(FOTO) Slovenca lastnika hotela v avstrijskem turističnem središču: Ponujava slovensko, a brez dunajskega ne gre

Branka Bezjak Branka Bezjak
28.05.2024 03:30

Zakonca Katja in Sebastijan Lupša sta julija lani v turističnem središču Turracher Höhe odprla hotel Alpin Peaks. S prvo zimsko sezono sta zadovoljna, a bosta morala nekatere zadeve prilagoditi. Poletno sezono bodo začeli ta vikend.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sebastijan in Katja Lupša v svojem apartmajskem hotelu Alpin Peaks v Turracher Höhe.   
Branka Bezjak

V znanem turističnem središču Turracher Höhe je družina Lupša iz Tržiča najprej letovala. Ker so vsi zagreti za šport nasploh, ne le za zimske športe, ampak tudi za kolesarjenje, pohode, so si tam pred več kot petnajstimi leti najprej kupili počitniško hišo, nato še štiri hiške z apartmaji, ki jih oddajajo. "Zaljubila sva se v ta predel in sčasoma razvila še poslovno pot," razlagata. Potem se je leta 2016 pojavila priložnost za nakup zemljišča v strogem centru vasice. "Pred tem sva se zanimala za nakup tudi v Sloveniji. Ogledovala sva si že parcele v Kranjski Gori, ampak so bile predrage. Res pa je, da takrat Turracher Höhe še ni bil tako turistično razvit in zemljišča niso imela tolikšnih cen kot danes," je pojasnil Sebastijan Lupša.  

Od načrtov do zaključka del je nato minilo nekaj let, da so lani končali 16 milijonov evrov vredno investicijo v hotel apartmajskega tipa, pri čemer je s finančnim vložkom sodeloval tudi njun poslovni partner. Za njimi je torej prva zimska sezona, po premoru od sredine aprila bodo ta konec tedna zagnali poletno, ki bo trajala do konca septembra, nato bodo konec novembra začeli novo zimsko sezono. "Za prvo leto lahko rečeva, da sva zelo zadovoljna s številom prenočitev. Nekoliko bi radi izboljšali obisk v hotelski restavraciji, morali se bomo prilagoditi s ponudbo," ugotavlja Katja Lupša. Ponujali so jedi, ki jih gostje ne dobijo pri drugih ponudnikih, tudi slovenske, kakor so štruklji in gibanica. Na voljo je tudi bogata izbira slovenskih vin. "Toda pokazalo se je, da gostje povprašujejo po dunajskih zrezkih, vlivancih (špeclih) in drugih tipičnih lokalnih jedeh. Tudi gostje iz Slovenije. In če jih hočemo zadržati v naši restavraciji, se moramo prilagoditi," razloži lastnik apartmajskega hotela. 

Apartmaji lahko sprejmejo od dve do osem oseb, vsak ima kuhinjo.        
Branka Bezjak

Tudi pri gradnji in opremljanju hotela sta v veliki meri vključevala znanja in materiale Slovencev. Pri grobih delih so sicer sodelovali z Avstrijci, vsa okna denimo pa je izdelalo slovensko podjetje Domal, tudi ves les, ki je poleg stekla in kamna glavni element objekta, je iz Slovenije. Notranjo opremo in dizajn je zasnoval slovenski arhitekt Bernard Kramarič, s katerim so sodelovali že pri opremljanju počitniških hišk. Veliko je pri tem pomagala tudi Katja Lupša. V recepciji je že v pomoč mlajša hči Lea, študentka na Visoki šoli za management Bled, starejša hči Martina, ki sicer dela specializacijo iz družinske medicine, pomaga pri marketingu. Tudi logotip, v katerem je stilizirana podoba Triglava, je njihova ideja.

Pri gradnji in opremljanju hotela sta lastnika v veliki meri vključevala znanja in materiale iz Slovenije. 
Branka Bezjak

V Aparthotelu Alpin Peaks je 42 apartmajev, ki lahko sprejmejo od dve do osem oseb, vsak ima kuhinjo. Pri načrtovanju sta lastnika izhajala iz svojih izkušenj, da morajo biti apartmaji tako veliki, da lahko v vsakega spraviš tudi vso smučarsko opremo. Gostom so na voljo še bar, velnes in fitnes, hotel ima podzemno garažo. Pri vodenju hotela sta zakonca Lupša začetnika, zato pa imata v podjetništvu bogate izkušnje. Sebastijan je od leta 2005 direktor podjetja Landis+Gyr, ki proizvaja števce in programsko opremo za energetsko upravljanje. Nekoč je tudi Katja delala tam kot finančna direktorica, nato je šla na svojo pot kot poslovna in finančna svetovalka.

Soba za oddih v velnesu hotela Alpin Peaks.  
Branka Bezjak

Sebastijan Lupša je tako sam projektiral celotno energetsko strukturo trinadstropne stavbe. "Hotel je daljinsko upravljan, vsako sobo lahko daljinsko vodimo. Ogrevamo lahko eno sobo, polovico hotela, kakor se odločimo. Za celoten hotel zdaj porabimo okrog deset kilovatov. Gotovo bomo dodali še solarni sistem, približno 50 kilovatov, tako da bomo poleti povsem samozadostni, pozimi pa približno polovično. Bomo zelo energijsko učinkoviti. Veliko smo vložili v to investicijo, ampak se bo na dolgi rok obrestovalo." Računata, da se jim bo vložek povrnil v desetih do petnajstih letih.

Zakonca Lupša.
Branka Bezjak

Že v zimski sezoni so pripravljali posebne večere s ponudbo posebne, slovenske kulinarike in pijač. Enako nameravajo početi tudi naprej. Tako denimo 22. junija v goste pride chef, s svojo nekdanjo restavracijo dobitnik Michelinovih zvezdic, Jorg Zupan. Sicer pa bodo ponujali programe z jogo, kolesarjenjem, predavanji na različne teme ... Sedaj v izposojo ponudita tudi električna kolesa. "Idej nama ne manjka," pravita Gorenjca, ki sta stalno v pogonu in v tem delu uživata: "Sicer ne bi imelo smisla."

Minuli vikend sta si denimo ogledala eno od etap na Giru in tam tudi kolesarila. Morda jima uspe tudi v Turracher Höhe pripeljati katerega od naših zmagovalnih kolesarjev in narediti poseben dogodek, še razmišljata.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta