati pa se polnijo čakalnice. To je problem," poudari Jus.

Kako navezati stik

Na eni strani rigorozna pravila v primarnem zdravstvu, že manj na sekundarnem zdravstvenem nivoju, hkrati pa koncerti z nekaj sto ljudmi, gneče ob čakanju na testiranje, množica čakajočih na cepljenje v zdravstvenem domu. "Zelo težko je razumeti in to bega ljudi. Po eni strani se v zdravstvu skušamo držati ukrepov in zajeziti širjenje virusa, po drugi strani pa se ne upoštevajo niti varnostna razdalja niti zaščitni ukrepi. To vzbuja pri ljudeh neko nerazumevanje in jezo pri ljudeh razumem," pravi Jus.

Kako navezati stik, ko pa so ambulante družinskih zdravnikov telefonsko dosegljive le dve uri na dan, kot je tudi pravilo zdravstvene zavarovalnice. Jus svetuje klic na info točko 02 22 86 200. To telefonsko številko je sicer na spletni strani zdravstvenega doma težko najti. "Naj pokličejo, sporočijo, da niso mogli vzpostaviti stika z ambulanto, potem se z info točke povežejo z ambulanto in povedo, da gre za akutno obolenje, kot v konkretnem primeru, in potem ambulanta pokliče pacienta," še svetuje Jus.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta