Preoblikovanje naftnih družb: Nočejo, da jih povozi električna mobilnost

20.10.2021 06:00
Oba naftna trgovca, ki bosta v prihodnosti krojila slovenski trg, želita igrati pomembno vlogo na področju, na katerem bi bil sicer njun zaton najbolj viden
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Petrolu se skupaj z družbo Atet, ki so jo prevzeli konec leta 2019, zanimajo za državne subvencije pri nakupu električnih vozil.
Robert Balen

V času poslavljanja fosilnih goriv naftne korporacije v svetu iščejo načine, kako se bodo v prihodnosti pozicionirale na trgu. Pri tem ničesar ne prepuščajo naključju, temveč želijo igrati pomembno vlogo ravno tam, kjer bi bil njihov zaton sicer najbolj viden - na področju električne mobilnosti. Čeprav zadnji dogodki v zvezi s pomanjkanjem in posledičnim draženjem energentov kažejo, da bo prehod na obnovljive vire energije na drugih področjih vse prej kot enostaven, pa se čas bencinskih servisov, kot jih poznamo, počasi, a vztrajno izteka.

Zanimajo se za državne subvencije

Petrol je tako konec leta 2019 kupil ljubljansko družbo za izposojo vozil Atet, kasnejša revizija je sicer pri poslu odkrila nepravilnosti. Petrol je takrat vodil Tomaž Berločnik, ki je kasneje odstopil z mesta predsednika uprave, maja lani pa je postal 4,2-odstotni solastnik Avant cara, za nakup katerega si je prav tako prizadeval v času vodenja slovenskega naftnega trgovca. Avant car je družba v večinski lasti Mateja Čera, pionirja na področju električne mobilnosti v Sloveniji, ki je prva v državi v več slovenskih mestih uvedla koncept "car sharinga".

Kakorkoli že, predstavnika družb Petrol in Atet sta pred dobrim mesecem dni obiskala Slovenski okoljski javni sklad (Eko sklad), kjer sta med drugim predstavila njihov poslovni model oddajanja električnih vozil in njihov pogled na izzive pri elektrifikaciji prometa. Ob tem sta se zanimala o nepovratnih finančnih spodbudah za električna vozila in morebitnih spremembah nadaljnjih javnih pozivov. Zanimalo ju je tudi, ali bodo na Eko skladu na voljo subvencije za nakup električnih avtobusov. Kot sta še povedala na sestanku, ki je bil zabeležen kot lobistični stik, pravila tako imenovanih pomoči de minimis, po katerih znesek pomoči v gospodarstvu ne sme presegati 200 tisoč evrov, ne omogoča dovolj spodbud za njihov posel. Zato sta predlagala, da v primeru, ko nekdo vzame vozilo v poslovni najem, subvencijo namesto lastnika vozila prejme uporabnik, česar pravila de minimis ne omogočajo. Zanimalo ju je še, na koga se lahko obrnejo glede spodbujanja nakupa električnih vozil in spodbujanja poslovnega najema električnih vozil.

V Petrolu pojasnjujejo, da družbi ne načrtujeta nakupa električnih avtobusov, temveč sta se o tem zanimala zaradi projekta Multi E, v katerem je Petrol eden od šestih konzorcijskih partnerjev. Projekt vključuje morebitno vpeljavo električnih avtobusov, poleg Petrola pa so partnerji v konzorciju še slovaška energetska družba ZSE, Arriva, Nomago ter Mestni občini Koper in Celje.

"Glavni cilj projekta je vzpostaviti infrastrukturo za alternativna goriva na jedrnem cestnem omrežju od Benetk preko Slovenije do madžarske meje in od Dubrovnika ter srbske meje do Slovenije in madžarske meje. Poleg tega bo ZSE vzpostavil polnilno infrastrukturo na Slovaškem. Ta vključuje polnilnice za električna vozila naslednje generacije," še pravijo v Petrolu, kjer dodajajo, da se projekt poleg tega osredotoča na vzpostavitev storitev mobilnosti na področju električnih avtomobilov in avtobusov ter na morebitno mednarodno avtobusno povezavo z električnim avtobusom med Koprom in Trstom.

Servisi bodo strateška prednost

Tudi madžarski MOL, ki s prevzemom družbe OMV Slovenija postaja Petrolov glavni (in edini) konkurent na slovenskem trgu, je že naredil korake v to smer. Poleg tega, da strategija družbe do leta 2030 predvideva preoblikovanje MOL-a v kemijsko korporacijo, so v skladu z isto strategijo že leta 2018 v Budimpešti zagnali storitev car sharinga pod blagovno znamko Mol Limo. Ta že vključuje 450 avtomobilov, od katerih je tretjina električnih. Kot je ob prevzemu družbe OMV Slovenija povedal izvršni direktor MOL-a Péter Ratatics, bodo vse nepremičnine, ki jih s tem prevzemajo, v prihodnosti pomenile njihovo strateško prednost. Preoblikovanje naftnih družb in preusmerjanje v njihove druge, doslej postranske dejavnosti najbolje povzemajo besede Rataticsa, ki je takrat povedal: "Ne glede na to, na kateri pogon bodo avtomobili, jih bo namreč nekje treba napolniti. Prav tako boste nekje še vedno želeli popiti kavo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta