Sladice po starih receptih in dobra kava: Nova kavarna Stari trg kot del oživitve starotrškega jedra Velenja

Brina Kerič
08.05.2023 14:46

Novi najemnik kavarne Stari trg Jernej Šporin bo skušal prepričati obiskovalce z dobro ponudbo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najemnika nove kavarne Stari trg v Velenju Jernej Šporin in Polona Jeršan 
Brina Kerič

V Starem Velenju v Pekarni idej je novost kavarna Stari trg, ki bo obiskovalcem ponujala razne slaščice, znane po Velenju in drugod. V sklopu revitalizacije starotrškega jedra bodo obiskovalci lahko uživali ob dobri kavi in sladicah, ki so pripravljene po starih receptih.

Mestna občina Velenje (MO) in Mladinski center Velenje sta decembra 2023 objavili razpis za oddajo nepremičnine v najem - gostinski lokal s pripadajočo teraso v Pekarni idej. Nov najemnik je za dobo petih let, od aprila 2023 pa vse do konca marca 2028, postal Jernej Šporin, trenutni najemnik Okrepčevalnice Ribiški dom Velenje, od koder se umika junija. Za najem lokala se je odločil, ker si je želel novih izzivov in popestriti ponudbo v Starem Velenju, poleg tega pa ima kar nekaj slaščičarskega znanja, ki ga bo tukaj lahko izpopolnjeval. V kavarni, imenovani Stari trg, bo delal skupaj z ženo. Kot pravi, sta za to potrebna dva, saj mora ob dobrih sladicah obiskovalcem ponuditi tudi dobro pijačo. "Sladice, ki jih delam po starih receptih, bom pripravljal sam, za pijačo in dobro kavo pa bo skrbela moja žena Polona," pravi Šporin, ki bo obiskovalce skušal prepričati tudi s posebno pomarančno torto, ki pa je še v izdelavi.

Nova kavarna v Velenju 
Brina Kerič

Kot so navedli pri MO Velenje, so z revitalizacijo starotrškega jedra dobili urejen trg brez motornega prometa, sprejme lahko okoli 500 obiskovalcev in se je že izkazal kot prijetno prizorišče za različne dogodke. Dobili so tudi novo stavbo, imenovano Pekarna idej, ki jo je v upravljanje prevzel Mladinski center Velenje. Nepremičnina je bila zgrajena v sklopu projekta CTN, Revitalizacija starotrškega jedra, naložbo pa sta sofinancirali Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Stavba ima pet ateljejev, v katerih ustvarjajo lokalni umetniki, spodaj pa je prostor namenjen gostinskemu lokalu, s katerim so želeli obogatiti ponudbo v Velenju in oživiti dogajanje. Najemnika so izbrali s pomočjo javnega zbiranja ponudb, prepričal jih je Šporin, ki je v svoji prijavi na razpis navedel pester program in raznoliko ponudbo, ki bo prispevala k oživitvi starotrškega jedra. Šporin ocenjuje, da se je gostinska in turistična ponudba v Velenju v zadnjih letih izboljšala, a je še prostora za napredek, ki ga bodo v teh letih skušali kar se da dobro izkoristiti.

Otvoritev nove kavarne je bila uspešna, saj je privabila številne obiskovalce vseh starosti, za dobro vzdušje pa je poskrbela skupina The Hišn' Band. Otvoritve so se udeležile tudi članice ženskega pevskega zbora Lastovke, ki deluje v okviru Univerze za tretje življenjsko obdobje Velenje. Kot pravijo, so prišle, ker novega najemnika poznajo in so bile zadovoljne že z njegovim delom v Okrepčevalnici Ribiški dom Velenje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta