Euro 2020: Christian Eriksen, vsi smo s tabo

Marko Kovačevič
17.06.2021 20:49
Belgija po preobratu do zmage nad Dansko, Ukrajina že izboljšala izkupiček s turnirja v Franciji, Avstrijci nemočni proti Nizozemcem.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Enoten dansko-belgijski poklon Christianu Eriksenu
Reuters

To ni bila običajna tekma. Na stadionu Parken, ki je bil zapolnjen skoraj do zadnjega kotička, na dvoboju Danske in Belgije verjetno ni bilo nikogar, ki ne bi mislil na tistega, ki ga ni bilo zraven. "Za Eriksena!" je bilo sporočilo 38 tisoč navijačev v Köbenhavnu. Danci niso pozabili na kapetana, ki se je v soboto zaradi srčnega zastoja zgrudil na igrišču. Verjetno najlepša novica letošnjega Eura je bila, ko se je Christian Eriksen oglasil s fotografijo iz bolnišnice, potrdil, da se počuti bolje. Iz danske nogometne zveze so sporočili, da bodo 29-letniku zdravniki vstavili srčni spodbujevalnik.

Obe reprezentanci sta igralcu, ki na dresu nosi številko deset, poklonili po deseti minuti, mu skupaj z navijači z aplavzom zaželeli hitro okrevanje. Pa je bil takrat Eriksen že dobre volje. Njegovi rojaki so v drugi minuti zagrabili vodstvo. Pierre-Emile Höjbjerg je prestregel žogo, zaposlil Yussufa Poulsena, soigralec Kevina Kampla pri Leipzigu pa je z diagonalnim strelom z roba kazenskega prostora Dansko popeljal v vodstvo.

Do 54. minute je trajalo, da so Belgijci sestavili učinkovit zaključek. Romelu Lukaku je potegnil, Kevin De Bruyne podal, Thorgan Hazard pa zaključil. Asistent se je izkazal še kot strelec. De Bruyne je v 70. minuti natančno tresnil z roba kazenskega prostora, Belgijo odpeljal v vodstvo z 2:1. Danci so se približali izenačenju, a je Martin Braithwaite v finišu žogo poslal v prečko. Belgija si je z drugo zmago že zagotovila izločilne boje, Danska, ki je v skupini B še brez točk, pa bo v zadnjem krogu potrebovala kar nekaj sreče, če želi prehiteti Rusijo in Finsko (obe imata po tri točke).

Kevin De Bruyne je Belgijo odpeljal v osmino finala
Reuters

Ukrajina je že krepko popravila izkupiček s prejšnjega evropskega prvenstva. Če je turnir v Franciji leta 2016 zapustila brez ene same točke, ima po popoldnevu v Bukarešti na računu tri. Debitantko na velikih turnirjih, Severno Makedonijo, je na prvi tekmi drugega kroga skupine C premagala z 2:1. Že v prvem polčasu so si varovanci Andreja Ševčenka tlakovali pot do polnega izkupička. V 28. minuti je po kotu zadel Andrej Jarmolenko, pet minut kasneje pa je na 2:0 povišal Roman Jaremčuk. Makedonci se niso predali, v 55. minuti so našli zadetek. Aleksandar Trajkovski je stresel vratnico, v lovu na odbitek pa je Oleksandr Karavajev podrl Gorana Pandeva. Ezdzan Alioski z enajstih metrov ni zadel, vratar Georgij Buščan je njegov strel odbil, a je bil član angleškega Leedsa natančen v drugem poskusu.

Proti Makedoncem ni šlo zlahka, so pa Ukrajinci ujeli prvo zmago na letošnjem Euru.
Reuters

Alioski ni bil edini, ki se mu je zalomilo pri strelu z bele pike. Ko je Daniel Avramovski, nekdanji član Olimpije, v makedonskem kazenskem prostoru igral z roko, si je žogo za kazenski udarec nastavil Ruslan Malinovskij, a vratarja Stoleja Dimitrievskega ni premagal. Je pa ukrajinsko vodstvo vzdržalo do konca. "Prežet sem s ponosom, vesel za ekipo in naše navijače. Bila je težka tekma proti trdemu nasprotniku. Ta zmaga je za navijače," je žarel kapetan Ukrajine in igralec tekme Andrej Jarmolenko.

EPA

V zadnji tekmi dneva je nizozemska nogometna reprezentanca v Amsterdamu premagala Avstrijo z 2:0 (1:0) in se že uvrstila naprej v osmino. Za Nizozemsko sta zadela Memphis Depay v enajsti minuti iz enajstmetrovke in Denzel Dumfries v 67. minuti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta