(KOMENTAR) Od sramote do zmage

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
17.09.2024 19:03
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ursula von der Leyen je opravila veliko delo. Nova stara šefica Evropske komisije je na tiskovni konferenci v Evropskem parlamentu v Strasbourgu samozavestno, hladno in tudi prepričljivo predstavila komisarske kandidate in kandidatke, predvsem pa njihove resorje. Seveda, je priznala, ni bilo lahko ugoditi vsem željam, ki so se po večini stekale v željo kar dvajsetih članic od sedemindvajsetih po obilno denarno podprtem gospodarskem resorju. Hkrati je s pritiskom na nekatere države, med njimi na Romunijo, Malto in Slovenijo, nekateri menijo, da tudi na Francijo, dosegla ne le bolj spolno uravnotežen kolegij - 11 komisark, pač pa tudi pomenljivo strukturo. 

Zavoljo tega na levi ocenjujejo, da bo nova komisija celo bolj desna od Evropskega parlamenta. Med komisarji sta pač predstavnika populističnega desničarskega krila, ker te stranke pač vodijo vlade v teh članicah. Prvi je Italijan Raffaelle Fitto iz Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), ki je celo med šestimi izvršnimi podpredsedniki komisije. Ampak to lahko prej pripišemo tesnemu prijateljstvu nemške predsednice komisije z italijansko premierko Giorgio Meloni, kakor pa dejstvu, da je požarni zid etabliranih evropskih strank do ECR padel. Kajti zavoljo normaliziranja skrajne desnice skoraj povsod po Evropi, je padel že veliko prej. Drugi je Madžar Oliver Varhelyi, ki je bil že komisar za širitev v prvi komisiji Von der Leynove. Toda predstavnik nove desničarske skupine Patrioti za Evropo je tokrat dobil veliko manj pomemben resor za zdravje in dobrobit živali, kar je jasno sporočilo Viktorju Orbanu. Še nekaj resorjev je povsem novih, omenimo vsaj tega za obrambo, pa onega za stanovanjsko politiko in energijo. Kako zvita je bila von der Leyen pri komisijski prodaji resorjev, kaže še en detajl. Resor za notranje zadeve in migracije je namenila Avstrijcu Magnusu Brunnerju. Dunaj je namreč imel toliko povedati čez migracijsko politiko Bruslja, evo, pa dajte in se sami pozabavajte s tem.

Evropska ljudska stranka EPP bo imela 14 komisarjev in predsednico komisije, socialisti in demokrati štiri, liberalni Renew pet, en bo neodvisen. In zdaj smo pri Marti Kos, ki jo je bila Ursula von der Leyen prisiljena predstaviti z opombo, da bo treba kandidatko uradno potrditi šele, ko bo slovenski parlamentarni odbor za zadeve EU o njej podal neobvezujoče mnenje. Ampak pravo presenečenje je prišlo, ko je na novinarsko vprašanje prostodušno odgovorila, da je premieru Robertu Golobu res poslala v slovenskih vladnih krogih vehementno zanikovano pismo, v katerem je neposredno zahtevala zamenjavo Tomaža Vesela.

Odvisno od politične provinience lahko to razumete kot sramoto in ponižanje za suverenost Slovenije, ali pa, ker je resor pomembnejši, kot je bilo upati, kot veliko slovensko zmago. Kajti Marta Kos, če ji uspe prestati preverbo in zaslišanje, ne bo vodila zgolj resorja za širitev EU na Zahodni Balkan, pač pa tudi na preostalo vzhodno soseščino, na Ukrajino, Moldavijo in Gruzijo. Njen resor bo pristojen še za povojno obnovo Ukrajine, kar podrazumeva zvrhano malho denarcev. 

Da ne glede na vse verjetno res gre za zmago Slovenije, dokazuje premislek o tem: če Marta Kos zaslišanja v parlamentarnem odboru ne prestane, bo resor Sloveniji še vedno na voljo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta