(KOMENTAR) Po večnem derbiju: Riera je vedno manj mister

Miha Dajčman Miha Dajčman
20.02.2023 18:20
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Za slovenski nogomet je zagotovo koristno, če v prvi ligi delujejo ljudje, ki večajo njeno prepoznavnost s svojim ugledom in kvaliteto tekmovanja dvigujejo z izkušnjami, ki so jih pridobili na prehojeni nogometni poti. Manj dobrodošel je nespoštljiv odnos do javnosti in posledično slovenskega nogometa, ki ga je v nedeljo pokazal trener Olimpije Albert Riera.

Z vrnitvijo v slovenski nogomet je Španec poleti poskrbel za presenečenje, nihče ga ni pričakoval na klopi katerega od prvoligašev. Veliko bolj kot njegov klavrni konec kariere nogometaša pri Zavrču in Kopru pred manj kot desetimi leti je bila odmevna že prva tiskovna konferenca takrat novega trenerja Olimpije, ko je nasledil Roberta Prosinečkega. Nekdanjega člana Espanyola, Liverpoola, Galatasaraya, Manchester Cityja in drugih evropskih velikanov so s povzdigovanjem glasu nad vodstvom kluba navijači zeleno-belih spodili s tiskovne konference, o kateri so pisali tudi mediji v tujini. S serijo osmih zmag pa je 40-letnik začel žeti simpatije nogometnih navdušencev in predstavnikov medijev. Da gre za strokovnjaka, ki je uspel v le nekaj tednih sestaviti dominantno moštvo, smo ugotavljali jeseni. Njegovi medijski nastopi so bili popestritev prve lige.

Toda mister Riera je bil iz meseca v mesec vedno manj mister. Po zmagi Celja nad zmaji v 9. krogu prve lige je trenerski začetnik prvič arogantno nastopil do predstavnikov medijev. Jeseni in pozimi je sledilo še nekaj podobnih javnih nastopov Riere. Z odnosom po nedeljskem porazu na derbiju, ko ima Olimpija štirinajst krogov pred prvim zasledovalcem Mariborom še vedno zajetnih dvanajst točk prednosti, pa je eden največjih zvezdnikov, ki so kadarkoli delovali v slovenskem nogometu, izzval ogorčenje.

Zakaj? Novinar Vala 202 Luka Petrič je Riero prosil za komentar tekme, ta pa mu je najprej odvrnil, če bi govoril o tekmi ali sodnikih. Petrič je kakopak poslušalcem želel prenesti komentar tekme trenerja. "Je bil Maribor boljši od nas?" je Riera vprašal novinarskega kolega, ki je na vprašanje odgovoril pritrdilno. "Konec intervjuja. Pogovarjam se le z ljudmi, ki razumejo nogomet," je pogovor zaključil Španec in odkorakal na tiskovno konferenco.

Pred polno konferenčno sobo v Ljudskem vrtu je Riera nadaljeval v enakem slogu. Dejal je, da ne bo govoril o sodnikih, a je prav tej temi namenil uvodne minute svoje ocene obračuna. Sprenevedal se je tudi ob argumentiranih replikah novinarjev, na družbenih omrežjih pa se je nato še posmehoval sodniškim odločitvam, ki so resnici na ljubo bile sporne, a so šle na škodo obeh moštev, česar Riera seveda ni omenil.

So reakcije trenutno najuspešnejšega trenerja sezone odraz dogajanja v vodstvu ljubljanskega kluba? Morda. Prav tako je mogoče, da s temi dejanji načrtno usmerja pozornost od slabših predstav ekipe nase. Dejstvo pa je, da takšen odnos do slovenskega nogometa ne pritiče trenerju vodilnega moštva lige.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta