Kako pa vi upravljate s svojimi viški pridelane električne energije?

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
29.03.2024 15:19

Naj vas zaključek sheme NET metering ne spravlja v slabo voljo. GEN-I samooskrbnim odjemalcem električne energije ponuja ugoden model odjema, z njim pa lahko znižate mesečne račune za električno energijo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Naročnika

Niste prav veliko zamudili, če se za sončno elektrarno odločate v tem letu, ko nova shema obračuna na področju samooskrbe na podlagi nove zakonodaje ne ponuja več vključitve v shemo tako imenovanega NET meteringa. V GEN-I so tudi za tiste samooskrbne uporabnike, ki ne boste vključeni v shemo NET meteringa, pripravili odlično možnost za upravljanje z viški pridelane električne energije. 

Kot verjetno veste, se je konec leta 2023 na področju energetske samooskrbe s sončno energijo zaključilo obdobje NET meteringa oziroma neto merjenja električne energije po dejanskem stanju.

Če ste vlogo za pridobitev soglasja za postavitev samooskrbne sončne elektrarne oddali do konca leta 2023 in bo soglasje izdano v tem letu, morate sončno elektrarno do konca leta tudi postaviti, da bi ohranili takšno shemo. Če pa vloge do konca leta 2023 niste oddali in se boste za električno samooskrbo s sončno elektrarno kljub temu odločili, brez skrbi. 

Dobropisi za obdobja, ko je odjem višji od proizvodnje 

GEN-I z novo rešitvijo vsem, ki se za sončno elektrarno za samooskrbo odločite po 1. januarju 2024, ponuja, da se viški, ki jih pridelate v posameznih mesecih, obračunavajo kot dobropis v naslednjih mesecih in tako zmanjšujejo zneske na vaših računih za električno energijo. 

GEN-I je prvi ponudil rešitev za novo dobo energetske samooskrbe, v okviru katere bodo viške, ki jih bodo odjemalci pridelali v posameznih mesecih, obračunavali kot dobropis v mesecih, ki sledijo, zato bodo računi za električno energijo nižji. Dobropise iz naslova ustvarjenih viškov bo tako mogoče unovčevati za obdobja, ko je bil zaradi pomanjkanja sonca odjem elektrike višji od količine proizvedene električne energije vaših sončnih elektrarn. To pa tudi na letni ravni pomeni nižji strošek za električno energijo, ki jo imetnikom sončnih elektrarn zagotavlja dobavitelj v času, ko je odjem višji od proizvodnje. 

Arhiv Naročnika

Samooskrba se še vedno izplača 

Nova rešitev je odraz inovacij, ki jim je predan GEN-I. Dobavitelj, ki že od leta 2021 svojim odjemalcem dobavlja le brezogljično električno energijo, pa želi z novostjo dokazati, da se samooskrba s sončno energijo še vedno izplača. Ne nazadnje je hčerinska družba GEN-I Sonce v Sloveniji postavila že skoraj 9000 samooskrbnih sončnih elektrarn. 

Ta novi poslovni model za samooskrbne odjemalce temelji na 15-minutnih intervalih, kar omogoča natančnejši in pravičnejši obračun električne energije na mesečni ravni. Ta pristop prinaša ne le finančne prednosti, ampak hkrati krepi tudi posameznikov prispevek k trajnostnemu razvoju in ponuja možnosti za aktivno upravljanje odjema energije.

Arhiv Naročnika
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.