Biografija Marcosa Tavaresa: Zgodba človeka, ki se mu je zgodilo vse

Miha Dajčman
30.11.2021 06:32

Izšla knjiga o življenju legende NK Maribor. "To ni knjiga, to je umetnina," je prepričan štajerski Brazilec

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Dan pred uradnim izidom biografije Marcosa Tavaresa z naslovom Legenda so v SNG Maribor štajerski Brazilec, pisatelja Janja Vidmar in Boštjan Narat, urednica Zala Stanonik in Jan Ternjak predstavili težko pričakovano knjigo. Dober mesec je bil izvod dela o dolgoletnem kapetanu vijoličastih možno kupiti v predprodaji, od danes bo knjiga, ki je izšla v sozaložništvu Založbe Pivec, športne agencije Proelium in Tavaresa, dostopna na knjižnih policah. S 3000 izvodi v prvi izdaji so si zastavili visok cilj, a si po velikem zanimanju obetajo, da bo že kmalu ponatis.

Bombica, rojena za fuzbal

Legenda je biografija na 320 straneh o življenju Marcosa Tavaresa od odraščanja v Porto Alegreju do uspehov v Mariboru. Je zgodba o dečku, ki je spal z žogo in postal rekorder slovenske lige, o poti od favele do lige prvakov, o lakoti in dietah. "To ni knjiga, to je umetnina," je dejal Tavares. Da je bolj nervozen kot na tekmi, je bil sramežljiv v glamurozni Kazinski dvorani, pred soustvarjalci knjige, družino, prijatelji iz NK Maribor in predstavniki medijev. "V čast mi je, da lahko delim svojo zgodbo z vami. Ta ni bila vedno svetla, naredil sem tudi veliko napak in prestal številne preizkušnje. Upam, da se bodo lahko ljudje iz mojih napak učili," je povedal Tavares na zanj zelo poseben dan. Da je legenda zaradi NK Maribor, je kapetan še enkrat poudaril in se poklonil mestu ob Dravi: "Hvala Mariborčanom, tako lepo in prijazno so me sprejeli. Obstaja Marcos Tavares pred NK Maribor in Marcos Tavares po NK Maribor."

Soustvarjalci knjige so predstavili njeno zanimivo nastajanje.
 

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

"Vedno je možno uresničiti sanje. Ni pomembno, od kod prihajaš. Če trdo delaš, lahko dosežeš vse, kar si želiš," je ena od njegovih misli, ki sta jih spretno zapisala Janja Vidmar in Boštjan Narat. "Zgodba tega človeka je tako izjemna, da sva bila potrebna kar dva pisatelja," je dejala Vidmarjeva, ki je obravnavala nogometaševo zgodbo tudi zunaj igrišč. "Zadeva ni bila preprosta, kot sem pričakovala. Marcos ni imel zapiskov, dnevnika, igral je nogomet, in ko sem začela pisati, sem bila gola in bosa. Imel je veliko spominov, kar je bilo treba kronološko urediti. Sem pa ob njegovi zgodbi pogosto zajemala sapo. Ima recimo dva brata, a le ko se je rodil on, je oče rekel, da bo nogometaš. Čeprav so mu kot otroku pravili bombica, ker je bil debel, je bila njegova pot začrtana. V plenicah se je z žogo iz cunj skotalil na dvorišče in nikomur ni dovolil, da mu jo vzamejo. Rojen je za fuzbal. Tudi ko ga je biksal, z Ronaldinhom in ostalimi, je živel za nogomet," nam je z zanosom razlagala Vidmarjeva.

Ne prevladajo goli, ampak življenje

Narat je popisoval in oplemenitil športni del. "V zgodbo sem vstopil nekoliko kasneje. Biografija je bila Janjina naloga, nato pa je zaradi obsega in vseh dejavnikov prišel predlog, naj sodelujem, ker se na nogomet spoznam morda nekoliko bolje. Moj del je predvsem Tavaresova kariera v Braziliji, Maleziji in na Cipru. Po svoje mi je bilo lažje, ker je Janja že začela pisati, del teksta je že obstajal in na to sem se navezoval, stilsko literarno sem sledil njeni intonaciji," pojasni Večerov kolumnist Boštjan Narat.

Sašo Bizjak

Športna biografija se po Naratovi oceni bere kot roman o življenju človeka. "Trudili smo se, da ne prevladajo le goli, uspehi in statistika, ampak življenje. Želeli smo, da pride Marcos čim večkrat do besede kot človek, ki o svoji igri in poklicu tudi razmišlja," navrže Narat. Ob Tavaresu so svoje zgodbe prispevali tudi ljudje, ki jih je srečeval na poti, od učiteljice v Braziliji do agentov in soigralcev. "Vsi vpleteni so bili vir zanimivih zgodb, številne so anekdotične in zabavne, druge so resne. Marcosovi pogledi pa so zelo različni, od tega, kako se počuti na igrišču v različnih taktikah, do tega, kako je vse skupaj doživljal čustveno," razkrije Narat, ki je ob pisanju knjige podoživljal številne uspehe vijoličastih v zadnjem desetletju in pol. "Zaveš se, kako velike stvari so se dogajale v tem času, in zelo resno se vprašaš, ali se lahko kaj takšnega ponovi."

Ljubezenska zgodba za bralke

Da biografijo pišeta dva avtorja, ni vsakdanja stvar. Vidmarjeva zagotavlja, da sta zgodbo dobro prepletla. "Želela sem, da bi zanimalo tudi bralke. Vpletena je ljubezenska zgodba z ženo Leticio. To je zgodba človeka, ki se mu je v življenju zgodilo vse. Ljubezen, favela, tolpe, ponočevanje, napake, vzponi in padci. Ko je bil mlad, je bil tako močan, da je celo noč žural, nato spil kavo, se stuširal z mrzlo vodo in šel na trening. Pri njih je to veljalo za znamenje moškosti. Če te je toliko dedca, da lahko žuraš celo noč, bodi še toliko dedca, da se spraviš na trening brez spanja. Nora zgodba," je razložila Vidmarjeva.

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Pet let je Tavares razmišljal, da bi svoje nevsakdanje življenje predstavil v knjigi. Pred dvema letoma je idejo predstavil Janu Ternjaku iz športne agencije Proelium. "Prišel je do mene in me vprašal, ali bi napisali knjigo. Tako zna pogledati in vprašati samo on in ne moreš reči ne. Ker v agenciji nimamo znanja založništva, smo naredili ekipo, ki bi lahko to izvedla. Naredili smo mariborsko zgodbo. Založba Pivec ima sedež nasproti Ljudskega vrta. Marcosa smo vseskozi spodbujali, naj pove tudi tisto, česar sicer ne bi, ker se bo s tem dotaknil še koga med mladimi, in tega si je želel tudi sam," je dejal Ternjak in razkril, da je tudi v tem projektu spoznal, kako močno voljo ima Tavares. "Z željo in vero je postal najboljši strelec v slovenski prvi ligi. Zdaj želi, da bi njegova knjiga dosegla knjižne rekorde."

"Zdaj ko je knjiga tukaj, ko vse 'štima' in je izdelek lep, mi je z ramen padlo veliko breme. Zdaj moramo knjigo spraviti do ljudi, ne želimo si je le prodati, ampak jo tudi ponatisniti," je povedala urednica knjige Zala Stanonik iz Založbe Pivec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta