Strokovnjak za spletni marketing razkriva: Kako mi Chat GPT nadomesti sodelavca

Sam sem ugotovil, da Chat GPT uporabljam nekako na dva različna načina - na optimizacijskega in idejnega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Z ženo sva se v zadnjih slabih desetih letih selila že trikrat - in ena od stvari, ki je šla z nama iz enega stanovanja v drugega, je Mirijam, robotski sesalec, ki sva ga kupila iz Kitajske. Mirijam je v tem času poskrbela, da smo živeli v čistem tudi takrat, ko so se otroci učili sami jesti, in skrbi, da nam je lepo še zdaj.

Robotski sesalci sicer (še) nimajo zveze s Chat GPT, so pa za veliko število ljudi predstavljali (ali še vedno predstavljajo) prvi kontakt z robotizacijo, so pa tudi eden od bolj očitnih predstavnikov umetne inteligence (od leta 2020 naprej) v našem domu, poleg pametnih pomočnikov, ki jih imamo doma. Od inteligence sesalnih robotov s

Chat GPT in z njim drugi tako imenovani Veliki jezikovni modeli so obnoreli svet nekaj dni po tem, ko smo ob testiranju GPT 3.5 ugotovili, da resnično delujejo - in obnoreli so tudi Slovenijo, saj smo ugotovili, da delujejo tudi v slovenščini. Danes nam je na voljo že GPT 4o (štiri Omnia), ki poleg pohitritve in boljšega delovanja prinaša to, da je brezplačen - torej lahko vsakdo uporablja najnovejšo izvedbo te umetne inteligence popolnoma brezplačno.

Peter Mesarec
Jernej Lasič

In kako jo uporabljamo? Sam sem ugotovil, da Chat GPT uporabljam nekako na dva različna načina, na optimizacijskega in idejnega.

Optimizacijski način mi, kot pove samo ime, optimizira ali izboljšuje vse, kar napišem. Res je, Chat GPT lahko namesto nas napiše nalogo, esej, govor za obletnico ali praznovanje Abrahama, e-mail ali članek, ki ga moram oddati za časopis. Ampak v resnici tega ne želim, vsaj osnutek vsakega besedila želim napisati sam, saj se mi zdi, da imam nek svoj način, da ne rečem, da znam napisati tudi kaj smešnega. Zato je optimizacijski način tisti, ki mi izboljša, izpili in dovrši vsako besedilo, ki ga napišem. In to ne le slovnično, ampak tudi vsebinsko mi pomaga tako pri poslovnih kot zasebnih besedilih. Že leta uporabljam predloge za ponudbe in pogodbe, ki jih sklepam z naročniki, in zdelo se mi je, da so najboljše, kar so lahko. Ko sem jih pokazal Chat GPT-ju in ga prosil, naj jih izboljša, me je skorajda, kot se reče, sezulo. Ne le, da je popravil kakšno napako, izboljšal je besedišče, prilagodil prodajnost besedila in poskrbel za to, da veliko lepše teče. V tistem trenutku sem sklenil, da vsako besedilo, preden ga pošljem, prilepim v Chat GPT in ga prosim, da ga izboljša.

Druga vrsta najinih pogovorov je ideja, kajti največja dodana vrednost tega orodja je, da ti lahko poda odgovor, tudi če ga ne vprašaš po njem. Naj podam primer. Pred časom sem izvajal izobraževanja na Banki za mednarodne poravnave v Švici in pripraviti sem moral dve osemurni delavnici. Sicer bi lahko predaval 16 ur o umetni inteligenci in Chat GPT, vendar to ne bi bila najbolj zanimiva predavanja, zato sem želel v predavanja dodati tudi vaje, ki jih delajo udeleženci. Chat GPT sem poklical na pomoč - in tukaj se je zgodil drug preboj. Ob navodilu, naj mi Chat GPT pripravi delavnice, nisem dobil le delavnic. Dobil sem pedagoško strukturiran odgovor, ki je vseboval vse, kar mora vsebovati pedagoško dobro premišljen proces delavnic v profesionalno izvedenih izobraževanjih. Učne cilje, učne metode, proces preverjanja, izročke in še kaj.

V tem vidim izjemno dodano vrednost Chat GPT, kajti sam razume, kako bi morala biti strukturirana profesionalna delavnica in pripravi takšno besedilo - tudi če ga sam niti ne znaš prositi zanj. Kajti to je problem klasičnega načina priprave besedil in raziskovanja - če Googla ne znaš vprašati, kaj potrebuješ, ti ne zna odgovoriti in ne dobiš odgovora. Chat GPT se sam odloči, kakšen odgovor potrebuješ, in ti ga posreduje, tudi če ga zanj ne vprašaš.

Res pa je, da čisto sam od sebe Chat GPT ne zna delati. Ne glede na to, da zelo dobro razume, kakšen rezultat potrebuje uporabnik, ima pogosto težavo s tem, da mene, torej svojega uporabnika, ne pozna dovolj dobro. Zato ima funkcionalnost, da si lahko sam naredim čisto svoj, z lastnimi podatki natrenirano umetno inteligenco. Temu pravimo lastni GPT-ji (custom GPT), ki jim lahko poleg podatkov dodamo tudi namen, osebnost ali način odgovarjanja.

In po mojih izkušnjah je to najbolj napreden in tudi edini pravilni način uporabe Chat GPT, ki nam prinaša konsistentne odgovore, razume pa tudi dovolj ozadja, da so odgovori dovolj relevantni. Izdelava lastnega GPT-ja sicer zahteva enega od plačanih računov, ampak sam praktično ne uporabljam več Chat GPT, ne da bi ga najprej natreniral na predhodnih informacijah.

Proces priprave lastnega GPT-ja je izjemno enostaven, saj v resnici uporablja Chat GPT, ki nas vodi po tem, da ga napolnimo s podatki. Lahko mu predložimo spletne strani, s katerih pobere znanje, lahko mu enostavno naložimo datoteke ali pa mu samo rečemo, da je najboljši prodajni svetovalec na svetu, ki mi bo pomagal pri tem, da prodam več in dražje. Chat GPT se bo postavil v funkcijo prodajnega svetovalca - in kadarkoli se bom nanj obrnil z vprašanjem, bo vedel, da mi mora svetovati pri boljši prodaji.

To funkcionalnost lahko uporabljamo tako za analizo daljših dokumentov, ki jih naložimo, kot tudi za to, da zagotovimo konsistentnost vsebin. Objave na socialnih omrežjih so recimo takšna vsebina, kjer želimo pripravljati objave v daljšem časovnem obdobju, zelo pomembno pa je, da je način pisanja podoben, saj objave piše ena oseba. Chat GPT lahko natreniramo tako, da mu prilepimo svoje pretekle objave, tako da se nauči našega stila in načina pisanja. Dodatno mu povemo tudi, kdo so naše ciljne publike, kakšni so nameni pisanja in še kaj. Če imamo, mu lahko naložimo celo dokumente, kot so marketinška strategija, komunikacijska strategija ali strategija blagovne znamke.

Ko imamo enkrat natreniranega s toliko informacijami, je priprava konsistentnih, pa še vedno unikatnih ter ciljanih objav na socialnih omrežjih razmeroma enostavna. Chat GPT nam zelo dobro pomaga pri razmisleku, kaj naj objavljamo, nato pa nam, ker smo ga natrenirali, napiše objavo v našem stilu, pa čeprav bolje.

Sam se rad pustim tako popraviti, sploh ker so takšne objave hitrejše, rezultati pa so pokazali, da jih moji sledilci tudi raje berejo. Chat GPT je tako postal moj sodelavec, brez katerega sem precej bos, glede na to, da ga plačujem 20 evrov, pa je izjemno profitabilen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta