Super investicija za avstrijsko kripto trgovalno platformo Bitpanda

18.08.2021 12:32
Dunajsko podjetje je ob ocenjeni vrednosti na kar 4,1 milijarde ameriških dolarjev prejelo za 263 milijonov ameriških dolarjev sveže investicije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osupljiv je podatek, da je vrednost podjetja, ki je bilo še pred petimi meseci ob pridobitvi predzadnje investicije, ocenjeno na 1,2 milijarde dolarjev, zdaj več kot potrojena pri 4,1 milijarde dolarjev.
Bitpanda

Potem ko je marca letos z ocenjeno vrednostjo na 1,2 milijarde ameriških dolarjev postala prvi avstrijski podjetniški samorog (unicorn oziroma podjetje z ocenjeno vrednostjo vsaj milijarde dolarjev), je zdaj Bitpanda, dunajska platforma za trgovanje s kriptovalutami, prejela novo rundo investicijskega kapitala v višini 263 milijonov ameriških dolarjev (225,6 milijona evrov).

Zadnja finančna injekcija skupno vrednost pridobljenih investicij v podjetje dviguje na skoraj 500 milijonov dolarjev, a bolj kot to je osupljiv podatek, da je vrednost podjetja, ki je bilo še pred petimi meseci ob pridobitvi predzadnje investicije, ocenjeno na 1,2 milijarde dolarjev, zdaj več kot potrojena pri 4,1 milijarde dolarjev.

Investicijsko rundo serije C je vodil sklad tveganega kapitala Valar Ventures, ki ga je soustanovil Peter Thiel, nemško-ameriški tehnološki milijarder, podjetnik in vlagatelj tveganega kapitala, med drugim tudi soustanovitelj PayPala in prvi zunanji vlagatelj v Facebook Gre sicer za že tretjo investicijo sklada Valar Ventures po prvi rundi, najavljeni septembra lani.

Kot je za CNBC povedal Eric Demuth, izvršni direktor Bitpande in eden od soustanoviteljev podjetja - ob njem sta to še Christian Trummer in Paul Klanschek -, sicer ne mara zbiranja investicij, saj gre za časovno izjemno zahteven proces. In dodal, da je nova investicijska runda pravzaprav tekla dokaj gladko, saj gre za partnerja, s katerim so že stkali tesne vezi, denarja so lahko zagotovili dovolj, zato ni bilo potrebno zunanje iskanje tveganega kapitala.

Soustanovitelji Bitpande Christian Trummer, Paul Klanschek in Eric Demuth
Bitpanda

K zadnji investicijski rundi, ki bo zagotovila predvsem širitev ekipe in nabora storitev, sta sicer pristopila tudi britanski milijarder in upravljavec hedge sklada Alan Howard z REDO Ventures, prav tako pa obstoječi vlagatelji LeadBlock Partners in Jump Capital.

Leta 2014 ustanovljena Bitpanda s sedežem na Dunaju, uporabnikom omogoča nakup in prodajo kriptovalut in žlahtnih kovin, letos pa so testno uvedli tudi storitev menjave delnic, ki naj bi po napovedih soustanovitelja Demutha v celoti zaživela do konca leta. Bitpanda - njeni konkurentje so predvsem Revolut, Trade Republic in eToro, je sicer ena številnih spletnih trgovalnih platform v Evropi, ki interes pri vlagateljih povečuje po zaslugi meme delnic, ki so se razširile predvsem na spletu ter ponuja priložnost malim vlagateljem. Njihova priljubljenost raste predvsem zaradi evforije na družbenih omrežjih in spletnih forumih.

Bitpanda ustvarja denar z razliko med tem, kar je nekdo pripravljen plačati za določeno premoženje in med dejansko ceno, po kateri je to premoženje prodano.
Bitpanda

Bitpanda sicer ustvarja denar z razliko med tem, kar je nekdo pripravljen plačati za določeno premoženje in med dejansko ceno, po kateri je to premoženje prodano. Podjetje zadnjih pet let ustvarja dobiček, kar je sicer za tehnološka podjetja v finančnem sektorju prej izjema kot pravilo, saj večina podjetij, prav tako podprtih s tveganim kapitalom, ustvarja izgube. Revolut, na primer, ki je sicer ocenjen na kar 33 milijard dolarjev, je svojo izgubo v lanskem letu v primerjavi z letom 2019 povečal za kar 57 odstotkov na 232,2 milijona dolarjev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.