(NASVET) Do lastne nepremičnine vse težje, za najem premalo stanovanj

19.10.2021 06:00
Ker postaja nakup nepremičnine za mnoge zgolj želja, nepremičninski posredniki opažajo večje povpraševanje po najemu stanovanja zlasti med mladimi. A pot do najema ni enostavna.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Edina alternativa, kako iti na svoje, je danes za mlade najemniško stanovanje. A kaj, ko je ponudba zelo skromna.
Shutterstock

V središču Maribora se v najem ponuja obnovljeno dvosobno stanovanje v starejšem bloku. Ima okoli 60 kvadratnih metrov in je brez parkirnega mesta. Pred dvema letoma je najemnina zanj znašala 350 evrov, zdaj se oddaja za 500 evrov.

Branko Potočnik, Insa nepremičnine: "Davčne obveznosti najemodajalcev bi morali zmanjšati."
Igor Napast

Cene najemniških stanovanj se višajo, čemur, kot poudari Branko Potočnik, direktor nepremičninskega podjetja Insa nepremičnine, botrujejo tudi zasoljene prodajne cene nepremičnin. Mnogi si po sogovornikovih besedah lastnega stanovanja že pred letošnjimi drastičnimi podražitvami na trgu nepremičnin niso mogli privoščiti, spet drugim je nakup onemogočila zapletena zakonodaja. Edino rešitev tako številni vidijo v najemu, a kaj, ko tukaj ponudba močno zaostaja za povpraševanjem, nadaljuje Potočnik, kar zadnje čase močno vpliva tudi na najemnine. "Povprečno dvosobno stanovanje se v Mariboru oddaja za približno 400 evrov. Če je na privlačni lokaciji in je lepo urejeno, je najemnina lahko tudi precej višja," še opozori Potočnik. Z najvišjo najemnino se ta čas v Mariboru ponaša stanovanje v središču mesta, z njegov najem boste po besedah Vasje Crnjakoviča, direktorja RE/MAX Nepremičnin Maribor in vodje agencije RE/MAX Nepremičnin Celje, na mesec plačali kar 2200 evrov. V Ljubljani so najemnine razumljivo še bolj zasoljene - prestižna stanovanja na imenitnih lokacijah se oddajajo tudi za 5000 evrov na mesec in več. Crnjakovič pojasni, da se v Ljubljani trenutno oddaja približno 480 stanovanj, v Mariboru 78, v Celju pa 17. V celotni Sloveniji je v tem času na voljo okoli tisoč najemniških stanovanj, še oceni Crnjakovič, kar je, kot opozori, precej manj kot na začetku leta. Zanimanja za najem pa ne manjka, ugotavlja, vsak mesec v njihovi mariborski poslovalnici oddajo vsaj pet stanovanj, kar je, kot še pristavi Crnjakovič, bistveno več kot pred pandemijo.

daj jo v okvirček šest korakov do najema stanovanja!!!!!
Mojca Žižek Mesarec
Osebni arhiv

Kako do najema, če stanovanj ni?

Med iskalci najemniških stanovanj po besedah Branka Potočnika prevladujejo mladi, študentje in zaposleni. Veliko je tudi povpraševanje tujcev, predvsem delavcev na začasnem delu iz nekdanjih jugoslovanskih republik, za dražja stanovanja pa se zanimajo zlasti podjetniki in predstavniki mednarodnih podjetij, razloži Vasja Crnjakovič. Prepričan je, da se počasi, a vztrajno tudi v Sloveniji spreminja najemniški trg nepremičnin po vzoru zahodnih držav, kjer prvi cilj mladih, ki začenjajo samostojno pot, ni lastna nepremičnina. "Z najemom ohranjajo fleksibilnost pri iskanju dela zunaj svojega kraja, regije, ali države ter finančno neodvisnost, kar omogoča neko novo svobodo in kakovost bivanja," poudari sogovornik.

Daniel Angel Sauli
Osebni arhiv

Vendarle se v praksi zdi, da pot mladih do najemniškega stanovanja pri nas ni enostavna. "Imam to srečo, da imam redno službo s plačo, ki je višja od minimalne. Kljub temu si lastnega stanovanja ne morem privoščiti. Po drugi strani pa imam v Mariboru veliko težav pri iskanju stanovanja za najem, saj stanovanj ni, na voljo so le neurejena ali predraga," na težave pri iskanju najemniškega stanovanja opozori 25-letna Mihaela Vajdič iz Maribora. Vse večjega povpraševanja po najemu nepremičnin se po besedah Mojce Žižek Mesarec, vodje nepremičninske družbe Galea, zelo dobro zavedajo tudi lastniki nepremičnin in posledično konstantno višajo najemnine.

Slabo splošno mnenje o najemnih stanovanjih

Da je ponudba najemniških stanovanj (pre)slaba, opozori tudi Branko Potočnik, ki upanje za urejen trg najemniških stanovanj vidi v aktivnejši udeležbi države, kar se na nek način, kot poudari, že uresničuje z novim stanovanjskim zakonom in gradnjo stanovanj za najem, ki jo financira Stanovanjski sklad RS. Do leta 2023 naj bi tako v Sloveniji dobili okrog 2400 novih stanovanj za oddajo. Veliko upov pa Potočnik polaga v še eno novost, ki jo uvaja novi zakon, in sicer najemniško službo, ki bi trgu ponudila prazna lastniška stanovanja, predvsem pa v nižanju davčnih obveznosti najemodajalcev, ki so, kot opozarja, tudi velik razlog za to, da nekateri svojih stanovanj ne oddajajo. Potočnik je prepričan, da bo v prihodnje treba globoko zarezati v zakonodajo, da bodo zaščiteni tako najemniki kot najemodajalci, saj "trenutni zakon še zmeraj zagotavlja veliko zaščite najemnikom, tudi v primerih, ko kršijo najemno pogodbo".

Vasja Crnjakovič, RE/MAX Nepremičnine: "Najprej bo treba v glavah razčistiti, da najeto stanovanje ni nujno slabša izbira kot nakup nepremičnine!"
Re/max

Je pa v Sloveniji po besedah Vasje Crnjakoviča tudi skrajni čas za opustitev slabšalnega pogleda na bivanje v najemniškem stanovanju. "Najprej bo treba v glavah razčistiti, da najeto stanovanje ni nujno slabša izbira kot nakup," opozori Crnjakovič. Da bi se to mnenje v javnosti spremenilo, bodo morali premik v razmišljanju narediti predvsem starši mladostnikov, ki se odpravljajo na samostojno pot, saj njihovi starši v nakupu nepremičnine vidijo edino rešitev stanovanjskega problema, češ "kaj boš plačeval najemnino, raje vzemi kredit in stanovanje bo tvoje". Pri tem pa pozabljajo, opozori Crnjakovič, da se po navadi zakreditiramo za 20 do 30 let. Povedano z drugimi besedami: povprečen Slovenec je s kreditom obremenjen vse do 60. leta starosti, torej skoraj do odhoda v pokoj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta