(FOTO) Razvoj trga dostav: Milijonski posel še kar raste

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
17.03.2022 06:00

Ker je delež prebivalstva, ki digitalno naroča hrano, le približno petodstoten, je prostora za rast še veliko

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z Woltom zdaj vsak teden sodeluje 700 dostavljavcev, še lani v istem obdobju jih je bilo le 250.  
Igor Napast

Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Koper, Murska Sobota, Novo mesto, Ptuj ... Seznam mest in krajev, kjer sta prisotna največja ponudnika s področja dostave hrane in hitre trgovine, se daljša iz meseca v mesec. Čeprav sta Wolt in Glovo, ponudnika dostave hrane, nakupov, paketov, celo storitev, glede poslovanja dokaj skrivnostna, oddana poslovna poročila razkrivajo, da še skladno s širitvijo dostopnosti rastejo tudi prihodki obeh podjetij. Ti so že v letu 2020 presegli 4,2 milijona evrov, in čeprav številke za lani še niso objavljene, bodo zagotovo še veliko višje.

"Lani smo podvojili število partnerjev, navedenih v aplikaciji, največ naročil pa je bilo v četrtem četrtletju leta 2021, z več kot 140 tisoč dostavljenimi naročili na mesečni ravni," pravijo v slovenski podružnici španskega Glova, ki je po lanskem majskem prevzemu slovenskega ponudnika eHrana (blagovni znamki delujeta pod okriljem podjetja Trilogic) do konca leta v celoti zaključil integracijo pod svojo znamko. Migracija je vključevala tako "selitev" partnerjev, torej ponudnikov, kot tudi uporabnikov, novi lastnik pa je prevzel tudi obstoječo ekipo zaposlenih.

Zdaj je Glovo prisoten v 26 mestih po Sloveniji; v devetih mestih, in sicer v Ljubljani, Mariboru, Kranju, Celju, Kopru, Domžalah, Novem mestu, na Ptuju in v Murski Soboti, sami zagotavljajo logistiko za povezovanje uporabnikov, partnerjev in kurirjev, v preostalih mestih pa uporabnikom in partnerjem ponujajo samo dostop do trga.

Podatki razkrivajo, da je imel Glovo še v letu 2019 nekaj več kot 462 tisoč evrov prihodkov, leto kasneje pa so ti že narasli na več kot 1,22 milijona. A kljub temu ga je po prihodkih že v prvem polnem letu prisotnosti v Sloveniji odločno prehitel Wolt, ki je po prihodu v jeseni 2019 do konca leta dosegel dobrih 356 tisoč evrov prihodkov, že v letu 2020 pa več kot 2,9 milijona.

Glovo je največ naročil opravil v četrtem četrtletju leta 2021, več kot 140.000 je bilo dostavljenih na mesečni ravni.
Glovo

Že petino dostav blaga iz trgovin

"V razvitih državah je delež prebivalstva, ki digitalno naroča hrano, približno pet odstotkov, tako je še veliko potenciala za rast in Slovenija pri tem ni izjema," pravi Clemens Brugger, direktor pri podjetju Wolt Slovenija, in dodaja, da so se navade uporabnikov v zadnjih dveh letih spremenile in zdaj sta dostava hrane iz restavracij in dostava iz trgovin postali že stalnica. Za primer: že vsak drugi Ljubljančan je v zadnjih dveh letih naročil prek Wolta.

Clemens Brugger: "Naša vizija je zgraditi digitalno nakupovalno središče, ki ga bo vsak posameznik imel v svojem žepu."
Wolt

Industrija dostave hrane in hitre trgovine ter njena priljubljenost v zadnjem desetletju raste iz leta v leto. Brugger ocenjuje, da sta k njihovi rasti najbolj prispevali širitev ponudbe v druga večja mesta - leta 2020 v Maribor, Celje, Kranj, lani v Koper in Novo mesto, letos v začetku leta v Domžale in na Ptuj, pred kratkim v Velenje, prav danes pa v Novo Gorico - ter širitev na segment dostave iz trgovin.

"Razvoj tega segmenta oziroma tako imenovane Q-trgovine (quick commerce - hitre trgovine, ki v povprečju 30 minut dostavi vse, kar uporabnik želi iz trgovine; op. p.) in širjenje ponudbe na živilske trgovine ter maloprodajne ponudnike, ki uporabnikom dostavijo kruh, zelenjavo, pijače, žarnice, produkte za nego otrok, elektroniko, čistila, igrače, knjige, rože in darila, smo pričeli leta 2020," pravi sogovornik. Zdaj ta segment zajema že več kot 20 odstotkov celotne ponudbe, doda. Letos so pri Woltu, sicer izvirno finskem ponudniku, vstopili v nov segment - segment storitev.

Hitri test? Lahko, kar na domu

"Temelj našega posla je digitalizacija in e-commerce, zato pričakujemo, da bo segment hitre dostave v prihodnosti rasel," pravi Brugger. "Naša vizija je zgraditi digitalno nakupovalno središče, ki ga bo vsak posameznik imel v svojem žepu. Najprej smo zgradili kulinarični kotiček, nato dostavo in ponudbo iz trgovin, zdaj pa dodajamo še storitve, saj lahko uporabniki od februarja prek Wolta na dom naročijo usposobljeno zdravstveno osebje, ki izvede hitro testiranje na covid-19. To je prva, a zelo pomembna storitev, ki smo jo implementirali."

Z Woltom zdaj vsak teden sodeluje 700 dostavljavcev, še lani v istem obdobju jih je bilo le 250, podobne številke pa so tudi pri Glovu, saj sodeluje s 500 do 1000 aktivnimi kurirji. Raste tudi zanimanje za delo dostavljavcev, kar kaže število čakajočih na sprejem.

Je pa po videnem na ulicah jasno ne le, da je dostavljavcev ogromno, temveč tudi, da pogosteje, vsaj v zimskem času, uporabljajo avtomobile. "Razmerje je odvisno od sezone, vremenskih razmer in mesta. Poleti kurirji uporabljajo predvsem motorna kolesa in kolesa. Pozimi zaradi vremenskih razmer opažamo, da večje število kurirjev uporablja avtomobile," odgovarjajo v Glovu, kjer so aprila lani med ponudniki kurirskih storitev začeli izvajati načrt za spodbujanje uporabe vozil brez notranjega izgorevanja, v skladu s cilji EU za zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida. Podobno pravi tudi Clemens Brugger: "Ob lepem vremenu zaznavamo, da je vsaj polovica dostav, opravljenih s kolesom, sledita mu avtomobil in motorno kolo. Ob deževnem ali snežnem metežu pa se polovica dostavljavcev odloči za dostavo z avtomobilom, četrtina z motorjem in druga četrtina s kolesom."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta