(BORZNI KOMENTAR) ​Domači borzni trg ostaja atraktiven kljub rasti delnic

Lojze Kozole, Ilirika Lojze Kozole, Ilirika
03.07.2024 16:29
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Krka namenja skoraj deset odstotkov prihodkov v raziskave in razvoj, to je lani znašalo skoraj 180 milijonov evrov.
Krka

Nekaterim vlagateljem bi se lahko zdelo, da je domači borzni trg morda že nekoliko visoko ali celo drag, ker so nekatere domače delnice letos doživele precejšnjo rast vrednosti. Vendar to ne bo držalo. Na primer, kljub letošnji 54,81-odstotni rasti vrednosti delnic banke NLB je njeno razmerje med dobičkom in ceno (P/E-razmerje) 4,42. Tudi če bi se dobiček banke prepolovil, bi banka še vedno stala manj kot devet letnih dobičkov, kar kaže na njeno relativno vrednost in potencial za nadaljnjo rast.

NLB ima za 5,8 milijarde evrov variabilnih kreditov in to je seveda lahko dobra investicija. V času monetarnih politik, ko se ob povišani inflaciji povečajo tudi obrestne mere, takšni krediti delujejo kot zaščita (hedge) pred inflacijo. To pomeni, da je investicija varnejša, saj se prihodki banke povečujejo s povišanjem obrestnih mer, to pa zmanjšuje tveganje negativnih gospodarskih učinkov. Če je cena te investicije enaka aktualnemu štiriletnemu dobičku banke, je to zagotovo zanimiv posel za vlagatelje. Ob tem ima banka z 20 milijardami evrov depozitov razmerje med krediti in depoziti 67 odstotkov, kar pomeni, da ima veliko strateškega prostora za širitev poslovanja v regiji. Čeprav je v regiji nekaj tveganj, se zanjo predvidevata višja rast in izboljšanje življenjskega standarda. To omogoča banki, da izkoristi priložnosti za rast in krepitev svoje prisotnosti na trgih z velikim potencialom, to pa lahko vodi do povečanih prihodkov in boljših rezultatov v prihodnosti.

Ob tem letos pri nas višjo rast dosega tudi novomeška Krka, vrednost njene delnice je letos zrasla za 26,82 odstotka, vendar tudi ta ni predraga, saj ima P/E-razmerje 12,34. Podjetje ima veliko denarnih rezerv in skorajda ničelno raven dolga glede na celotna sredstva, to pa dodatno povečuje njegovo finančno stabilnost. Krka je lani imela za dobre 1,8 milijarde evrov prihodkov, od tega je marža ​EBITDA ​približno 28 odstotkov. Dobiček je znašal dobrih 310 milijonov evrov. Za letos lahko pričakujemo vsaj podoben rezultat. Poleg tega Krka namenja skoraj deset odstotkov prihodkov v raziskave in razvoj, kar je lani znašalo skoraj 180 milijonov evrov. To moramo upoštevati kot investicijo, ki bo v prihodnje prinesla dobre donose. Investicije v raziskave in razvoj povečujejo dolgoročno konkurenčnost in inovativnost podjetja, to pa lahko vodi do nadaljnje rasti prihodkov in dobičkov. Zato je Krka kljub trenutni rasti delnic še vedno atraktivna za vlagatelje.

Skratka, domači borzni trg krasijo visoka izplačila dividend, stabilno poslovanje podjetij, nizka zadolženost, ob tem pa je v zadnjih letih tudi opaziti povišano pozornost in pozitiven trend izboljševanja korporativne kulture. Sicer pa so delniški trgi trenutno v stabilnem stanju, saj se inflacija umirja, zaposlenost je močna, podjetja so dobičkonosna, z znižanjem obrestnih mer pa se obetajo ugodnejši finančni pogoji za podjetja in prebivalstvo, kar bo še naprej ugodno učinkovalo na delniške trge.

*Razkritje: Avtor je lastnik delnic NLB. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta