Banki OTP soglasje za prevzem NKBM

Srečko Klapš Srečko Klapš
07.09.2022 16:47
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kot kaže, bo Nova KBM septembra dokončno v rokah madžarske bančne skupine OTP. 
Andrej Petelinšek

Madžarska bančna skupina OTP, ki je maja lani z luksemburško družbo Biser Bidco, ki si jo lastita Apollo in EBRD, podpisala pogodbo o nakupu Nove KBM, je v torek prejela soglasje Banke Slovenije, je razvidno iz objave na njeni spletni strani. Neuradno naj bi agencija za varstvo konkurence o tem odločila v prihodnjih dneh, potem pa bodo madžarski bankirji lahko nakazali kupnino. Neuradno naj bi bila ta nekoliko nižja od milijarde evrov.

Spomnimo, da se je odločanje o soglasju banki OTP, ki se ji po tem, ko ta že ima v lasti SKB banko, Nova KBM pa je nazadnje prevzela Abanko, obeta tretjina slovenskega bančnega trga, zavoljo ukrajinske krize nekoliko podaljšalo. Neuradno naj bi bančni regulatorji trga preverjali tudi morebitno (pre)izpostavljenost banke OTP na ruskem in ukrajinskem trgu ter morebitne lastniške povezave družine Rahimkulov in skupine Kafijat, ki ima v lasti sedem odstotkov delnic OTP. Ob tem so v banki, ki jo vodi Sandor Csanyi, večkrat pojasnili, da je skupina Kafijat v lasti madžarskih državljanov Ruslana in Timurja Rahimkulova, ki živita v Budimpešti in ju ni mogoče šteti med ruske vlagatelje. Tako OTP do zaključka prevzema Nove KBM loči le še soglasje slovenskega varuha konkurence, kjer naj bi neuradno zaključili preverjanje vpliva na bančno-zavarovalniški trg, potem ko je v Slovenijo skozi SKB banko vstopila francoska zavarovalna skupina Groupama. Poznavalci bančnih razmer ocenjujejo, da glede na to, da ima tudi Nova LB okoli 30-odstotni tržni delež, soglasje AVK naj ne bi bilo vprašljivo. OTP bo po prejemu tega soglasja to sporočil borzi v Budimpešti, kjer kotira njihova delnica, in plačal kupnino.

Medtem je prišlo pri imenovanju novih nadzornikov Nove KBM predstavnikov madžarskega lastnika do sprememb, saj so med sedmimi izvoljenimi nadzorniki - Zoltan Kaszas, Rozsa Deveny, Balazs Letay, Tünde Barabas, Sandor Pataki, Tamas Bernath in Marko Košak - trije že odstopili, in sicer Kaszas, Letay in Deveny. Aprila je skupščina namesto Kaszasa za novega kandidata za nadzornika potrdila Imreja Bertalana, julija pa z namenom izpopolnitve številčne sestave nadzornega sveta še Dorotheo Nikolovo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta