Stojmenova Duh in Papič s predstavniki EU o razvoju mikroelektronike v Sloveniji

STA
26.05.2023 16:25

Evropska unija načrtuje velika vlaganja v področje mikroelektronike, po besedah ministrice Stojmenove Duh obstaja vrsta programov na evropski in nacionalni ravni, ki so na voljo za razvoj omenjenega področja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh ter minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič sta se srečala s predstavniki Evropske komisije, s katerimi sta govorila o možnostih razvoja naprednih polprevodniških tehnologij in mikroelektronike v Sloveniji.
Igor Napast

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh ter minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič sta se srečala s predstavniki Evropske komisije, s katerimi sta govorila o možnostih razvoja naprednih polprevodniških tehnologij in mikroelektronike v Sloveniji. Kot je po srečanju povedala Stojmenova Duh, gre za naslednjo stopnjo pogovorov, potem ko so se že marca sestali s predstavniki podjetij in raziskovalnih organizacij, ki se v Sloveniji ukvarjajo s polprevodniki. Ti so jim predstavili svoje aktivnosti in izzive, s katerimi se soočajo, vladna stran pa jim je zagotovila, da jih bodo z veseljem podprli, pri čemer mora iniciativa priti z njihove strani.

"V kratkem času so se uspeli odlično organizirati, 18 partnerjev je podpisalo memorandum o sodelovanju, med njimi ob podjetjih tudi tri univerze in Institut Jožef Stefan. Predstavili so nam, kje vidijo možnosti pomoči vlade, kako se lahko vključujejo tudi na mednarodnem prizorišču," je dejala ministrica za digitalno preobrazbo.

Predstavniki Evropske komisije so jim predstavili, kakšne so priložnosti na evropski ravni in možnosti za podporo in financiranje, ministrica pa je še dodala, da so bili sogovorniki presenečeni nad proaktivnostjo Slovenije na tem področju.

Evropska unija načrtuje velika vlaganja v področje mikroelektronike, Stojmenova Duh pa pravi, da obstaja vrsta programov na evropski in nacionalni ravni, ki so na voljo za razvoj omenjenega področja. Pri tem pa pričakujejo, da bodo seveda podjetja tudi sama vlagala v nadaljnji razvoj, je dodala.

Minister Papič pa je povedal, da so na marčnem sestanku industrijski partnerji in raziskovalne inštitucije dobili zelo jasno nalogo, in sicer da pripravijo koncept in vsebino, ki so jo danes predstavili tudi predstavnikom Evropske komisije. Naslednji korak je po njegovem poiskati ustrezno sinergijo med možnostjo evropskega financiranja in financiranja na nacionalni ravni.

Igor Napast

"Najpomembnejše je, da slovenska industrija na tem področju zelo jasno ve, kaj želi, kaj so svetovni trendi in kako se lahko s svojimi nišnimi področji uvrsti v trende, ki se trenutno v svetu dogajajo," je dejal Papič in dodal, da je za zdaj dogovorjeno predvsem to, da bodo ustanovili kompetenčni center, znotraj njega pa bodo določili prihodnje aktivnosti. Omenil je tudi možnosti čezmejnega sodelovanja, zato je bil na srečanju prisoten tudi predstavnik avstrijske vlade.

Se je pa minister za visoko šolstvo dotaknil tudi problematike pomanjkanja kadrov na področju tehnologij, s katerim se Slovenija sooča že vsaj desetletje. "Premalo nas je za vse potrebe, zato bo treba bolj organizirano pristopiti k privabljanju strokovnjakov iz tujine," je dejal in dodal, da si njegovo ministrstvo prizadeva zlasti vključiti večje število tujcev v študijske programe, saj to pomeni za njih tudi najboljši način integracije v slovensko družbo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta