(MB-teden) Javno-zasebna zagata

Barbara Bradač Barbara Bradač
06.03.2020 20:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Vanovšek

Zdi se, da tržnica na Vodnikovem trgu nikakor ni zgrajena pod srečno zvezdo. Že od začetka je šlo narobe, zato ni čudno, da se tamkajšnjim prodajalcem kolca po stari tržnici.
Konstruktor, ki je na razpisu mariborske občine za 50 let pridobil stavbno pravico, je zgradil podzemno garažno hišo, nekaj gostinskih prostorov in trgovski center ter uredil zgornjo ploščad, ki je namenjena osnovni dejavnosti tržnice, torej prodaji zelenjave in sadja. Prvotna pogodba, ki jo je s Konstruktorjem podpisal takratni župan Boris Sovič, je predvidevala, da mora Konstruktor po izgradnji vrniti občini ploščad nad tem objektom, vključno z mlečno-mesnim paviljonom. A kavelj je, da v prvotni pogodbi ni bilo določeno, da Konstruktor stavbne pravice ne bi smel prenašati. Tako je v določenem trenutku Konstruktor za reševanje lastnega finančnega položaja prodal celoten objekt Hypo Leasingu, tudi tisto, kar bi moral po izgradnji vrniti občini. Da to sme narediti, je dobil soglasje v času županovanja Franca Kanglerja, ampak povedati je treba, da pravno gledano po tem, ko je stavbna pravica ustanovljena, ne moreš več narediti vertikalne delitve stavbne pravice. In od tod se je valil kamenček, ki je danes ogromna skala.
Obljuba Mariborčanom, da bo mesto imelo sodobno in urejeno živilsko tržnico, se še ni uresničila. Praktično novo tržnico rešujemo že deset let. A težava je nekoliko simptomatična za Maribor, saj se nekateri projekti niso izvedli kot pravilna javno-zasebna partnerstva. V takšnem položaju je sortirnica, enako velja za žičnice, z izjemo gondole. Če imaš pravo pogodbo in zasebni partner zaide v finančne težave, lahko javni partner ukrepa, tu pa to ni bilo mogoče.
Hypo Leasing je premoženje - stavbno pravico -, ker obrokov za najem takratno podjetje Tržnica Maribor ni uspelo odplačevati, prenesel na svojo slabo banko Heto Asset Resolution. In kje in kako v zgodbo vstopi današnja lastnica Simona Lebar, ki je bila v letih 2011 do 2013 svetovalka za investicije pri Hypo Adria Banki? Tako, da leta 2016 od Hete Asset Resolution, ki je slaba banka Hypo Alpe Adria Bank, kupi stavbno pravico na tržnici. Inversio Gradnje, podjetje, ki je uradno lastnik stavbne pravice, naj bi odštel za ta nakup nekaj več kot dva milijona evrov. Zanimiv je podatek, da je eden od najemnikov na tržnici dobro povezan z Lebarjevo.
Ko je sedanji župan Saša Arsenovič razkril, da se je dogovoril za odkup stavbne pravice, se je zdelo, da se bo nad tem že skoraj zakletim prostorom razjasnilo. Vse so tokrat naredili prav na občini. Pravočasno so pridobili soglasje mestnih svetnikov, tudi kredit je bil odobren. Resda bi plačali v zadnjem hipu, a bilo je v roku. Lastnica si je pa premislila. Vmes je še spremenila zemljiškoknjižno stanje, česar glede na določila predpogodbe ne bi smela storiti, objekt je etažirala. Izkazalo se je, da je (pred)pogodba na koncu samo list papirja, ki ga lahko katerakoli stran tudi krši. In to se je tokrat zgodilo. In ponovna rešitev tržnice je zavila z začrtane smeri urejanja starih grehov sfiženega javno-zasebnega partnerstva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta