Nacionalna nagrada za mednarodni projekt

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
21.06.2024 10:53

ELES je za uspešno izvedbo mednarodnega projekta SINCRO.GRID prejel nacionalno nagrado Energy Globe, s katero nagrajujejo projekte, ki pomembno prispevajo k trajnostnemu razvoju in varovanju okolja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miran Kambic

Plaketa nacionalnega zmagovalca nagrade Energy Globe je šla pred dnevi iz rok veleposlanice Avstrije Elisabethe Ellison-Kramer in direktorja Advantage Austria Ljubljana Wilhelma Nesta v roke predstavniku družbe ELES Jerneju Majcnu. ELES si je nacionalno nagrado Energy Globe prislužil za uspešno izvedbo projekta pametnih omrežij SINCRO.GRID. Z uveljavljeno nagrado Energy Globe se namreč nagrajujejo projekti, ki pomembno prispevajo k trajnostnemu razvoju in varovanju okolja.

Ob vedno večjem vključevanju decentraliziranih obnovljivih virov energije, tako na območju Slovenije kot na območju Hrvaške, primanjkuje virov prožnosti, ki so potrebni za uravnavanje elektroenergetskega sistema. Slovenski in Hrvaški operaterji prenosnega omrežja (ELES in HOPS) in distribucijskega omrežja (SODO in HEP ODS) so zato že leta 2014 začeli iskati skupne rešitve. Kot najobetavnejše se je pokazalo mednarodno sodelovanje pri vzpostavljanju pametnih omrežij in rodila se je ideja za projekt SINCRO.GRID.

Hrvaška in Slovenija sta se odločili, da projekt Evropski komisiji posredujeta kot predlog projekta skupnega evropskega interesa (Project of Common Interest - PCI) s področja pametnih omrežij. Leta 2015 je Evropska komisija projekt uvrstila na seznam projektov skupnega interesa. Ker je bila dokazana skladnost s politiko Evropske unije na področju pametnih omrežij, je bil projekt leta 2016 izbran za sofinanciranje na razpisu Instrumenta za povezovanje Evrope (Connecting Europe Facility - CEF). Prvi evropski projekt s področja pametnih omrežij SINCRO.GRID je pod vodstvom družbe ELES izvajal konzorcij družb HOPS, SODO in HEP ODS.

Inovativna integracija že uveljavljenih tehnologij

V okviru projekta so partnerji v slovenski in hrvaški elektroenergetski sistem na inovativen način vključili že uveljavljene tehnologije in jih nadgradili z novimi tehnologijami pametnih omrežij.

Z vgradnjo šestih kompenzacijskih naprav je bil v celoti dosežen cilj obvladovanja napetostnega profila oziroma možnost zanesljivega prenosa energije v elektroenergetskih omrežjih Slovenije in Hrvaške. Gre za prvi primer v Evropi, kjer sta sosednja sistemska operaterja prenosnega omrežja združila moči pri podpori pan evropskih pretokov, predvsem iz obnovljivih virov, z mesta proizvodnje do njihove porabe, ki danes znašajo več MW moči in prenos energije na razdalji več sto kilometrov. V prihodnosti bodo te razdalje in moči še večje. 

Kompenzacijske naprave, vgrajene v Sloveniji, so vključene v slovenski center vodenja, kompenzacijske naprave vgrajene na Hrvaškem pa v hrvaški center vodenja. Oba nacionalna centra vodenja sta povezana preko skupnega virtualnega čezmejnega centra vodenja. Prvič sta se sosednja sistemska operaterja prenosnega omrežja povezala pri regulaciji napetosti in optimizaciji izgub v njunih omrežjih.

Druga pomembna tehnologija, ki je bila vgrajena v okviru projekta SINCRO.GRID v slovensko elektroenergetsko omrežje, so bili baterijski hranilniki električne energije. V razdelilnih transformatorskih postajah Okroglo in Pekre so bili vgrajeni baterijski hranilniki v skupni moči 10 MW in 50 MWh energije. S pomočjo vgrajenih baterijskih hranilnikov se je povečala zanesljivost energetskega sistema predvsem v primeru izrednih razmer v kompleksnem mehanizmu nenehnega ohranjanja ravnovesja med proizvodnjo in odjemom, ki ga mora ELES zagotavljati na sekundnem nivoju na ravni celotne Slovenije.

Rezultati projekta SINCRO.GRID

  • učinkovito vključevanje razpršenih enot za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije v prenosna in distribucijska elektroenergetska omrežja na območju Slovenije in Hrvaške;
  • izboljšanje kakovosti napetosti v elektroenergetskem sistemu Slovenije in Hrvaške;
  • povečanje prenosnih zmogljivosti obstoječih daljnovodnih povezav;
  • boljši nadzor nad prenosnim in distribucijskim omrežjem z uporabo naprednih tehnologij za napovedovanje proizvodnje iz OVE.

Sistem za ugotavljanje meja obratovanja SUMO je v celoti rezultat slovenskega znanja

Namen sistema za ugotavljanje meja obratovanja (SUMO) je, da s pomočjo dinamičnega termičnega ocenjevanja ugotavlja mejne prenosne zmogljivosti visoko napetostnih daljnovodov in elementov prenosnega omrežja glede na vremenske razmere v realnem času in trenutne obremenitve daljnovodov.

Sistem ocenjuje tudi prenosno zmogljivost za različne konfiguracije omrežja za čas do 48 ur v prihodnost, na ta način pa izboljšuje varnost obratovanja in občasno omogoča povečanje prenosne zmogljivosti sistema oziroma posameznih daljnovodov. SUMO je v celoti rezultat slovenskega znanja in je bil razvit izključno za potrebe operaterjev prenosnega sistema. Pri razvoju so sodelovale različne znanstvene in izobraževalne ustanove, inštituti, uradi in podjetja s svojimi najboljšimi potenciali.

Arhiv Naročnika

Nove priložnosti za vključevanje OVE v prenosno in distribucijsko omrežje

V nadzornem centru ELES so bile implementirane napredne rešitve kot so IT platforma za integracijo proizvodnje iz OVE ter komunikacijska platforma za izmenjavo obratovalnih podatkov med sistemskimi operaterji prenosnega in distribucijskega omrežja, nadgrajen je bil merilni sistem za podporo sodobni izmenjavi podatkov na podlagi najnovejših standardov in izdelano je bilo orodje za napovedovanje proizvodnje iz sončnih elektrarn.

Vse uvedene tehnologije omogočajo vključevanje večjega deleža OVE v prenosno in distribucijsko omrežje ter učinkovitejšo izrabo obstoječe infrastrukture. S pomočjo naštetih naprav je mogoče danes dosegati tehnično-poslovne učinke ureditve napetostnih razmer v omrežju, optimizacije izgub, izboljšanega nadzora nad obratovanjem omrežja in povečane integracije obnovljivih virov Hrvaške in Slovenije, hkrati pa največjim trgom v Evropi omogočiti dostop do obnovljivih virov celotne JV Evrope.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.