Kdo nas grdo gleda?

Avtor teksta
21.05.2020 03:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Slovenija je v zvezi s koronavirusom razglasila mnoge stvari. Če pogledamo samo minuli petek, je po administrativnem zaklinjanju naša država prva v Evropi, ki je baje opravila s smrtonosno epidemijo. Zdi se kot športni dosežek, kot da smo v obračunu z boleznijo covid-19 postali prvaki Evrope in jo zadegali v koš.
V petek je Slovenija tudi razglasila, da odpira meje. Kar je malce noro, ker slovenski administrativni ukrep o koncu epidemije virusa ni premagal še niti doma, kaj šele v sosednjih državah. Že v ponedeljek je vlada snedla odločitev. Na spisku držav, s katerimi odpiramo meje, je obstala le Hrvaška. Zanimivo je, da poleg ni vsaj Avstrije. V ponedeljek je Slovenija namreč objavila, da avstrijski državljani k nam ne morejo potovati kar tako, saj morajo najprej imeti verodostojen razlog. Hujše je, da ko se vrnejo domov, morajo še zmeraj v obvezno štirinajstdnevno karanteno. Ne zaradi nas.
Kolikor razumemo, slovensko diplomacijo lahko najbolj boli, da Avstrija s 70 mrtvimi zavoljo covida-19 na milijon prebivalcev kljub priporočilom Evropske komisije, naj mejo medsebojno odprejo države, ki imajo primerljivo epidemiološko stanje, Slovenije ni povabila k snovanju odprtja svojih meja za 15. junija. To počne zgolj z vzhodnimi sosedami: Češko (28 mrtvih na milijon), Slovaško (5) in Madžarsko (49). Predvsem mora vlado Janeza Janše tudi boleti, da severna soseda za zdaj Slovenije (50 umrlih na milijon) še ne percipira vsaj kot simpatizerke Višegrajske skupine. Čemu se je Avstrija odločila Slovenijo uvrstiti na raven Italije s 532 mrtvimi na milijon prebivalcev? Hkrati pa je že bila odprla mejo s Švico, ki ima kar 219 smrtnih žrtev na milijon prebivalcev, in z Nemčijo z 98 mrtvimi na milijon. Je to latentna velikonemška politika ali kaj?
Slovenski minister Anže Logar se je pred tedni moral zelo potruditi, da mu je za številne delovne migrante na Koroškem uspelo odpreti mejni prehod Holmec. Slovenci, pravzaprav Slovenke, torej smejo brisati riti ostarelim čez mejo, Avstrijci pa pri nas še zlepa ne bodo mogli niti na kavo. V novem krogu pogajanj o odpiranju meja ga, Logarja, avstrijski kancler Sebastian Kurz očitno grdo gleda. Ne glede na to, da sta menda oba iz iste evropske politične jate.
Vrnimo se k ugibanju o razlogih, da Slovenije ni zraven. Prvi je verjetno turizem. Avstrijci bi radi, da njihovi državljani počitnice preživijo doma. Drugi razlog je, da Avstrijci v Slovenijo ne bi več hodili po cenejše storitve, na pivo, k frizerju ali zobozdravniku. Tretji razlog je tako rekoč že prastrah, da bi se čez avstrijsko-slovensko mejo znova vlil begunski val, o katerem pa ni ne duha ne sluha. Slaba vest Avstrijcev zavoljo Bad Ischgla je ob vsem tem za Slovenijo le slaba tolažba. Mimogrede, Avstrija s svojo ignoranco objektivno škodi tudi manjšini na avstrijskem Koroškem in Štajerskem. In to okroglih sto let po plebiscitu!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta