(KOMENTAR) Čebelja pravljica

Uroš Gramc Uroš Gramc
17.09.2023 21:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Prva zmaga je bila za hčerko Frido. Druga je bila za Nathana. Bo tretja za še enega moštvenega kolega - Seppa? Nekaj takega smo se spraševali, ko se je Jonas Vingegaard v gorskih etapah neusmiljeno približeval Seppu Kussu v rdeči majici, čeprav je govoril, da mu zelo privošči in bi bil vesel, če bi njegov zvesti pomočnik dobil dirko po Španiji. Ko se je na ikoničnem Angliruju oziral čez ramo za Američanom in s Primožem Rogličem -, ki je Američanu dejal, naj se bori, verjame in mu bo uspelo - izginil v megli, smo dobili kaos. Ki so ga zakuhali ne kolesarji, ampak šefi Jumbo-Visme.

Nizozemska zasedba ima izjemen trenažni program, pri njih praktično vsak postane boljši, najboljši material in vrhunsko zasedbo tekmovalcev, toda ni se prvič izkazalo, da šepajo pri taktičnih usmeritvah. Morda imajo celo premočne kolesarje, a kar bi morale biti sladke skrbi, se je skoraj zasukalo v drugo smer. Jasno je, da vsak želi zmagati, in če na dirko pelješ dva od najboljših treh, štirih na svetu, bosta želela oba, kar pa ne gre. In ko se v igro vmeša še tretji, ki bi moral le ponagajati konkurenci, jo utruditi, vendar začne "ogrožati" lastni vodji, dobimo - kanibalizem. Kar se je Jumbu, ki je izgubil zunanjega sovražnika, tudi pripetilo. So pa bili tik pred "požrtijo" vsaj toliko spretni, da so jo preprečili in smo dobili z rekordi popisano čebeljo pravljico. Pa morda tudi (zadnji) vrhunec te generacije.

Vuelta je končana, leto praktično odkljukano, toda interno rivalstvo je zelo živo in utegne krhati odnose med šampionoma, razbiti kohezijo moštva in v najslabšem primeru sprožiti odhod katerega od njiju, če željam ne bo ugodeno. Konkurenca si to neizmerno želi in Rogliča menda že snubi, za Kussa pa se bo zagotovo tudi našla kakšna ponudba, zato se napoveduje pestra nova sezona. Na Iberskem polotoku je namreč šlo tudi za dokazovanje pri vodstvu ekipe in status alfa samca. Letos so se - do Vuelte in s pomočjo Američana navidezno še na njej - temu izognili, toda v letu 2024 se zna zgoditi, da bosta asa "treščila". Pri Kisovčanu zagotovo tli želja po rekordnih štirih, petih zmagah na Vuelti, a bistveno višje na spisku želja je francoski Tour. "Saj vsi vemo, kaj mi še manjka," večkrat odgovori. In ker mu več ne manjka rožnata majica z Gira, okolišenje odpade. Pri Dancu pa je tako jasno - ko zasedeš svetovni prestol, se s čim skromnejšim več ne zadovoljiš.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta