Antijanša 2.0? Tokratna vroča politična jesen se od drugih razlikuje po tem, da je natančno mogoče določiti njen začetek

Uroš Esih Uroš Esih
21.08.2020 18:40
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Vroča politična jesen je generična oznaka, ki se uporabi za poimenovanje domala vsake jeseni v politiki. A tokratna vroča politična jesen se od drugih razlikuje po tem, da je natančno mogoče določiti njen začetek. To je torek naslednji teden, ko se napoveduje težko pričakovani obračun v Desusu. Predsednica Aleksandra Pivec proti vsem etabliranim strukturam v stranki, vključno s peteroglavo poslansko skupino. Vse burno dogajanje v stranki do te točke je bil le prolog v vročo politično jesen, ko je običajne počitniške politične kisle kumarice zamenjala dinamična telenovela na dvoru upokojenske stranke.
Vsi v koaliciji, še najbolj pa predsednik vlade Janez Janša, si želijo, da se kriza vodenja v upokojenski stranki čim prej konča, saj vnaša nemir v koalicijske vrste, ob napovedanih aktivnostih opozicije, ki je zadolžena za kurjavo v vroči politični jeseni, pa lahko načne ali ogrozi stabilnost vlade. Še največ težav bo, če Pivčeva (za zdaj) preživi na vrhu Desusa, poslanci pa gredo na svoje. Poslanci stranke Janši jasno sporočajo, da mu bodo še bolj lojalni, beri državotvorni, če ne bo več podpiral Pivčeve. Da o odtegnitvi podpore vladi zares ne razmišljajo, so povedali že prej. Za poslance Desusa vemo tudi, da nikakor v nobenem scenariju, tako zaradi osebnih kalkulacij kakor zaradi zelo nizkih rejtingov stranke, ne pristajajo na predčasne volitve.
A prvi pravi test razmerij med koalicijo, načeto zaradi dogajanja v Desusu, in opozicijo bo napovedana interpelacija zoper neodstopljenega notranjega ministra Aleša Hojsa. Če se Janša ne bo držal nevtralno v notranjih zadevah Desusa, bi mu lahko poslanci zagodli s podporo interpelaciji in s tem povečali možnost njenega uspeha, saj gre za arogantnega prvoborca SDS z mnogimi grehi na hrbtu in je trn v peti tudi mnogih koalicijskih poslancev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta