Interesi za obstoj Pivčeve, ne stranke, v koaliciji postajajo vse bolj osebni

Uroš Esih Uroš Esih
14.05.2020 20:31
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Podobno navzven odločna kot danes po seji sveta stranke je bila novopečena predsednica Desusa Aleksandra Pivec odločna tudi februarja, ko je strankino in zunanjo javnost prepričevala, zakaj naj upokojenska stranka vstopi v tretjo vlado Janeza Janše. V primeru vstopa stranke Desus v katerokoli programsko vlado bomo zahtevali jasno časovnico in zagotovljena finančna sredstva za ustanovitev demografskega sklada, dvig minimalne pokojnine za polno pokojninsko dobo nad prag revščine, za ohranitev učinkovitega in vsem dostopnega javnega zdravstva, skrajševanje čakalnih dob, prenovo dopolnilnega zavarovanja, dodatno izredno usklajevanje pokojnin, pa za krajše prehodno obdobje za dvig odmernega odstotka na 63,5 odstotka. Cena pogojev Pivčeve za vstop v Janševo vlado je bila kar dve milijardi evrov, v bolj splošni obliki pa so bili zapisani v koalicijski pogodbi. Ki jo zdaj po zdravstveni krizi, ki se preveša v gospodarsko in socialno, koalicijski partnerji lahko kar raztrgajo, ker je v zaostrenih razmerah, ko se je zrušil državni proračun, neuresničljiva.
A Pivčeva kljub temu še kar naprej vztraja v vladi in tri mesce kasneje niza v bistvu iste pogoje za obstanek v koaliciji, kot jih je februarja za vstop v koalicijo. V svojem za mnoge larpurlartističnem političnem slogu poudarja, da so programske zahteve za stranko ključne, ideološke teme, ki jih neprestano odpira največja vladna stranka SDS in močno razburjajo članstvo in teren upokojenske stranke, ki večinsko diha levosredinsko, pa dejansko ne preveč spretno postavlja v drugi plan.
Interesi za obstoj Pivčeve, ne stranke, v koaliciji postajajo vse bolj osebni. Nad njo še vedno visi afera SRIPT, ki ni doživela epiloga. Pod preprogo pometena afera ji močno zmanjšuje manevrski prostor nasproti dominantnemu šefu Janši, ki je o dogajanju v stranki precej bolje obveščen kot funkcionarji stranke. Ti na primer ne vedo, zakaj je danes ministrica na poslansko skupino pripeljala Andreja Prebila, ki se je mimo strankarskih struktur prebil v najožji krog zaupnikov predsednice Pivčeve. Zaradi tega je padla njena nekdanja zaupnica, generalna sekretarka Nina Stankovič, arhitektka kongresne zmage Pivčeve nad Karlom Erjavcem. Stranka ob vsem navedenem nikakor ni enotna, kot zatrjuje predsednica. Na čelo znotrajstrankarske opozicije je predsednica sama potisnila Stankovičevo in predsednika sveta stranke Tomaža Gantarja, zdravstvenega ministra, ki je v nemilosti pri Janši, ko ga potihoma sili v drugi odstop.
V očeh javnosti, iz katere stranka črpa podporo, pa je Desus Aleksandre Pivec ponižan, saj Janša stranke več ne potrebuje za nadaljnje vladanje. Četudi se stranka odloči za odhod iz koalicije, pa se, dokler bo Pivčeva vodila stranko, verjetno ne bo, lahko mirno vlada naprej z manjšinsko vlado. S SMC Zdravka Počivalška, ki ga je nabava zaščitne opreme pahnila v politično komo, v kateri je odvisen od Janševih političnih aparatov za preživetje. In z javnomnenjsko okleščeno NSi Mateja Tonina, ki bi jo, če bi zapustila koalicijo, zapustili tudi njeni zvesti podporniki, ki gravitirajo k Janši.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta