Alarm v hotelu, zmeden voznik, zlomljena prečka ... Nič ni ustavilo nogometašev Maribora

Milan Lazarević
16.12.2020 09:30
Kako je NK Maribor pred desetletjem poteptal škotske upe v Edinburgu in se čez vse prepreke prebil v play-off evropske lige
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Vanovšek

Mariborčani so se leta 2010 podali v kvalifikacije za evropsko ligo. Po uspešnem preskoku Videotona jih je v tretjem krogu čakal Hibernian. Moštvo iz prestolnice Škotske je imelo velike trenutke v petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Radi se pohvalijo, da so bili leta 1955 prvo britansko moštvo, ki je nastopilo v premierni sezoni evropskega pokala, predhodniku današnje lige prvakov. V času dvoboja z Mariborčani so slavili 135 let obstoja. Jubilej so želeli obeležiti z otvoritvijo prenovljene vzhodne tribune in uvrstitvijo v play-off evropske lige, a že na prvi tekmi v Ljudskem vrtu je bilo z mojstrovinami Josipa Iličića in Marcosa Tavaresa 3:0 za Maribor.

Med kratko epizodo v vijoličastem dresu je Josip Iličić navdušil proti Hibernianu. Že v naslednjem evropskem obračunu ga je speljal Palermo.
Marko Vanovšek

Tekmec se z nastalo situacijo ni sprijaznil in Mariborčani so bili pred povratnim dvobojem previdni. S fotoreporterjem Markom Vanovškom sva se podala v Edinburg, da bi poročala o napredovanju vijoličastih ali morebitnem preobratu, ki so ga Škoti glasno napovedovali.

Marko Vanovšek
Na treningu pred tekmo je razpadel okvir gola. 
Marko Vanovšek

Dan pred tekmo je Mariborčane čakala vrsta neprijetnih presenečenj. Po prihodu je popoldanski počitek zmotil alarm v hotelu, vožnja na trening pa se je spremenila v moro. Namesto predvidenih 30 minut je pot po ulicah tega mesta trajala kar uro in četrt. Vzrok naj bi bila eksplozija plina na eni glavnih prometnic in to je voznika avtobusa povsem zmedlo. Po besedah klubskih predstavnikov sploh ni vedel, kam mora peljati. Mariborčani so nato na presenečenje domačinov odpovedali tiskovno konferenco. Na treningu je še počila prečka. "Česa takega se nam v 20 letih nastopanja na evropski sceni še ni zgodilo. Pričakovali smo več spoštovanja," je škotskemu oddelku nacionalne postaje BBC potarnal klubski govorec Željko Latin.

Marko Vanovšek

Škoti za tisti dan niso dobili uporabnega dovoljenja za otvoritev prenovljene tribune, še vedno pa so upali, da bi s hitrim vodstvom Mariborčane spravili v paniko. Tavares je že v 20. minuti zadel za vodstvo in umiril ambicije Škotov. Nato je zadel še enkrat, tretji gol pa je dodal Dejan Mezga za zmago s 3:2. Zgodba z alarmom in nespretnim voznikom je bila pozabljena. Sledil je Palermo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta