Denar ali zdravje, to je zdaj vprašanje

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
10.05.2020 20:24

Nogomet v primežu virusa: medtem ko na Ferskih otokih nogomet doživlja renesanso, se drugje po Evropi v želji po zagonu nogometa borijo z dolgovi in okužbami

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Nemčiji se že trenira s kontaktom, a če imaš kakšnega okuženega nogometaša, celi ekipi grozi dvotedenska karantena.
REUTERS

Beloruski nogometni ligi, ki je dolgo časa edina aktivna na stari celini, se je v soboto pridružila še liga Ferskega otočja. Te polprofesionalne lige ni bilo niti treba prekiniti, saj se tudi sicer začenja spomladi - le da letos z dvomesečno zamudo. A nič zato. Ker je športno dogajanje po svetu povsem zamrlo, je norveška televizija celo kupila pravice za prikaz uvodnih dvanajstih krogov lige, kar je klubom prineslo precej denarja. "Nekateri igralci sanjajo, da bi igrali na mednarodni ravni s polnim delovnim časom. Zdaj so vse oči uprte vanje," priložnost vidi Trondur Arge, športni novinar največjega ferskega časopisa Sosialurin.
Po drugi strani pa so se zaradi koronavirusnega mrka tudi sloviti evropski klubi znašli v precejšnji finančni zagati. Precej globoko je denimo zabredel Porto. Nekdanji klub Zlatka Zahovića, znan tudi po prodajanju talentov in velikih zaslužkih iz tega naslova, mora do konca junija zbrati kar 100 milijonov evrov za poplačilo vseh dolgov. Kako bo to storil? Z banko se že pogaja za refinanciranje starega kredita, razprodaji igralcev se ne bo mogoče izogniti, kdor bo pa ostal, bo očitno moral sprejeti za kar 40 odstotkov nižjo plačo.

Okužen nogometaš - velik problem

Iz zgornjih dveh primerov je jasno razvidno, kako velik finančni vpliv ima na nogometne klube (ne)igranje tekem. Tudi zato v posameznih državah oziroma nogometnih zvezah težijo k ponovni aktivaciji. Kar pa je že prineslo nove težave. V večini lig se morajo nogometaši pred vrnitvijo na treninge udeležiti testiranj, ki ugotavljajo prisotnost novega koronavirusa. In novi pozitivni rezultati so že tu … Portov rival Vitoria Guimaraes je denimo sporočil, da so z virusom okuženi kar trije igralci, ki sicer niso kazali simptomov. S podobnimi težavami se srečujejo v Španiji. Tudi tam naj bi bilo v prvo- in drugoligaških ekipah okuženih pet nogometašev. Za zdaj ni znano, iz katerih moštev.
In ko imaš med soigralci okuženega, nastane nov problem. To je spoznal nemški drugoligaš Dynamo iz Dresdna. Zaradi dveh pozitivnih nogometašev je moralo v 14-dnevno karanteno kar celotno moštvo. Tako ne samo, da klub naslednji teden ne bo mogel nadaljevati tekmovanja, niti treningi ne bodo mogoči. In to je najbrž zadnje, kar si je trenutno najslabša ekipa nemške druge lige želela. Izpad v tretjo ligo je tako več ali manj neizbežen …

Francozi se bojijo neenakopravnosti

A če ukrepi v posameznih državah vsaj veljajo za vse tamkajšnje klube enako, se zapleta pri evropskih tekmovanjih, kjer bi ob morebitnem nadaljevanju moštva iz različnih držav imela različne pogoje za pripravo na tekme. Na to je opozoril Jean-Michel Aulas, predsednik Lyona, ki je potrdil, da je klub od Evropske nogometne zveze (Uefa) dobil sporočilo, v katerem so napovedali, da bo njegov klub povratno tekmo nogometne lige prvakov proti Juventusu v Torinu odigral 7. avgusta. Francoz se s tem ne strinja in je že napovedal pritožbo. "Če pritožbe ne bode uspešne, Lyon in Paris Saint Germain tvegata, da bosta v ligi doživela pravi polom. Igrala bosta namreč proti ekipama, ki bosta za razliko od njiju precej bolje pripravljeni," je dejal predsednik kluba, ki je na prvi tekmi osmine finala Juventus premagal z 1:0. PSG se je v četrtfinale že uvrstil. Spomnimo; Francozi so že anulirali svoje državno prvenstvo in zaključili sezono.
Uefa se je že odzvala. Kot piše nemška tiskovna agencija, trditve o 7. avgustu ne držijo. "Nič ni bilo odločeno, sploh nič," agencija navaja Uefinega predstavnika za stike z javnostmi. Dodajajo, da obstajajo različni možni datumi za tekme, a ni še nič določeno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta