Imejte v traktorju pregled nad vsemi napravami na enem zaslonu

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
14.02.2024 00:00

Ob uporabi naprav Farmnavigator lahko pridelovalci izkoristijo prednosti standarda ISOBUS za boljše upravljanje in optimizacijo svojih kmetijskih operacij brez uporabe dodatnih zaslonov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

ISOBUS je standardna komunikacijska tehnologija v kmetijstvu, ki omogoča povezavo in komunikacijo med različnimi kmetijskimi stroji in napravami. ISOBUS je standardni vmesnik (ISO11783) za izmenjavo podatkov med vozilom in stroji, ki omogoča lažje in učinkovitejše delo s priključki in orodji različnih znamk. Ta standard torej zagotavlja enostavno povezavo in upravljanje med napravami, kot so traktorji, sejalnice, pršilniki, kombajni itd. Delovanje ISOBUS-a temelji na uporabi enotnega vodila za prenos podatkov in ukazov med kmetijskimi napravami ter nadzornimi terminali. Sistem zaradi vsega opisanega precej prispeva k preciznosti kmetovanja, ki je vedno bolj zaželena v sodobnem kmetijstvu.

Prednosti sistema ISOBUS

Med prednosti sistema ISOBUS zato štejejo:

1. Enostavnost uporabe: ISOBUS omogoča enostavno povezavo in upravljanje med različnimi napravami, ne glede na proizvajalca. Ker potrebujete samo terminal Farmnavigator, je delo operaterja precej poenostavljeno.

2. Učinkovitost in prilagodljivost: ISOBUS omogoča upravljanje, prenos podatkov in ukazov med napravami v realnem času, to pa zagotavlja usklajeno delovanje med stroji. Ta učinkovitost pripomore k večji produktivnosti in boljši izrabi virov.

3. Različici G7 ISO Farmnavigator in G12 Panorama Farmnavigator: obe podpirata ISOBUS in omogočata upravljanje in nadzor več kmetijskih strojev hkrati na enem deljenem zaslonu prek standarda ISOBUS.

Arhiv Naročnika

Možna tudi povezava brez ISOBUS-a

Podjetje AvMap je član združenja AEF, vse njihove navigacije pa so izdelane skladno s smernicami industrijskega standarda ISOBUS. Podjetje AvMap pa prek svojih naprav Farmnavigator omogoča tudi avtomatsko povezavo s kompatibilnimi škropilnicami in trosilnikom brez povezave ISOBUS. Tudi povezava brez ISOBUS-a je koristna za bolj natančno delo v kmetijstvu:

  • Enostavna uporaba brez potrebe po napravah, kompatibilnih z ISOBUS-om. To je lahko koristno za kmete, ki ne uporabljajo škropilnice s tovrstno povezavo ali nimajo traktorjev, združljivih z ISOBUS-om.
  • AvMap-ova rešitev omogoča združljivost z več proizvajalci in modeli škropilnic, kar omogoča večjo prilagodljivost in izbiro pri uporabi avtomatskega upravljanja sekcij.
  • Sistem avtomatskega upravljanja sekcij škropilnice in trosilnika. To pomeni, da se lahko npr. škropilnica samodejno vklopi in izklopi na določenih delih polja, kar omogoča bolj natančno in učinkovito škropljenje. To lahko pripomore k zmanjšanju prekrivanja in prevelike porabe škropiva.

Poleg novih modelov G7 ISO in G12 Panorama je treba izpostaviti, da se z dokupom licence ISOBUS in nosilca lahko na tehnologijo ISOBUS nadgradijo tudi naprave, kot so G7 Ezy in G7 Plus. Več informacij o nadgradnji na ISOBUS najdete TUKAJ.

Prednosti preciznega kmetovanja na kratko:

  • Delo z raznolikimi voznimi parki in različnimi orodji.
  • Ciljno usmerjena porazdelitev produktov, kot so herbicidi, semena in drugi.
  • Povečanje učinkovitosti in uspešnosti proizvodnega postopka s prihrankom goriva in pesticidov.
  • Spoštovanje okolja in zmanjšanje količine odpadkov.
  • Izboljšanje kakovosti pridelkov.
  • Zmanjšanje utrujenosti upravljavca stroja zaradi avtomatizacije kmetijskih operacij in povečanje varnosti pri delu.
  • Sledenje celotnemu postopku kmetijske proizvodnje in dokumentiranje podatkov v poročilih.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.