DUTB prodal Alpino, ki gre jutri v roke češke družbe K&H

Srečko Klapš Srečko Klapš
17.05.2022 17:07
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alpina prehaja jutri v roke družba K & H, a.s., ki je del skupine Franco in jo sestavlja 30 družb na Češkem, Slovaškem in v Avstriji.
Sašo Bizjak

Družba za upravljanje terjatev (DUTB) je postala večinska lastnica Alpine v letu 2015. Kot finančna lastnica je skupaj z vodstvenimi ekipami Alpine poskrbela za finančno sanacijo, prestrukturiranje, racionalizacijo in stabilizacijo družbe v katero je vložila 24 milijonov evrov posojil in pretvorila okoli 20 milijonov evrov dolga v kapital družbe. Prodajni postopek skupine Alpina se je uradno pričel avgusta lani. Interes za nakup je izkazalo deset potencialnih investitorjev, tako iz Slovenije kot tujine. Prodajni postopek je kot finančni svetovalec za DUTB vodila mednarodna svetovalna družba KPMG, kot pravni svetovalec pa Odvetniška pisarna Jerovšek Malis.

DUTB je kupca K&H, a. s., izbrala ne le zaradi najvišje finančne ponudbe temveč tudi zaradi strategije razvoja družbe Alpina v prihodnje. Nov lastnik se bo prednostno usmeril v prestrukturiranje in izboljšave področij proizvodnje, prodaje, odnosov s poslovnimi partnerji ter v nadaljnji razvoj blagovne znamke Alpina in njenih izdelkov. Nov lastnik bo zadržal število zaposlenih na isti ravni kot doslej, s ciljem izboljšanja produktivnosti skupine, prodajo pojasnjujejo v DUTB. Predsednik upravnega odbora DUTB Franci Matoz je ob tem dejal, da je Alpina je priznana in iskana blagovna znamka, kar je potrdilo veliko zanimanje potencialnih kupcev: "Ta potencial je prepoznal tudi nov lastnik, ki ima za Alpino smele razvojne načrte na vseh področjih njenega delovanja. DUTB je od kupca zahtevala še zaveze o ohranitvi blagovne znamke, proizvodnje v Žireh, predvsem pa ohranitev zaposlenih." Lastnik in direktor skupine Franco František Pivoda je dodal, da so se za Alpino odločili zaradi prepoznavne in kakovostne znamke, zlasti v športnem segmentu, z ugledno pozicijo na trgu: "Prepričani smo, da gre za nakup z velikim potencialom za rast in dolgoročno dobičkonosno naložbo. Znamka Alpina bo na ravni imena ostala nedotaknjena, njeno identiteto pa bomo nadgradili in obogatili, tako v športnem, kot tudi v modnem segmentu."

Sebastian Cafuta, predsednik nadzornega sveta Alpine meni, da je podpis kupoprodajne pogodbe z družbo K&H, a. s., pomemben tako za zaposlene kot poslovne partnerje in kupce Alpine, saj strategija novega lastnika v prihodnje zagotavlja rast skupine: "Pomemben je tudi za lokalno skupnost, saj je Alpina ena redkih velikih družb v občini. Verjamemo, da se pod novim lastništvom skupini Alpina odpirajo številne nove priložnosti, ki si jih tako ugledna blagovna znamka tudi zasluži." Jure Krvina, predsednik sveta delavcev Alpine pa je dodal, da so si zaposleni po napetem in dolgotrajnem pričakovanju odločitve v zvezi z novim lastnikom oddahnili: "Še posebej nas veselijo zaveze, da bo nov lastnik omogočil rast družbe ob ohranjanju števila zaposlenih in sedeža skupine v Žireh."

Družba K & H, a.s., je del skupine Franco, ki jo sestavlja 30 družb s ključnimi aktivnostmi na Češkem, Slovaškem in v Avstriji ter številnimi kupci iz Evrope, Afrike in Azije. Gre za uspešno, na Češkem registrirano družinsko podjetje v lasti Františka Pivode in njegovih dveh sinov. Glavni segmenti njihovega delovanja so proizvodnja, nepremičnine in maloprodaja, pri čemer v zadnjih letih beležijo strmo rast poslovanja. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta