V Nigradu ogromno dosegli, še veliko izzivov je pred njimi

23.09.2021 18:10
Mariborsko komunalno podjetje, ki v poslovanju že zdavnaj presega meje domače občine, je prvi nominiranec izbora za podravsko podjetje leta 2020.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Največji projekt Nigrada v preteklem letu je bila prenova Glavnega trga s Koroško cesto.
 
Andrej Petelinšek

Za mariborskim občinskim komunalnim podjetjem Nigrad je izjemno uspešno poslovno leto, lani so namreč s 25,1 milijona evrov prihodkov ustvarili z naskokom najvišji promet v zgodovini, prejšnjo rekordno znamko iz leta 2018, ko so ustvarili 19,5 milijona evrov prometa, so presegli kar za tretjino. Ob tem so s 622.250 evri dobička ustvarili tudi četrti najvišji dobiček v zgodovini družbe. K dobremu rezultatu je, tako direktor Matjaž Krevelj, pripomoglo dobro sodelovanje z mariborsko občino, ugodno vreme za gradbeno dejavnost, na roko pa jim je šlo tudi, da so v nekem trenutku veliko gradbišč imeli zelo blizu skupaj, kar jim je nižalo stroške. "Vsekakor bi pri tem izpostavil prenovo Glavnega trga s Koroško cesto, ki je bila doslej najdražji projekt, ki smo se ga lotili, in na katerega smo lahko ponosni ne le mi v Nigradu, ampak vsi Mariborčani," pravi Krevelj.

V dobrem letu dni skozi tri velike prelomnice

A 4,9 milijona evrov vredna prenova Glavnega trga ni bila dolgo najdražji Nigradov projekt. Pred dvema tednoma so namreč z mariborsko občino podpisali še za dva milijona evrov vrednejšo pogodbo za izgradnjo 24 kilometrov novih kanalizacijskih sistemov v Limbušu, Laznici, Pekrah, Hrastju, Malečniku, Trčovi in Kamniški grabi.

Matjaž Krevelj: "Poslov je trenutno dovolj in nič ne kaže na njihovo pomanjkanje, še posebno ne v prihodnjem letu, ki bo volilno leto."
Igor Napast

Ob velikih projektih je Nigrad v zadnjem dobrem letu dni šel skozi tri velike prelomnice. S preostalimi petimi občinskimi komunalnimi podjetji se je združil v Javni holding Maribor, ki ima svoj domicil prav v prostorih Nigrada na Zagrebški cesti, iz delniške družbe se je preoblikoval v d.o.o., nato pa s pomočjo občine za 1,36 milijona evrov odkupil še delež DUTB. S tem je po večletnih prizadevanjih končno pristal v stoodstotni lasti lokalnih skupnosti in je na poti, da postane javno podjetje, kar mu bo omogočilo dolgoročno sklepanje koncesij z vsemi občinami, ki bi potrebovale njegove storitve.

Večji del kapacitet za leto 2022 že zaseden

Kljub vsemu omenjenemu pa so pred Nigradom tudi številni izzivi. Letos jih tako denimo obremenjujejo povišani stroški poslovanja zaradi pomanjkanja oziroma drastičnih podražitev osnovnih gradbenih materialov, zaradi česar so nekateri investitorji svoje projekte prestavili, drugi pa jih celo odpovedali. "Zaznati je tudi pomanjkanje kvalificirane delovne sile, zato bo prenova strukture zaposlenih eden večjih izzivov, ki so pred nami. Smo pa na srečo med epidemijo ugotovili, da smo se sposobni izjemno hitro organizirati in prilagoditi novim danostim, pri čemer smo uvedli tudi nekatere postopke, ki jih bomo izvajali tudi v prihodnje," razlaga Krevelj.

Ob tem so se številni investicijski projekti letos začeli šele v drugi polovici leta, zaradi česar je, tako Krevelj, obsega poslovanja neulovljivo izpadel. Zato pa bo, kot kaže, prihodnje leto boljše. "Zaradi večjih pogodb, ki smo jih podpisali letos, imamo večji del kapacitet za leto 2022 že zasedenih. Poslov je trenutno dovolj in nič ne kaže na njihovo pomanjkanje, še posebno ne v prihodnjem letu, ki bo volilno leto," še pravi Krevelj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta