Ažbe Jug: Odpisani so lahko sproščeni

Marko Kovačevič
14.05.2021 08:00
Vratar nogometašev Maribora ne pričakuje lahkega dela proti zadnji Gorici
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V tej sezoni je moral Rušan 38-krat pobrati žogo iz mreže. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Porazov se pač ne morejo veseliti, je pa tisti v četrtfinalu pokala Slovenije nogometašem Maribora vsaj nekoliko sprostil urnik v natrpanem finišu sezone. "Treningi so dobri, imeli smo malo več časa za počitek, regeneracijo in pripravo," je o enem od redkih tednov v tej pomladi, ko jim ni bilo treba na igrišče, dejal vratar vijoličastih Ažbe Jug. Lovorika v pokalu se je zasedbi iz Ljudskega vrta še peto leto zapored izmuznila, nad njo pa še niso obupali na ligaški fronti.

Dve točki manj kot vodilna Olimpija bo Maribor prinesel v zadnje tri kroge v prvi ligi. Da bo za naslov potrebnih kar vseh devet točk, je preračunal trener Simon Rožman. "Do derbija je bilo vse v naših rokah. Zdaj na žalost ni; a vsako tekmo bomo odigrali, kot jo moramo. Če je razpored ugoden ali ne, je vseeno. Odvisno bo od tega, kako bomo igrali mi, ne pa od tega, kako bo igral nasprotnik," pa pravi Jug.

Z dvobojem proti Gorici se bo začel zaključni trojček. Jutri ob 16.45 bo v Ljudskem vrtu gostoval bodoči drugoligaš. Gorica si direktnega obstanka med slovensko elito ne more več zagotoviti, pa tudi za devetim mestom, ki vodi v dodatne kvalifikacije, zaostaja že skoraj neulovljivih osem točk. "Tako so lahko bolj sproščeni, mogoče bodo več pretekli, se bolj borili," se na lahko delo ne zanaša 29-letni Rušan.

Z novim trenerjem so se nekoliko spremenile tudi njegove naloge. "Navodila se kar spreminjajo. Treba je veliko igrati z nogo, dosti je podaj. Moraš pa kot golman ohraniti mirnost, da tako tudi ekipa ostane mirna. Soigralce moraš postavljati, jih poznati. Če je vratar osredotočen, je tudi ekipa," je prepričan nekdanji član Bordeauxa in Sportinga. V tej sezoni prve lige ni izpustil niti ene tekme, a neprebojnega zidu pred golom s soigralci ni sestavil. Kar 38 golov je v prvenstvu že prejel Maribor. "Če se bomo na koncu veselili - kar mislim, da se bomo -, lahko rečemo, da veliko število prejetih golov ni tako pomembno. A je pomembno. Zelo. Če prejemamo toliko zadetkov, nekaj ni v redu. Po sezoni bomo gradili, zdaj pa je pomembno, da se osredotočimo na prihajajoče tekme," se zaveda poveljnik zadnje linije.

Da je dovolj mlad, da lahko v vseh segmentih igre še napreduje, je prepričan Ažbe Jug. Tudi v lovu na podaje iz kotov in drugih prekinitev? V tej sezoni ni bilo malo situacij, ko se je obotavljal, ali bi zapustil golovo črto in krenil po žogo. "Vaše mnenje. Žoge so vsako leto hitrejše, vedno bolj neugodne za golmane. A na to se moramo prilagoditi, delati vsak dan," je vrnila vijoličasta številka ena.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta