(PRAVNI NASVET) Čas je za regres! Veste, koliko vam ga pripada?

Virtualni pravnik
28.06.2021 00:00
Pravica do regresa pripada tudi delavcu, ki ima pravico do izrabe le sorazmernega dela letnega dopusta.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Regres v višini minimalne plače

Zakon o delovnih razmerjih (v nadaljevanju ZDR-1) določa pravico delavca do regresa. Ta pravica je neposredno povezana s pravico do letnega dopusta. Vsak delavec, ki ima pravico do letnega dopusta, ima tudi pravico do izplačila regresa. Delodajalec je dolžan delavcu, ki ima pravico do celotnega letnega dopusta, izplačati regres v višini minimalne plače, ta pa za leto 2021 znaša 1.024,24 EUR.

Če ste zaposleni za manj kot 12 mesecev ali za krajši delovni čas ... Pravica do regresa pripada tudi delavcu, ki ima pravico do izrabe le sorazmernega dela letnega dopusta, vendar je ta v tem primeru upravičen le do sorazmernega dela regresa. Delavec, ki sklene delovno razmerje ali mu preneha delovno razmerje med koledarskim letom in je v posameznem koledarskem letu zaposlen za manj kot eno leto, ima pravico do 1/12 letnega dopusta za vsak mesec zaposlitve. Tako ima tudi pravico do 1/12 zneska celotnega regresa za vsak mesec zaposlitve.

Zakonodajalec pa tudi določa izplačilo regresa za delavce, ki imajo sklenjeno pogodbo o zaposlitvi s krajšim delovnim časom. V takšnem primeru ima delavec pravico do regresa v višini, sorazmerni z delovnim časom, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi, razen v primerih, ko delavec dela krajši delovni čas v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, predpisi o zdravstvenem zavarovanju ali predpisi o starševskem dopustu, tedaj mu pripada celoten regres.

Rok za izplačilo regresa

Regres je potrebno izplačati najkasneje do 1. julija tekočega koledarskega leta. Zakon pa predvideva izjemo od tega, in sicer se lahko s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti v primeru nelikvidnosti delodajalca določi kasnejši rok izplačila regresa, vendar je lahko tudi ta kasnejši rok izplačila najkasneje do 1. novembra tekočega koledarskega leta.

Če delodajalca zavezuje kolektivna pogodba ...V primeru, da delodajalca zavezuje tudi kolektivna pogodba na ravni dejavnosti in ta določa višji znesek regresa od minimuma, ki je določen z ZDR-1 (višina minimalne plače), mora delodajalec upoštevati kolektivno pogodbo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta