Samooskrba z energijo se še vedno obrestuje

Vsebino omogoča GEN-I Vsebino omogoča GEN-I
15.05.2024 09:03

Prevzemite nadzor nad tem, kako upravljate viške električne energije iz lastne sončne elektrarne

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Naročnika

Konec sheme NET metering še ni razlog za to, da na domačo streho ne bi postavili sončne elektrarne, ki bo pot do vaše energetske samooskrbe in trajnostne prihodnosti. V podjetju GEN-I so namreč razvili rešitev, ki samooskrbnim odjemalcem električne energije ponuja ugoden model odjema, hkrati pa jim omogoča znižanje mesečnih zneskov na računu za električno energijo.  

Evforija z oddajo vlog za pridobitev soglasij za gradnjo sončnih elektrarn je resda minila, a tudi po zaključku sheme tako imenovanega NET meteringa oziroma neto merjenja električne energije po dejanskem stanju je postavitev sončne elektrarne še vedno smiselna. Če se le odločite za novo rešitev podjetja GEN-I. 

Spomnimo: NET metering je omogočal obračune porabljene in prejete energije na letni ravni, zato pri vseh uporabnikih, ki na letni ravni pridelajo več energije, kot je porabijo, ni bilo strahu pred višjimi doplačili. Če ste vlogo za pridobitev soglasja za postavitev samooskrbne sončne elektrarne oddali do konca leta 2023 in bo soglasje izdano v tem letu, morate sončno elektrarno do konca leta tudi postaviti, da bi ohranili takšno shemo. Če pa vloge do konca leta 2023 niste oddali, a se boste za električno samooskrbo s sončno elektrarno kljub temu odločili, obstaja rešitev. 

GEN-I z novo rešitvijo vsem, ki se za sončno elektrarno za samooskrbo z električno energijo odločate po 1. januarju 2024, omogoča, da se viški, ki jih pridelate v posameznih mesecih, obračunavajo kot dobropis v naslednjih mesecih, s čimer si lahko zagotovite nižje zneske na računu za električno energijo.

"Naš novi model je primeren za tiste, ki se odločajo za gradnjo sončne elektrarne po novi shemi, po koncu letnega NET meteringa," pravi Lev Prislan, direktor poslovne analitike in razvoja poslovanja v podjetju GEN-I, in doda, da so v podjetju GEN-I prvi ponudili rešitev tudi za čas po izteku tega obdobja. "Če bodo imeli uporabniki za dobavitelja energije izbran GEN-I, bo ta prevzemal viške energije iz elektrarne in dobavljal manjkajočo energijo. Uporaba pametnih števcev, ki beležijo tako porabo kot proizvodnjo električne energije na 15-minutni ravni, omogoča, da obe količini ustrezno upoštevamo. Uporabljamo prednost pametnih števcev in strankam zaračunamo tisto porabo, ki jo moramo dobaviti, torej del porabe, ki je ni pokrila sončna elektrarna, hkrati pa  viške, ki nam jih uporabnik preda, tudi ustrezno kompenziramo," pojasni Lev Prislan.

Arhiv Naročnika

In kako se to pozna na računu? "Stranka kot doslej plača za manjkajočo električno energijo, bo pa ena postavka tudi v negativno smer, ki bo nižala račun, in to bo poplačilo za energijo, ki jo je stranka dala v omrežje in smo jo kot dobavitelj prevzeli. In če bo viškov toliko, da bo celoten račun negativen, kar se v poletnih mesecih lahko zgodi, bomo strankam ponudili dobropis za prihajajoče obdobje. Če bi stranka želela, pa lahko vse presežke enkrat letno nakažemo na njen bančni račun," razloži sogovornik. 

Tudi novi produkt je odraz inovativne strategije podjetja GEN-I, s katero se to nenehno prilagaja tržni dinamiki, kar prinaša prednosti tudi za odjemalce. Dobavitelj, ki že od leta 2021 svojim odjemalcem dobavlja le brezogljično električno energijo, pa želi z novostjo dokazati, da se samooskrba s sončno energijo še vedno obrestuje. Ne nazadnje je hčerinska družba GEN-I Sonce v Sloveniji postavila že skoraj 9000  samooskrbnih sončnih elektrarn. 

"V prihodnje bomo tudi dobavitelji imeli več možnosti ukvarjati se z razvojem pametnih rešitev. Prehajamo v zelo zanimivo obdobje energetike. Imamo pametne števce, veliko sončnih elektrarn, toplotnih črpalk, vedno več električnih vozil in hranilnikov in najbolj pomembna stvar v energetiki bo pametno povezati vse to, da ta prehod za odjemalce ne bo boleč, hkrati pa s tem doseči dobrobiti za omrežje," je optimističen Lev Prislan. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.