Amazon v Združenih državah Amerike dobil svoj prvi sindikat

DR
05.04.2022 17:09

Proti delavcem, ki so se želeli sindikalno organizirati, sta bila tako uprava podjetja kot ameriška zakonodaja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V filiali Amazona v Bessemerju v Alabami ustanovitev sindikata ni uspela, v New Yorku pa je.
Reuters

Uslužbenci Amazonove podružnice v New Yorku so na posebnem referendumu izglasovali ustanovitev sindikata, kar so sindikalni vodje označili za zgodovinsko zmago zoper drugega največjega delodajalca v ZDA. Za ustanovitev sindikata je po navedbah Nacionalne uprave za delovna razmerja (NLRB) glasovalo 2654 skladiščnih delavcev v podružnici Amazona v newyorškem okrožju Staten Island, medtem ko jih je 2131 glasovalo proti. So pa uslužbenci Amazona v Bessemerju v Alabami ustanovitev sindikata očitno zavrnili, čeprav se utegne rezultat glasovanja zaradi poznejšega upoštevanja spornih glasovnic še spremeniti. V Bessemerju je za ustanovitev sindikata glasovalo 875 delavcev, proti pa 993. Posebna komisija bo 416 spornih glasovnic preučila v prihodnjih dneh.

Zmaga na Staten Islandu pomeni prvi uspešni poskus organiziranja ameriških uslužbencev v zgodovini tega podjetja. Za organizatorji referenduma je težka bitka z upravo podjetja Amazon, ki v ZDA zaposluje skoraj milijon ljudi in se že ves čas na vso moč trudi zatreti vsa prizadevanja za ustanovitev sindikata. Lastnik Amazona Jeff Bezos sicer velja za drugega najbogatejšega človeka na svetu, njegovo premoženje ocenjujejo na 190 milijard dolarjev. Odvetnik Seth Goldstein, ki je sindikat delavcev Amazona na Staten Islandu brezplačno zastopal pri postopkih za izvedbo glasovanja, je sporočil: "Angažma delavcev je bil ključen za dosego te zgodovinske zmage. Pripišemo ga lahko intenzivnemu sindikalnemu organiziranju po vsej državi v digitalnih in tehnoloških podjetjih, neprofitnih organizacijah in Starbucksu. Na čelu sindikalnega organiziranja so milenijci in pripadniki generacije Z."

Po lanskem hudem porazu v Bessemerju, ko je večina delavcev glasovala proti ustanovitvi sindikata, je sindikat maloprodaje, veleprodaje in trgovinskih centrov (RWDSU) vendarle dobil drugo priložnost za organizacijo kampanje, potem ko je NLRB odredila ponovitev referenduma, saj se je izkazalo, da je uprava Amazona vplivala na izid prvega. Stuart Appelbaum, predsednik RWDSU, je pretekli teden sporočil, da bo sindikat podal svoje pripombe glede tega, da je uprava Amazona vplivala na referendum v Bessemerju, vendar ni navedel nobenih podrobnosti. Ob tej priložnosti je kritiziral delovno zakonodajo, ki je po njegovem mnenju napisana v korist korporacijam in v škodo sindikatov. "V ZDA ne bi smelo biti tako težko ustanoviti sindikata," je poudaril Appelbaum.

Chris Smalls, odpuščeni delavec Amazona, ki vodi ALU in njegova prizadevanja na Staten Islandu, še vedno računa na zmago tudi v Alabami. "Ne vem, kaj natančno se dogaja v Alabami, vem pa, da meje ne obstajajo in da je mogoče organizirati zaposlene v kateremkoli skladišču. Upam, da jim bo uspelo. Mi smo jim izrazili vso podporo in solidarnost." Sindikatu naklonjeni delavci tam zahtevajo boljše delovne pogoje, daljše odmore za malico in višje plače. Delavci, ki so v podružnici v Bessemerju zaposleni za nedoločen čas, sicer zaslužijo najmanj 15,80 dolarja na uro, torej več kot 14,55 dolarja, kolikor je povprečna urna postavka v mestu. Uslužbenci Amazona si prizadevajo za daljše odmore, plačano odsotnost z dela zaradi poškodbe in urno postavko 30 dolarjev namesto 18 dolarjev, kolikor jim je ponudilo vodstvo podjetja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta