(BORZNI KOMENTAR) Umetna inteligenca kot priložnost za investiranje

Lojze Kozole, Ilirika Lojze Kozole, Ilirika
31.08.2023 07:03

Borzni indeksni sklad (ETF sklad) za investicijsko izpostavljenost umetni inteligenci

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V skladu SOXX ETF najdemo všečno kompozicijo določenih podjetij, ki bo v prihodnje pisala zgodbo umetne inteligence, med katera sodijo podjetja, kot so Advanced Micro Devices (AMD), Qualcomm, Intel, Texas instruments, NVIDIA in drugi.
V skladu SOXX ETF najdemo všečno kompozicijo določenih podjetij, ki bo v prihodnje pisala zgodbo umetne inteligence, med katera sodijo podjetja, kot so Advanced Micro Devices (AMD), Qualcomm, Intel, Texas instruments, NVIDIA in drugi.
Reuters

Skladi ETF se od vzajemnih skladov razlikujejo predvsem po tem, da imajo dodobra nižje stroške upravljanja in zato tudi nižje provizije, ob tipično boljših donosih. Skladi ETF so tipično tudi likvidnejši kot vzajemni skladi, kupuje oziroma trguje pa se z njimi prek trgovalnega računa, ki ga imajo fizične ali pravne osebe odprtega pri borznoposredniških hišah ali prek storitve individualnega upravljanja premoženja (IUP), ki jo prav tako ponujajo borznoposredniške hiše.

Eden izmed skladov ETF (exchange-traded fund – indeksni sklad), ki znajo biti zanimivi v letošnjem letu, je ETF, ki sledi indeksu iShares Semiconductor indeks. Ta trguje pod trgovalno kratico SOXX in ponuja investicijsko izpostavljenost podjetjem v sektorjih, ki proizvajajo in preskrbujejo trg s polprevodniki, ki so ključni del sodobnega računalništva.

Polprevodniški čipi so bistvo številnih naprav, na katere se zanašamo zdaj, vključno s pametnimi telefoni, kalkulatorji, računalniki in še veliko več. Ker se tehnologija še naprej izboljšuje in širi, bodo ti čipi nujni pri večjem številu novih in starih naprav, čemur pravimo internet stvari (IoT – Internet of Things).

SOXX (iShares Semiconductor) ETF sledi delniškim družbam v sektorju polprevodnikov. ETF skladi, ki se osredotočajo na določen sektor, v tem primeru na sektor polprevodnikov, omogočajo vlagateljem, da dosežejo izpostavljenost do določenega tržnega segmenta, ne da bi morali kupovati posamezne delnice posameznih podjetij v tem sektorju.

Ob vprašanju investicije, ali v podjetje AMD ali v podjetje Intel, je lahko odgovor SOXX ETF. Sklad ima namreč precej enakomerno razporejene teže podjetij, v katere investira. V njem najdemo všečno kompozicijo določenih podjetij, ki bo v prihodnje pisala zgodbo umetne inteligence, med katera sodijo podjetja, kot so Advanced Micro Devices (AMD), Qualcomm, Intel, Texas instruments, NVIDIA in drugi. To je le nekaj podjetij iz omenjenega ETF, da pa se ne stavi le na eno ali drugo podjetje –, torej da bi se izognili tveganjem, ki izvirajo iz posameznih podjetij –, je najbolje investirati v sklad, v katerem so želena podjetja vsebovana po primernih težah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta