(PRAVNI NASVET) Kaj mi lahko pomaga pri zaščiti logotipa?

Ana Antunićević Ana Antunićević
10.08.2023 11:00

Polje blagovne znamke je dokaj široko, saj lahko na prepoznavnost določenega izdelka oziroma storitve vpliva več dejavnikov in ne zgolj poimenovanje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med prepoznavne znake podjetij ne sodijo zgolj poimenovanja, ampak tudi grafični prikazi, kot je na primer znana kljukica podjetja Nike.
Reuters

Eden izmed ključnih prepoznavnih znakov vsakega podjetja je logotip, ki podjetjem omogoča, da svoje izdelke oziroma storitve izpostavijo na trgu ter se na ta način razlikujejo od konkurence. Pogosto je ravno logotip tisti prepoznavni znak, po katerem vaši naročniki prepoznajo vaše izdelke in storitve. Velikokrat pa logotip doseže takšno stopnjo prepoznavnosti, da ponudnika, ki stoji za njim, ljudje pravzaprav ne poznajo.  

Najverjetneje vsi poznate testenine Barilla; pa ste vedeli, da so pod njihovim okriljem tudi piškoti Mulino Bianco, Pan di Stelle, GranCereale in kruhovi izdelki Pavesi? 

Vsi zgoraj omenjeni logotipi (skupaj z izbranimi imeni) predstavljajo prepoznavne znake podjetja Barilla, čeprav večina njihovih kupcev tega sploh ne ve, saj je t.i. "brand" prerasel ponudnika.

Med prepoznavne znake podjetij pa ne sodijo zgolj "poimenovanja", kot npr. zgoraj našteti primeri, ampak tudi grafični prikazi (npr. znana kljukica podjetja Nike), tridimenzionalni koncepti (zlasti pri specifičnih embalažah), dandanes pa se srečujemo tudi z zvočnimi znamkami.

Polje znamke je torej dokaj široko, saj lahko na prepoznavnost določenega izdelka oziroma storitve vpliva več dejavnikov in ne zgolj poimenovanje. 

Posledično delimo znamke na: 

  • besedne, 
  • figurativne, 
  • tridimenzionalne, 
  • pozicijske in 
  • ostale posebne vrste, kamor uvrščamo zvočne znamke, pa tudi tiste, ki so ustvarjene z gibanjem ali pa takšne, ki se nanašajo ne specifičen vzorec (npr. Burberryjev karo).

Kako pa lahko pristopimo k zaščiti izbranega logotipa za naše podjetje? 

Blagovna znamka predstavlja eno izmed pravic industrijske lastnine po zakonu o industrijski lastnini (v nadaljevanju tudi ZIL-1). Bistvo blagovne znamke je, da njen imetnik (tj. pravna ali fizična oseba, ki blagovno znamko registrira) omeji uporabo lastnih prepoznavnih znakov nasproti tretjim osebam.  

Ko smo ustrezno registrirali naše prepoznavne znake kot znamko, smo kot imetnik blagovne znamke pridobili pravico do uporabe te znamke kot tudi pravico preprečiti rabo blagovne znamke tretjim osebam. 

Prav slednje pa je bistveno za zaščito prepoznavnih znakov vsakega podjetja, saj lahko v primeru kršitve s strani tretjih oseb, zahtevate prenehanje rabe vaših prepoznavnih znakov. S prenehanjem rabe pa lahko zajamemo različne zahtevke kot so npr.:  

  • prepoved opreme blaga ali embalaže z vašim znakom,  
  • prepoved ponujanja blaga z vašim znakom,  
  • prepoved uporabe vaših znakov v poslovni komunikaciji ali pri oglaševanju.

Kako lahko uveljavimo zgornje zahtevke?

V primeru, da zaznate kršitev vaših prepoznavnih znakov (npr. v oglasni kampanji zasledite znak, ki je zelo podoben vašemu), imate na voljo zoper kršitelja vložiti tožbo zaradi kršitve pravic intelektualne lastnine kot tudi predlog za izdajo začasne odredbe, s katero lahko dosežete prenehanje rabe za čas odločanja v sporu. Kršitev znamke pa lahko predstavlja tudi kaznivo dejanje, ki imetniku znamke omogoča, da ovadi storilca in s tem zoper njega sproži tudi kazenski postopek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta