Ličinke v prehrani: Mokarji očitno prihajajo na krožnike

19.08.2021 06:00
Odslej so del prehrane tudi v Evropi. Lahko jih pripravimo kot burgerje, kekse ali kar tako, popečene.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleš in Bojan Kujavec z gnojilom iz ličink mokarjev Foto: Osebni arhiv
Osebni arhiv

Bojan Kujavec je del podjetja​ Organic Nutrients, ki je svojo pot pričelo z ličinkami. Ko so začeli uresničevati poslovno idejo, so bili prehitri - ličink mokarjev stroga pravila EU še niso dovoljevala v prehrani ljudi. No, od nedavnega se lahko prodajajo tudi za gurmanske užitke ljudi, ne le eksotičnih živali, cenijo jih predvsem vzreditelji in ljubitelji kuščarjev in drugih plazilcev ter ptičev. Odzivi so za zdaj mlačni in vrst v delikatesah še ni, a Kujavec pravi, da se utegne to spremeniti.

 

​Odlični za športnike

"Videl sem jih na internetu in postali so mi zanimivi, odločil sem se, da bom gojil ličinke mokarjev. Potem sem želel delati proteinske čokoladice iz ličink, saj imajo polno beljakovin in železa in so superživilo. Ker sem se takrat profesionalno ukvarjal s športom, sem razmišljal, da bi lahko iz njih izdelali prehransko dopolnilo. Ampak takrat še niso bili dovoljeni za prehrano ljudi," pripoveduje Kujavec. Eno leto jih je gojil v garaži, in ker ni mogel izdelati proteinske čokoladice, saj niso bili odobreni za prehrano ljudi, se je preusmeril in se odločil uporabiti njihove iztrebke. "Imeli smo mokarje in ogromno njihovih iztrebkov. Posuli smo jih po vrtu in zelenjava je zelo zelo lepo rasla. V tistem času sem delal v vrtnariji in odločil sem se, da bomo izdelali organska gnojila iz iztrebkov ličink mokarja. Tako se je vse začelo," pojasni zgodbo enostavno in brez olepšav Kujavec.

Ličinke mokarjev
Osebni arhiv

Zakaj so ličinke mokarjev dragocene? Ličinke se prehranjujejo samo z naravnimi surovinami - sadjem, zelenjavo, pšeničnimi otrobi, torej samo s superhrano. Ličinke v 50 odstotkih sestavljajo beljakovine, kar pomeni, da so odlično živilo za športnike. Vsebujejo še železo in veliko drugih koristnih snovi, našteva podjetnik. V kulinariki so uporabne na več načinov: lahko jih spečemo ali posušimo in se iz njih naredi moka. Iz moke se nato lahko skuhajo, spečejo ali kako drugače pripravijo različne jedi - burgerji, rižote, solate ...

 

​Hrana brez pesticidov

A nazaj h gnojilom. Iz garaže so Organic Nutrients rasli tako zelo, da so jo kmalu prerasli. "Zrasli smo na pet produktov. Organsko gnojilo smo začeli delati iz iztrebkov ličink mokarja in nato dodali še štiri produkte, ki pa niso povezani z mokarji. Zaposleni smo trije in prisotni smo v več kot 80 trgovinah po Evropi. Vse to od leta 2017. Vse smo razvijali sami, pomagala sta nam kmetijski inštitut, kjer so preverjali vsebnost hranil, in Fakulteta za biosistemske vede v Mariboru. Formule in testiranja pa smo opravili sami na naših rastlinah, testiranja so trajala približno eno leto."

Sedaj očitno prihajajo mokarji na krožnike. Razlike pri gojenju za ta ali drugi namen praktično ni. "Mokarji potrebujejo izredno dobro hrano, brez ostankov pesticidov, sicer lahko hitro poginejo. Vedno mora biti hrana dobra, skoraj biološko predelana, morda je nekaj razlik v sanitarnih predpisih, a pogoji za rejo so enaki. Strogo sta določeni vlaga in temperatura. Farme mokarjev so po celi Evropi, največ v Nemčiji. Gojijo jih v halah, in sicer v plastičnih posodah, v katere dodajajo pšenične otrobe, vodo pa pridobivajo iz sadja in zelenjave. Po določenem času prestavijo ličinke v novo posodo, njihovi iztrebki postanejo gnojilo, ličinke pa hrana. Za zdaj so nad njimi najbolj navdušeni Francozi in Angleži, največkrat se uporabljajo v zmleti obliki, a tudi pečeni in posušeni. "Ti pečeni in posušeni so bolj prigrizek, snack. Doma smo jih dosti testirali in pekli in moram reči, da so zelo dobri, podobni bučnim semenom," pravi Kujavec.

Piškoti iz mokarjev 
Reuters

Kdaj bomo premagali predsodek pred zobanjem hrustljavih živalic? "Mislim, da bi morali ljudem izdelek ponuditi, ker dokler ne pokusijo, bo predsodek ostal. Enkrat smo jih ponujali na čili festivalu, kjer smo prodajali gnojila. Sprva so bili vsi začudeni, ni izgledalo vabljivo kot čokolada, a nato so bili navdušeni in so se vračali. Mislim, da bo čez nekaj let ta predsodek premagan."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta