​Zakaj je Univerza v Mariboru prava izbira?

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
09.03.2024 00:00

Univerza v Mariboru je mednarodno priznana institucija, s skoraj 50 let dolgo tradicijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ernad Ihtijarevic

Je druga največja in druga najstarejša univerza v Sloveniji, v sklopu katere deluje 17 fakultet, ki pokrivajo skoraj vsa področja študija in so razporejene po celotni Sloveniji, kar je tudi posebnost Univerze v Mariboru (Fakulteta za varnostne vede je v Ljubljani, Fakulteta za organizacijske vede v Kranju, Fakulteta za logistiko v Celju, Fakulteta za kmetijsko in biosistemske vede v Hočah, Fakulteta za energetiko v Krškem in Velenju ter Fakulteta za turizem v Brežicah).

Veliko podporo študentom pri študiju nudi Univerzitetna knjižnica Maribor in 13 fakultetnih knjižnic, ki imajo na razpolago skupno več kot 1,7 milijonov izvodov gradiva. Del Univerze v Mariboru so tudi Študentski domovi, ki ponujajo 2.748 ležišč v sedemnajstih domovih na petih različnih lokacijah v Mariboru: Gosposvetska, Tyrševa, Lent, Smetanova in Gorkega-Quadro (na Taboru).

Ernad Ihtijarevic

Področje načrtovanja vpisa je vključeno med dolgoročne in strateške cilje Univerze, kar pomeni, da se redno spremlja zanimanje študentov za študij, prav tako pa se tudi sledi potrebam na trgu delovne sile in z različnimi deležniki usklajujejo spremembe obstoječih študijskih programov ter pripravo novih.

Za študijsko leto 2024/2025 razpisuje Univerza v Mariboru skupno 4610 vpisnih mest (za redni študij 3770 in izredni študij 840) za 76 študijskih programov, in sicer za 44 univerzitetnih študijskih programov, 29 visokošolskih strokovnih študijskih programov in 3 enovite magistrske študijske programe. Tudi za prihodnje študijsko leto je tako razpisanih več vpisnih mest za redni študij Zdravstvene nege VS (120 vpisnih mest), redni študij Splošna medicina EMAG (106 vpisnih mest), redni študij Dentalna medicina EMAG (24 vpisnih mest) ter za redni študij Psihologija UN (50 vpisnih mest).

Da je Univerza v Mariboru prava izbira, dokazujejo tudi mednarodne lestvice, kjer se UM redno uvršča med štiri odstotke najuglednejših univerz na svetu. Ohranja tudi priznanje Odličnosti v upravljanju s človeškimi viri v raziskovanju, ki ga je kot prva slovenska univerza prejela že leta 2010, tuji študentje so jo nagradili s priznanjem za dobro počutje tujih študentov na visokošolskih institucijah, je prejemnica nagrade za globalno zadovoljstvo študentov, podeljen Certifikat Olimpijskega komiteja pa omogoča Športnikom prijazno izobraževanje.

Ernad Ihtijarevic

Posebna pozornost se posveča tudi vključevanju študentov v raziskovalno delo in v organe odločevanja ter povezovanju z gospodarstvom tako na področju prenosa znanja in tehnologije v prakso kot na področju povezovanja in mreženja študentov ter diplomantov z delodajalci v smislu prehoda na trg dela. Pri premagovanju učnih ali drugih izzivov na njihovi študijski poti je študentom na voljo Študentsko središče UM. To je skupna podporna točka, ki študentkam in študentom nudi podporo pri odločanju za študij, med študijem, vse do vstopa na trg dela ob zaključku študija. V času študija imajo študenti študijskih programov 1. in 2. stopnje možnost, da se pridružijo kreditno ovrednotenim obštudijskim dejavnostim s področja športa, umetnosti in kulture, raziskav, projektov, prostovoljstva, varovanja zdravja itd.

Prvi prijavni rok na študijske programe fakultet Univerze v Mariboru poteka do 20. marca 2024 v skladu z objavljenim Razpisom za vpis na dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2024/2025. Za več informacij obišči spletno stran moja.um.

UNIVERZA V MARIBORU SKOZI DOSEŽKE

  • Razvoj prvega slovenskega nanosatelita TRISAT, ki je poletel v vesolje. Temu je sledila uspešna izstrelitev drugega nanosatelita TRISAT-R ter razvoj tretjega nanosatelita TRISAT-S
  • S sodelovanjem pri vzpostavitvi nacionalnega superračunalniškega centra HPC RIVR univerza podpira nova področja raziskav in razvoj novih storitev po načelu odprtega dostopa.
  • Z uspešno umestitvijo vrhunske raziskovalne infrastrukture (RIUM) omogoča raziskovanje z najsodobnejšo znanstvenoraziskovalno opremo po načelu odprtega dostopa.
  • Razvoju letalskega prometa na električni pogon (HYPSTAIR) in prvim poskusni polet vodikovega letala (MAHEPA).
  • Izjemni uspehi Študentske formule na največjem svetovnem tekmovanju za študente inženirskih ved.
  • Kot partner sodeluje pri ustanovitvi Evropske univerze Athena.

Univerza v Mariboru je prava izbira. To sporočajo tudi zgodbe uspešnih študentov in diplomantov UM. Preberi si, kaj so povedali:

ZGODBE ŠTUDENTOV IN DIPLOMATOV UM

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.