Kako Slovenci plačujemo počitnice: Bistveno manj je obročnih plačil

Damijan Toplak Damijan Toplak
15.06.2023 05:27

Počitnice najpogosteje plačujemo z bančnimi nakazili in z vsemi vrstami plačilnih kartic, praviloma 30 odstotkov ob prijavi in preostali znesek tik pred odhodom na počitnice

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Počitnikarji plačujejo počitnice na različne načine, največ pa prek bančnih nakazil in s kreditnimi karticami.
Igor Selan

Smo pred glavno počitniško sezono, ko se odpravljamo na poletne počitnice. Počitnikarji pa počitnice plačujemo na različne načine. Nekateri plačajo vnaprej in z gotovino, spet drugi z različnimi plačilnimi karticami, pa s plačilnimi karticami na odlog ali na obroke pri sami turistični agenciji, tretji najamejo bančno posojilo. To ni povezano z višino zneska niti s tem, ali so te v Sloveniji oziroma na Hrvaškem ali morda na drugi celini.

Zgodnje rezervacije se plačujejo z gotovino

V Kompasu odgovarjajo, da se stranke večinoma odločajo za plačilo 30 odstotkov zneska počitnic ob prijavi ter 70 odstotkov malo pred odhodom. Večino plačil pri njih izvedejo s kreditnimi karticami. "Ali se stranka odloči tudi za obročno plačilo, pa je odvisno od tega, s katero plačilno kartico plačuje in kakšen ima osebni dogovor z banko oziroma izdajateljem kartice. V obdobju first minute rezervacij za počitnice (Jadran in Mediteran) zaznavamo večji odstotek plačil v gotovini zaradi visokega popusta na takojšnje celotno plačilo v gotovini. Strankam smo letos ponudili plačilo na obroke prek leanpaya - tudi do 24 obrokov brez obresti. Plačilo na obroke pa ni povezano z destinacijo, kajti tudi pri nižjih zneskih se stranke odločajo za obroke," pojasnijo v Kompasu.

Nena Kraševec iz turistične agencije Palma pa izpostavi, da njihovi potniki za plačevanje potovanj in počitnic uporabljajo vse vrste in načine plačil. "Najpogosteje plačujejo z bančnimi nakazili in z vsemi vrstami plačilnih kartic. V manjši meri, bistveno manj kot v preteklih obdobjih, pa se odločajo za obročna plačila. V naši agenciji najugodnejše načine plačil ponujamo strankam ob rezervacijah počitnic po first minute ponudbah, ki jih odlikujeta najugodnejša cena in najširši nabor možnosti, saj se lahko potnik odloči tudi za brezobrestno obročno plačilo, tudi do dvanajst mesečnih obrokov. Za to opcijo se odloča veliko naših gostov," pojasni sogovornica.

Znesek si razdelijo pri svoji banki

Jože Režonja
Andrej Petelinšek

V Relax Turizmu imajo kupci različne možnosti plačevanja aranžmajev. Z gotovino, pri čemer so za njihove sedem- in večdnevne aranžmaje tudi gotovinski popusti, v vseh njihovih poslovalnicah ponujajo obročno plačevanje, tudi obročno plačevanje z leanpayem, potem je še možnost plačila z različnimi bančnimi (kreditnimi) karticami. Pa možnost obročnega plačila s kreditno kartico ali pa plačila v dveh delih (30-odstotna akontacija in preostanek 14 do 21 dni pred odhodom). "Obstaja še možnost plačila z moneto, letalske vozovnice pa je treba plačati z gotovino ali prek položnice v celoti ob rezervaciji. Tu je še možnost plačila po izstavljeni fakturi, kar velja za pravne osebe. Kupcem zagotavljamo številne možnosti plačevanja aranžmajev. Prilagajamo se vsem sodobnim načinom plačevanja, da kupcem skrajšamo in olajšamo način plačevanja," razloži Jože Režonja, pri Relaxu direktor odnosov z javnostmi.

Nataša Jeza Kotnik
Osebni arhiv

Nataša Jeza Kotnik, vodja marketinga pri turistični agenciji Sonček, pa ugotavlja, da daleč največ njihovih strank počitnice plača s kreditnimi karticami in znesek sami razdelijo na obroke pri svoji banki. "Nekateri uporabijo tudi Diners na obroke. Kartico lahko pridobijo tudi pri nas in si zagotovijo še darilni bon v vrednosti 40 evrov. Tisti, ki rezervirajo že zgodaj spomladi, pa dajo akontacijo in potem vsak mesec prinesejo ali nakažejo del plačila - a tega je vsako leto manj. Pri spletnih nakupih pa je dokaj pogost hitri kredit Leanpay. Veliko je v uporabi tudi debetna kartica, gotovine pa je vse manj. Največji del potnikov plača na obroke, in to na kateregakoli od naštetih načinov," pravi Jeza Kotnikova.

Dražje počitnice plačujejo s prihranki

Andrej Pirc iz podjetja Potovanja Pirc, ki upravlja tudi spletni portal last-minute.si, pove, da preko potovalnega portala že dolga leta s strankami poslujejo na daljavo in digitalizirano. "Velika večina strank, to je kar 88 odstotkov vseh, nakaže kupnino za počitnice prek bančnega računa. Pri generacijah Y in Z pa opažamo, da pogosto uporabljajo fintech banke, zlasti Revolut in N26. Zanimivo je, da tam denar najhitreje prispe k nam - praktično takoj, saj imajo te banke (v nasprotju s slovenskimi) v ceni storitev takojšnje plačilo. Nekateri plačajo tudi na obroke - s kreditno kartico. Plačil v gotovini je vse manj, še vedno pa več kot plačil na obroke. Že vsaj šest let pa ni nihče najel kredita za počitnice - urejanje je zamudno in strošek precej višji v primerjavi s plačilom na obroke s kreditno kartico. Kreditov za počitnice našim strankam niti nismo ponujali. Dražjih potovanj pa stranke ne plačujejo na obroke oziroma kredit, ampak iz prihrankov. Največ plačil na obroke s kreditno kartico je za zneske med 1000 in 3000 evri. Vseh plačil s karticami - debetnimi in kreditnimi - je pri nas približno toliko kot gotovinskih plačil. Je pa zelo visok odstotek nakazil preko TRR-ja, tudi primerjalno z drugimi potovalnimi agencijami," sklene Pirc.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta