V Hajdošah ustvarjalno z aluminijem in digitalnimi tehnologijami

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
19.03.2022 06:30

Podjetje Kreal inženiring, ki so ga inkubirali v Talumu, se je uveljavilo z domiselno opremo in pametnimi rešitvami za oblikovanje motoričnih parkov, igral, fitnesov in plezalnih sten na javnih površinah

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
E-plezalna stena nudi uporabniku navodila za plezanje in povratne informacije o uspešnosti.
Darja Lukman Žunec

Inženir strojništva Albert Korošec je direktor podjetja Kreal inženiring iz Hajdoš, v katerem so štirje ustanovitelji in solastniki ustvarili blagovno znamko Kreal za opremo zunanjih površin. Ime je sestavljeno iz besed kreativnost in aluminij in povzema bistvo njihove dejavnosti-ustvarjalno uporabo aluminija.Korošec: "Ustvarjalci blagovne znamke izhajamo iz Taluma in smo svojo podjetniško idejo do leta 2014 razvili v okviru njegovega podjetniškega inkubatorja in se potem osamosvojili. Naša zamisel ja bila ustvariti končne izdelke iz aluminija in tako nadgraditi drugo stopnjo predelave aluminija. Želeli smo pokazati, da gremo lahko s predelavo na bolj zahtevno raven, se povezali z različnimi ustanovami in fakultetami ter razvili opremo iz aluminija za zunanje površine. Ta postaja vse bolj zanimiva tudi pri nas, medtem, ko je v skandinavskih deželah in Avstraliji to že nekaj običajnega. Ostale evropske dežele pa so pri tem precej zaostajale."

Aluminij za zunanje površine

Kot pravi Korošec ima aluminij značilnosti, ki so nadvse primerne za zunanje površine, saj je zelo odporen na zunanje vplive,ne rjavi in kljubuje celo delovanju morske vode: "Ima sicer značilnosti, ki ne gredo skupaj z železom, vendar se da z vmesno izolacijo rešiti tudi ta problem. Oblikovanje aluminija je za povrh zelo enostavno, saj potrebuješ podobne stroje kot denimo za les, trdnost konstrukcij iz aluminija pa dosega tudi tisto iz jekla."

Albert Korošec, direktor podjetja Kreal Inženiring iz Hajdoš
Darja Lukman Žunec

Korošec se je tri desetletja intenzivno ukvarjal tudi z informacijsko tehnologijo, zato je znanje s pridom uporabil pri zasnovi digitalne opreme denimo urbanih igral, kot so motorični parki, eko-parki, interaktivna igrala, fitnesi na prostem in e-plezalne stene oziroma e-climberji: "Urbana oprema mora biti povezana s sodobnimi tehnologijami, saj prinaša višjo kakovost bivanja. Zato smo denimo plezalne stene opremili s sončnimi celicami in senzorji, ki pomagajo k večji motivaciji in spodbudi otrok za gibanje. Hitro jim je dolgčas in pomembno je, da se kaj dogaja. Možnost uporabe digitalnih tehnologij oziroma sodobnih aplikacij torej pomenijo bližnjico do fizičnega prostora. Naša aplikacija Šport plus, je zasnovana tako, da oblikujemo družabni prostor, kjer se otroci in drugi preko virtualnega sveta najdejo na fizičnem prostoru. Se spomnite, da smo nekoč na igrišču čakali, če bo kdo prišel, naša oprema pa zdaj omogoča povratne informacije in hitrejše tkanje stikov."

Tudi motivacijski napotki

Pomembne so tudi aplikacije za vodeno vadbo, saj začetniki hitro izgubijo voljo in veselje, če nimajo spodbud in informacij, ki jih vodijo skozi vadbo. "Mi vzpostavimo referenčne postaje, kjer uporabniki dobivajo možnost povratnih informacij. Za nas pa je ta povezava pomembna tudi zato, da dobivamo sprotne informacije, ko nam preko mobilnih aplikacij sporočijo, če je kaj narobe, doda Korošec. Poudarja, da so Krealovi partnerji tudi športni strokovnjaki, ki jim predlagajo primerne načine vadbe, saj je pomembno, da so vaje pravilno izvedene in da vadbeni parki služijo svojemu namenu.

Že na začetku delovanja je podjetje poželi val zanimanja za svoje inovativne izdelke: "Dobro je bilo sprejeto dejstvo, da smo aluminij uporabili na nove načine, čeprav so nas 2014, ko smo testirali odzivnost trga, nekateri sprva čudno gledali, saj se jim je zdelo nepredstavljivo, a s je to hitro spremenilo in zdaj naročniki že izrecno zahtevajo uporabo tega materiala."

Podlehnik: e-plezalna stena ob šolskem igrišču, ki postaja zbirališče mladih.
Darja Lukman Žunec

O interaktivnih igralih se je še pred leti malo govorilo, saj so denimo v Evropi ob začetkih Kreala bila le tri podjetja s podobno vizijo, medtem, ko je bilo veliko proizvajalcev klasičnih naprav in igral. Občine so se na začetku bale stroškov vzdrževanja, a tudi klasična igrala, denimo iz lesa, zahtevajo vzdrževanja na dve leti.

Ležanik in lučka

Za svoje izdelke so kmalu pričeli dobivati priznanja za oblikovanje in inovacije. Korošec: "Prvo oblikovalsko nagrado Red Dot smo prejeli za unikatni dizajn pohištva oziroma ležalnika, ki posnema bolniško posteljo in še eno za namizno svetilko na sejmu v Frankfurtu, kjer smo bili edini s tovrstno svetilko. Čez pet let jih je bilo že ogromno, tako zunanjih kot notranjih. Za lučko smo dobili tudi zlato slovensko priznanje za inovacije, srebrno pa še za e-climberje oziroma e-plezalne stene."

Poznani so tudi po moderni kočiji, ki je leta 2016 nastala na osnovi povpraševanja in na zahtevo znanega kupca in je bila za podjetje eden težjih projektov: "Poleg multi funkcijskih parkov je denimo velika uspešnica posebno letalo na ljubljanskem letališču, ki je zanimivo kot konstrukcija in ustreza lokaciji na letališču, saj omogoča spoznavanje funkcij letala in je hkrati zelo zabavno. Tudi v bodoče nas najbolj zanimajo motorična igrala, fitnes naprave, predvsem za vaje z lastno težo."

Sogovornik šteje za pomembno, da se prilagodijo prostoru in naročniku, namesto da bi iz katalogov skupaj zložili izdelano tipsko opremo. Javne ustanove, občine in tudi posamezniki se odločajo za njih, ker si želijo specifičnih zgodb, ki ustrezajo njihovemu okolju in vedo, kdo natančno naj bi te naprave uporabljal. Tako so denimo svojo e-plezalno steno namestili v podlehniški medgeneracijski park.

Žalostni, če naprave samevajo

"A plezalna stena je šele začetek, saj ne moremo pričakovati, da bodo otroci kar prišli in sami plezali. Plezanje v prvi fazi zahteva osvajanje osnov tehnike, zato naša postavitev želi spodbuditi tudi nastanek plezalne šole v tem kraju. Pomagamo jo organizirata tudi mi kot podjetje, saj je naš interes da steno uporabljajo in zelo smo žalostni, kjer vidimo, da naših igral in motoričnih parkov ali fitnesov nihče ne uporablja," dodaja Korošec.

Zato že na začetku projektov vključijo bodoče uporabnike, društva in klube, da dajo svoje zamisli, pogosto pa jim predlagajo naj dajo svoje zamisli tudi na facebook, da preverijo dejanski odziv ljudi. Kot zadnjo odlično izkušnjo sogovornik omeni uporabnike motoričnega parka v Radencih, ki je naletel na nesluteno dober odziv.

V prihodnosti bodo širili predvsem svoje e-plezalne stene, s katerimi so začeli lani in so jih doslej naredili sedem. Od tega kar štiri v tujini, v Italiji, Nemčiji in na Češkem. Zdaj čakajo še na odzive v Avstriji in Franciji, saj je denimo njihova plezalna stena v Nurnbergu zelo priljubljena in na tej osnovi prihajajo povpraševanja ustanov in zasebnikov, ne samo iz EU temveč tudi iz ZDA. Korošec: "Povpraševanje je torej trenutno zelo vroče in zelo se trudimo, da bi ga dohitevali. Pri razvoju pa radi sodelujemo s številnimi strokovnjaki in različnimi podjetji, ki so pripravljena na razvoj izven utečenih tirnic."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta