Druga ekipa, enak produkt, Italija brez praske v izločilne boje Eura

Marko Kovačevič
20.06.2021 21:34
S popolnim izkupičkom so se Italijani uvrstili v osmino finala, tam bodo kljub porazu igrali tudi Valižani
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matteo Pessina je spretno izkoristil podajo s prostega strela.
Reuters

Italijanska renesansa še ni končana. Brez praske so se azzuri prebili iz skupinskega dela evropskega prvenstva. S popolnim izkupičkom bodo krenili v osmino finala, po Turčiji in Švici so na kolena spravili še Wales. Z 1:0 so odpravili Otočane, ki pa so kljub porazu obdržali drugo mesto v skupini A.

Čeprav je selektor Roberto Mancini iz enajsterice, ki je v drugem krogu s 3:0 povozila Švico, v odločilnem dvoboju za vrh skupine obdržal le vratarja Gianluigija Donnarummo, branilca Leonarda Bonuccija in vezista Jorginha, je bila Italija tudi tokrat prepričljiva. S 64-odstotno posestjo žoge je sestavila kar 23 zaključkov (Wales le tri), učinkovita pa je bila v 39. minuti. Čeprav so bili ob prepričljivih predstavah dvojca Locatelli-Barella na prvih tekmah številni prepričani, da ga reprezentanca sploh ne potrebuje, je Marco Veratti hitro dokazal, da je lahko zelo koristen. Vezist PSG-ja, ki je odigral prvo tekmo po majski poškodbi kolena, je najprej izsilil prekršek za prosti strel, nato pa še natančno podal do Mattea Pessine. Član Atalante, ki ga Mancini v izbrano vrsto vabi od novembra lani, je dosegel svoj tretji gol za Italijo. Zagotovo najpomembnejšega doslej, saj je prvega in drugega zabil na prijateljski tekmi proti San Marinu.

Reuters

Bolj kot Wales prvemu se je Italija v drugem polčasu približala drugemu golu. Federico Bernardeschi je iz prostega strela zadel vratnico. Član Juventusa je bil zraven tudi, ko so upi Walesa na vsaj točko postali še nekoliko bolj nerealni. Ethan Ampadu ga je pohodil na sredini igrišča, si prislužil rdeči karton in otežil delo svojim soigralcem v lovu na izenačenje. "Ne bi mogli narediti bolje," je bil s predstavo svojih varovancev zadovoljen Roberto Mancini "morda bi lahko dali kak gol več, a v ekstremni vročini smo igrali z visokim tempom. Pomembno je, da identiteta ekipe ostane ista tudi, če zamenjamo tri ali štiri igralce. Tega se vsi igralci zavedajo in zato se končni produkt ne spreminja."

Celo vratarsko menjavo si je lahko ob koncu privoščil Mancini.
Reuters

"Ko rečemo, da je to ekipa za vsakogar, tega ne govorimo kar tako. Vseh 26 nas je ponosnih, da zastopamo svojo državo in smo pripravljeni dati najboljše. Srečni in počaščeni smo, da smo zraven. Že to je čisti užitek, ne glede na to, ali igraš ali ne," pa je o dobri klimi v slačilnici dejal Marco Veratti. "Igrali smo proti izjemni ekipi. Da si 30 tekem zapored brez poraza, je res dosežek. Smo pa pokazali dober karakter, dali res vse od sebe. Za nas je pomembno, da smo kompaktni in poskušamo pripraviti nekaj priložnosti. Moramo pa biti bolj stabilni," je o večeru v Rimu dejal Valižan Aaron Ramsey.

Poraz zanj in njegove rojake ni bil usoden. Drugo mesto v skupini so obdržali s pomočjo … Italije! Ker so jim naši zahodni sosedi zabili le en gol, Švicarjem, njihovim neposrednim konkurentom za drugo mesto v skupini, pa tri, so Valižani zaradi boljše razlike v golih potrdili vstopnico za osmino finala. Švicarji so na tekmi v Bakuju, ki jo je sodil Mariborčan Slavko Vinčič, sicer premagali s 3:1, a bodo morali še počakati, ali bodo štiri točke zadostovale za uvrstitev med štiri najboljše tretjeuvrščene, ki bodo ob zmagovalkah skupin in drugouvrščenih reprezentancah igrale med najboljših 16.

Švicarji bodo morali počakati na razplet v ostalih skupinah.
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta