(AVDIO) Vijol'čni kafe z Emilom Šterbalom: "Po dva nogometaša vzvratno po avtocesti"

Miha Dajčman
05.12.2020 06:00
Ob 60-letnici NK Maribor se v rubriki Vijol'čni kafe, ki izhaja tudi kot podkast, pogovarjamo z ljudmi, ki so bili ali so še tesno povezani z NK Maribor.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dobro je oddelal naloge v obrambi, danes pravijo o Emilu Šterbalu, leta 1995 pa je na evropski tekmi proti Skontu iz Rige dosegel evrogol. 
Drago Wernig - Taka

Bil je eden ključnih članov Maribora, ko je bil ta v največjem vzponu v devetdesetih. Branilec Emil Šterbal je v vijoličastem igral od začetka prve slovenske lige, v Belgijo, h Gentu, kar je bil za tisti čas velik prestop, se je odpravil z osvojeno dvojno krono leta 1999, tik pred prvo uvrstitvijo Maribora v ligo prvakov. Poklicali smo ga v Nemčijo, kjer danes dela in živi. Po nogometni karieri, ki ga je ob Belgiji vodila tudi v Turčijo, je delal v številnih državah, tudi čez lužo in v Skandinaviji. V zadnjih letih ima težave z zdravjem, a jih z borbo, po kateri je bil znan tudi na igrišču, spretno rešuje.

Pogovoru prisluhnite na povezavi TUKAJ.

{soundcloud_api}{/soundcloud_api}

V prvi vijolični sezoni z največ kartoni

"Kot nogometaš Drave sem tu in tam spremljal Maribor, ki je igral v medrepubliški ligi. Na Ptuju smo šli na trening, ko smo imeli čas, drugače je bilo po prihodu v Maribor. Tja sem odšel v mladih letih, ko nisem dobro razumel, kje sem in kaj moram delati, a trudil sem se po najboljših močeh," o začetkih razmišlja 50-letnik, ki se spomni, da je bil v prvi sezoni igralec Maribora z največ rumenimi in rdečimi kartoni.

V osmih sezonah v vijoličastem je igral na 263 tekmah, s čimer je 17. po številu nastopov za Maribor. "Oddelal je svoje v obrambnih nalogah," se danes spomnijo poznavalci kluba iz Mladinske ulice 29, številni pa ne bodo pozabili enega od treh golov, ki jih je dosegel za Maribor - proti Skontu iz Rige je v 17. minuti poskrbel za evrogol. "Nisem gledal, kje stoji golman, odločil sem se samo, da bom udaril, in gol je bil res lep," trenutke iz 22. avgusta 1995 podoživlja Šterbal.

Drago Wernig - Taka

Še eden od vrhuncev Šterbalove kariere in Maribora se je zgodil 1. junija 1997, s 5:1 so vijoličasti pred polnim Ljudskim vrtom premagali Beltince za prvi naslov državnih prvakov, priložnost na zgodovinski tekmi je dobil tudi Šterbal. "Kar kocine mi gredo pokonci, ko se spomin te tekme. Vem, da smo zadnjih pet minut igrali samo na levi strani, ker smo vedeli, da bodo na igrišče vdrli navijači. Tisti, ki niso mogli na stadion, so plezali po topolih ob igrišču, tribune so bile nabito polne. Veselje je bilo nepopisno," se spominja.

S Fridlom zamudila na avtobus

Med bolj pomembne šteje še prvo zmago v pokalu leta 1992, ko je mlada ekipa Maribora premagala Olimpijo, ta je pred tem igrala v jugoslovanski ligi, lepi so tudi spomini na vse evropske tekme. V osmih sezonah v Mariboru se je nabralo kar nekaj zgodb in anekdot, pravi danes, izpostavlja pa dogajanje pred finalno tekmo za pokal Slovenije leta 1997, le tri dni po slavju proti Beltincem: "Finalni tekmi smo igrali proti Primorju, prva je bila v Ajdovščini, zato smo se dan prej odpravili v Lipico, kjer smo prespali. Trener je bil Bojan Prašnikar, ob 12.30 naj bi imeli zbor pred hotelom. Avtobus je odpeljal le dve minuti pred tem. Franci Fridl in jaz sva prišla pred hotel, avtobusa pa ni bilo več. Kaj narediti? Mobitelov takrat ni bilo, imel ga je le Prašnikar. V recepciji sva prosila, da pokličejo klub, iz kluba so klicali Prašnikarja v avtobus, ta pa je bil že na avtocesti. S Fridlom bi morala igrati v prvi postavi. Potem ko je Prašnikar dobil obvestilo, je šofer na avtocesti začel voziti vzvratno do najbližjega izvoza, da so se hitro vrnili po naju. Vprašal sem Amirja Karića, ali ni opazil, da naju ni, ker sva sedela na sredini avtobusa nasproti njega, vmes pa je bila mizica. Hladnokrvno je rekel, da ni opazil, da manjkava." Prva tekma se je končala z 0:0, v Ljudskem vrtu pa so Mariborčani po zmagi s 3:0 prvič slavili dvojno krono.

Maribor slovenski nogometni gigant

Šterbal je v prvi ligi zbral skupno 330 nastopov, še danes pa je povezan z NK Maribor, saj je v sorodstvu z Martinom Milcem, je namreč boter njegove žene. Z bočnim branilcem Maribora se je srečeval v času njegovega igranja za nizozemsko Rodo. "Takrat je Martin živel v Maastrichtu, to je bilo 40 kilometrov od mojega doma. Ker sem bil v bolniški zaradi okrevanja po možganski kapi, smo se veliko srečevali. Tudi zdaj smo z Martinom v stikih, Maribor še vedno redno spremljam." Šterbal trenutno okreva po operaciji kolena, nekoč pa bi se rad vrnil v Slovenijo: "Med kariero težav zaradi poškodb nisem imel, zdaj se te pojavljajo. Načrtujem vrnitev v domovino, ko bo to mogoče, seveda bo temu sledil tudi ogled tekme Maribora. Kadarkoli sem bil doma in mi je čas dopuščal, sem si z veseljem ogledal tekmo Maribora, ki je v zadnjih tridesetih letih postal slovenski nogometni gigant."

Pogovoru prisluhnite na povezavi TUKAJ.

{soundcloud_api}{/soundcloud_api}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta