Varčevanje za pokojnino je "šparovček" za vašo starost

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
01.06.2022 14:00

Vsak drugi zaposleni danes varčuje za dodatno pokojnino. Varčevanje v drugem stebru je kot »šparovček«. Največkrat vanj prispeva delodajalec v okviru kolektivnega pokojninskega zavarovanja, vse pogosteje pa se za vplačilo in povišanje zneska varčevanja odločajo tudi posamezniki sami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv naročnika

Vplačila premij se zbirajo na osebnem varčevalnem računu. Nanj vplačujete po zmožnosti in v okviru priznane davčne olajšave. Redno - mesečno ali z enkratnim letnim vplačilom. Lahko 30 evrov ali tudi največ, kolikor vam pride prav pri vaši dohodnini ali plači.

Varčevanje v drugem stebru je skrbno nadzorovano in regulirano. Tudi zato ste z odločitvijo za varčevanje nagrajeni z olajšavo pri dohodnini.

Namen varčevanja je višja pokojnina

Ob upokojitvi si izberete svojo pokojninsko rento. Z dodatno pokojnino lahko v pokoju uživate primerno pokojnino.

Dodatno pokojninsko varčevanje je rešitev problema (pre)nizkih pokojnin iz obveznega zavarovanja. Na vas je, da izkoristite privilegij pravočasne odločitve. S pravočasno odločitvijo za mesečno varčevanje in davčno olajšavo je »breme« varčevanja skoraj neopazno.

Arhiv naročnika

Privlačna in varna naložbena politika

V dodatnem pokojninskem zavarovanju lahko naložbeno politiko tudi izbirate. V ponudbi so tri različne naložbene politike: varčevanje v delniškem skladu, skladu z uravnoteženo naložbeno politiko ali v obvezniškem skladu z zagotovljeno zajamčeno donosnostjo.

Varčevanje se izvaja z naložbeno politiko življenjskega cikla. Kar poenostavljeno pomeni: posameznik za dodatno pokojnino varčuje z naložbeno politiko, kjer so naložbena tveganja prilagojena njegovi starosti. Zadnja leta pred upokojitvijo je varčevanje mogoče le v varnem skladu z zagotovljeno zajamčeno donosnostjo. Z upokojitvijo namreč varčevanje doživi svoj namen – prihranke začnete uživati v obliki dodatne pokojnine.

Mlajši varčevalci imajo do upokojitve še mnogo let. Tudi štiri desetletja. Zato je zanje primerna izbira varčevanje v skladu z delniško naložbeno politiko, saj lahko na dolgi rok s pričakovano višjimi donosi privarčujejo več! V kolikor pa tak varčevalec delniškim naložbam ni naklonjen, lahko izbere tudi varno naložbeno politiko v skladu z zagotovljeno zajamčeno donosnostjo.

Odlaganje varčevanja za pokojnino v prihodnost je draga napaka že danes

Izkoristite davčno olajšavo v čim večji možni meri in pričnite varčevati. Če vam premije dodatnega pokojninskega zavarovanja plačuje že delodajalec, naj to ne bo izgovor. Preverite, koliko vam delodajalec že plačuje in koliko bi lahko znašala davčna olajšava za vaše varčevanje. Tako boste privarčevali več. Za vašo pokojnino.

Arhiv naročnika
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.