Zajtrk mladim velenjskim podjetnikom porodil poslovno idejo

Larisa Jeknič Larisa Jeknič
22.03.2022 06:30

Enis Bećarević, Marko Oljača in Tilen Tićević so mladi Velenjčani, ki so se s svojim namazom OdBEEt-im uvrstili na državno tekmovanje v podjetniških idejah POPRI

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tilen Tićević in Enis Bečarević na regijskem predizboru
SAŠa Inkubator

Vsi so bolj jutranji tipi in vsak dan zajtrkujejo, preden se kamorkoli odpravijo, pove Marko Oljača. "In vsi trije za zajtrk po navadi jemo enake stvari - tiste manj zdrave namaze z več sladkorja in aditivi, na primer nutello, paštete in drugo hrano, ki ni ravno najboljša za vsakdanji jedilnik. Zato smo se odločili to spremeniti," doda.

In tako se je začela improvizacija. Nastal je namaz​ OdBEEt, ki je narejen iz slovenskega masla in medu. "Med smo do zdaj nabavljali pri čebelarstvu Kumer, s katerim se bomo v prihodnosti spet sestali, da bi poizkusili še kakšno drugo vrsto medu. Smo pa sicer odprti za različne dobavitelje. Maslo sicer še vedno kupujemo v trgovini, a gledamo, da je slovenskega porekla," povedo fantje in dodajo, da si bodo v prihodnosti do največje možne mere še bolj prizadevali, da bi bile sestavine karseda ekološke in lokalno pridelane.

Dolgoletni prijatelji

Vsi trije - ob Oljači še Enis Bećarević in Tilen Tićević - so tudi študenti, zato nas je zanimalo, kako usklajujejo študijske obveznosti in podjetniški projekt, ki mu res ne manjka ambicij. Fantje se redno dobivajo v živo in tudi na daljavo preko zoom klicev. Dobivajo se tri- ali večkrat na teden, da se dogovorijo o načrtih in nalogah. Vsak dan so pa v stiku preko socialnih omrežij, kjer lahko uradni profil namaza ​OdBEEt-ega tudi najdete, in to na instagramu in facebooku.

Kako pa poteka delitev dela? Enis se ukvarja z grafično podobo, Marko upravlja družbena omrežja, Tilen pa je zadolžen za nabavo materiala. "Na tak način nam je precej lažje sodelovati, saj nočemo delati šlampasto, ampak tako, kot se spodobi," pove Enis. Marko ob tem pojasni, da se poznajo že zelo dolgo, od osnovne šole, kar jim predstavlja velik plus. "To, da smo dobri prijatelji, nam zelo pomaga pri organizaciji. Smo na isti valovni dolžini in vsak ve, kaj je njegova naloga." Enis še poudari, da so lahko zaradi tega popolnoma odkriti drug z drugim in da nihče nikoli ne kuha mule.

Na že malodane klišejsko vprašanje, kaj jim je predstavljalo največji izziv od začetka njihovega ustvarjanja pa do danes, odgovarjajo z osvežujočo preprostostjo in iskrenostjo, brez leporečenja in prehudega filozofiranja. Fantom preglavic ni povzročala priprava poslovnega načrta, ki tistim, ki se s podjetništvom še nikoli poprej niso srečali, mnogokrat predstavlja precej zahtevno nalogo. Fantje so se namreč znašli in so vse potrebno za načrt samoiniciativno našli na internetu, nekaj podjetniškega znanja pa so odnesli tudi iz srednje šole.

Kaj je bilo torej najhuje? "V bistvu nam je bilo najbolj mučno čistiti kuhinjo. Bilo je polno posode, ki smo jo umazali, in potem jo vso umivati ... Vse je bilo namreč lepljivo od medu in mastno od masla," pove Enis. Kaj pa najljubši del? Njihov prvi prototip izdelka, pove Marko. "Meni je bil naš prvi namaz izjemno všeč in to mi je bila ena najljubših stvari," pove. In s temi prototipi so se odpravili tudi na tržnico, kjer so ljudem ponudili vzorčke. Odziv je bil zelo pozitiven, kar jim je dalo vedeti, da so trud in gore umazane posode, ki so jo morali spraviti v red, poplačani.

Ambicije za prihodnost

Petsto evrov, ki so jih prejeli za nagrado na regijskem predizboru, bodo seveda usmerili v nadaljnji razvoj izdelka. Vedno bliže pa je tudi nacionalno tekmovanje Popri. "Naš cilj je seveda prvo mesto. Če bi zmagali, bi sredstva v celoti vložili v naš podjetniški projekt. Hkrati bi aktivno poskušali poiskati tudi investitorja oziroma partnerja, ki bi nam pomagal, da se prestavimo še eno stopničko višje," pove Marko. Njihove priprave na nacionalne Popre potekajo v nekoliko višji prestavi, kot so tekle priprave na regijski predizbor. "Pripravljamo se sicer podobno, kot smo se za to tekmovanje, a z večjo intenziteto. Med seboj smo si razdelili tudi več nalog in naš načrt še razširili," povedo.

Močno si želijo, da bi jim ob potencialni zmagi na nacionalnem tekmovanju uspelo prodreti na police večjih trgovskih centrov v Sloveniji. Tako bi bil primarni cilj izpolnjen. Vstop na mednarodno tržišče pa je nekaj, kar bi jim predstavljalo izpolnitev vseh sanj, poudarjajo. A fantje so zelo prizemljeni in se zavedajo, da stvari ni pametno prehitevati. "O tem pa sicer še ne razmišljamo tako, trenutno so nam prva prioriteta Popri in potem dalje," pove Marko. Enis ob tem še izpostavi, da hočejo izdelek res dodelati do te mere, da bo popoln.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta