Celjski srednješolci postali podprvaki: V upravljanju reševalnih robotov so pravi asi

20.07.2023 07:00

Celjani so se iz svetovnega prvenstva v robotiki v Franciji vrnili z osvojenim drugim mestom. Ekipo so sestavljali dijaki četrtega letnika programa tehnik mehatronike

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto Rojnik

V Srednji šoli za strojništvo, mehatroniko in medije Šolskega centra Celje so lahko upravičeno ponosni na svoje dijake. Šestčlanska ekipa je na svetovnem prvenstvu v robotiki RoboCup 2023 v Franciji namreč osvojila sijajno drugo mesto. Juliji, Tadeju, Aljažu, Mateju, Anžetu in Luki so pot v Bordeaux zagotovili njihovi predhodniki v finalu svetovnega prvenstva v Avstraliji leta 2019, na katerem so bili tretji in s tem najboljši Evropejci v kategoriji reševalnih robotov.

Rezultat presegel njihova pričakovanja

Ob vrnitvi v Slovenijo sta podprvake v šoli sprejela ravnateljica Simona Črep in podžupan Mestne občine Celje Uroš Lesjak, ki nista mogla prehvaliti mladih asov. Ekipo so sestavljali dijaki četrtega letnika programa tehnik mehatronike, in sicer diamantna maturantka Julija Weiss iz Tabora, Tadej Cerovšek iz Šmarja pri Jelšah, zlati maturant Aljaž Herodež iz Prebolda, Matej Jančič in Anže Mesarič iz Rogaške Slatine in Luka Podkrižnik iz Šentjurja. Svoje vtise ob vrnitvi je strnila Julija Weiss. Pojasnila je, da je bila njihova naloga na tekmovanju z izredno močno konkurenco ustvariti natisnjenega 3D-robota, primernega za vožnjo po različnih terenih s pomočjo kamere in za zaznavanje različnih ovir, s katerimi se lahko srečamo na terenu. Čeprav so bili s potekom svojega dela zadovoljni, je diamantna maturantka priznala, da tako izjemnega rezultata, kot so ga dosegli, ni nihče pričakoval: "Rezultat je presegel vsa naša pričakovanja, nas povezal kot ekipo in nas ponesel do naslova svetovnih podprvakov."

Člani ekipe prihajajo iz občin Tabor, Šmarje pri Jelšah, Prebold, Rogaška Slatina, Šentjur. Med njimi je diamantna maturantka programa tehnik mehatronike. 
Foto Rojnik

Pokazali timsko delo

Zadovoljstva nad ekipnim duhom in ustvarjalnostjo mladih ob prihodu v Celje ni skrival mag. Matej Veber, ki je skupaj z Matjažem Cizejem bdel nad nadebudno ekipo. "Izziv je bilo odpravljanje posameznih tehničnih problemov na tekmovanju, ki so se velikokrat pojavili. Dijaki so morali pokazati veliko timskega dela, samoiniciativnosti, odziv v stresnih situacijah, iskati dobre rešitve," je dejal. Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije Šolskega centra Celje si je z uvrstitvijo na letošnjem svetovnem prvenstvu zagotovila vstopnico za prihodnje svetovno prvenstvo v robotiki RoboCup 2024. To bo organizirano v nizozemskem Antwerpnu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta