Digitalni napredek: Odpravljanje birokratskih ovir v javnih razpisih

Uspešno pridobivanje sredstev bo v prihodnosti zahtevalo bolj prilagodljive in inovativne pristope

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

1. Več poudarka na ciljnih usmeritvah

Eden izmed opaznih trendov v svetu javnih razpisov je premik od splošnih razpisov k bolj specifičnim ciljnim usmeritvam. V prihodnosti lahko pričakujemo, da bodo javni razpisi bolj usmerjeni k reševanju določenih družbenih, okoljskih ali gospodarskih problemov. To pomeni, da bodo organizacije in posamezniki morali bolj natančno prilagoditi svoje projekte, da bodo ustrezali tem specifičnim ciljem.

Po podatkih Evropske komisije je bilo v letu 2022 več kot 70% evropskih javnih razpisov usmerjenih v reševanje specifičnih družbenih in okoljskih izzivov, kot so podnebne spremembe, digitalizacija in socialna vključenost.

2. Digitalizacija in poenostavitev postopkov

S prihodom digitalnih tehnologij se spreminjajo tudi načini, kako se izvajajo javni razpisi. Digitalizacija omogoča poenostavitev postopkov pri prijavi in spremljanju projektov. V prihodnosti lahko pričakujemo več spletnih platform, ki bodo omogočale elektronsko oddajo prijav in spremljanje napredka projektov. To bo olajšalo dostopnost do informacij o razpisih in zmanjšalo birokratske ovire.

Po analizi OECD je več kot 80% držav članic OECD že uvedlo digitalne platforme za oddajo prijav na javne razpise, kar je privedlo do zmanjšanja birokratskih obremenitev za prijavitelje.

Shutterstock

3. Večji poudarek na trajnostnem razvoju

Trajnostni razvoj postaja vedno bolj pomemben in to se odraža tudi v javnih razpisih. Organizacije in projekti, ki prispevajo k trajnostnemu razvoju, bodo verjetno imeli večje možnosti za pridobitev sredstev v prihodnosti. To vključuje projekte, ki se ukvarjajo z obnovljivo energijo, varstvom okolja, socialno odgovornostjo in podobnimi področji.

Svetovna banka poroča, da se je financiranje projektov za obnovljivo energijo in varstvo okolja povečalo za 25% v zadnjih petih letih, kar kaže na rast zanimanja za trajnostne projekte.

4. Več sodelovanja med sektorji

Prihodnost javnih razpisov bo prinesla več sodelovanja med različnimi sektorji, vključno z vlado, gospodarstvom in civilno družbo. Skupni projekti in partnerstva bodo spodbujeni, saj se zavedamo, da kompleksni problemi zahtevajo celostne rešitve. To bo zahtevalo večjo stopnjo koordinacije in medsektorskega sodelovanja.

Po raziskavi United Nations Development Programme se je število medsektorskih partnerstev povečalo za 20% v zadnjem desetletju, kar kaže na rast sodelovanja med vlado, gospodarstvom in civilno družbo.

5. Večja preglednost in odgovornost

Pričakujemo lahko tudi večjo preglednost in odgovornost pri porabi javnih sredstev. Organizacije, ki prejmejo sredstva prek javnih razpisov, bodo verjetno podvržene strožjemu nadzoru in zahtevam za poročanje o rezultatih. To bo zagotovilo, da se denar porabi učinkovito in v skladu s cilji razpisa.

Po poročilu Transparency International se je število primerov korupcije v povezavi z javnimi razpisi zmanjšalo za 15% v zadnjih petih letih, kar odraža večjo pozornost k odgovornosti in transparentnosti.

V zaključku lahko poudarimo, da se trendi v svetu javnih razpisov spreminjajo, pričakovanja postajajo bolj specifična, zato bo uspešno pridobivanje sredstev v prihodnosti zahtevalo bolj prilagodljive in inovativne pristope.

Zunanji svetovalec lahko pomaga pri pripravi popolne vloge, razumevanju specifičnih ciljev razpisa, sledenju digitalnim postopkom ter pri prepoznavanju trajnostnih inovacij in tako bistveno pripomore k uspešni prijavi podjetja na razpis.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.