Euro 2020: Kockasti so se (začasno) rešili

Švedi in Slovaki so prišli še do četrte točke, ki bi že lahko zagotovila osmino finala, Hrvati šele do prve. Otoški obračun na Wembleyju brez zmagovalca.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pozdrav čeških nogometašev navijačem.
Andy Buchanan

Tako eni kot drugi so si želeli zmage, a tako Hrvati kot Čehi so ostali brez nje. Z 1:1 in točko so se morali zadovoljiti oboji – za Hrvate je prva, za Čehe četrta. Slednjim bi to že znalo zadostovati za napredovanje, Hrvati bodo v torek jurišali na nujno zmago proti Škotski.

Da evropska prvenstva niso najbolj dobrodošla po velikih uspehih, so že spoznavali številni svetovni podprvaki doslej – vse od Nemčije do Italije. In tudi Hrvati bi, po prikazanem sodeč, raje še malce uživali na krilih stare slave iz leta 2018.

Luka Modrić 
Reuters

Čehom so stvari jasne. Na morda odločilni dvoboj za drugo mesto v skupini, ki še zagotovo vodi v osmino finala, so se dobro pripravili, že od začetka pritisnili na Hrvate, jih prisilili v branjenje in napake. In prav to je bil recept za zadetek. Pisala se je 37. minuta, ko sta v boj za žogo, podano iz kota, skočila branilec Dejan Lovren in napadalec Patrik Schick. Slednji je pristal na tleh, ves okrvavljen okrog nosa. Španski sodnik se je malce obotavljal in se naposled odločil, da si ogleda posnetek. Videl je, da je kri posledica bližnjega srečanja Schickovega nosu z Lovrenovim komolcem, in dosodil enajstmetrovko, ki bi znala buriti duhove. Še vedno okrvavljeni Čeh je kar sam vzel žogo, jo neubranljivo poslal v levo stransko mrežico in proslavljal s kazanjem mišic. In komolcev. Potem ko je Škotom zabil dvakrat, enkrat celo s polovice igrišča, je nogometaš Bayerja iz Leverkusna postal prvi nogometaš na EP, ki ima na računu tri gole.

Strel Perišića je Hrvatom prinesel olajšanje pred nadaljevanjem turnirja. 
EPA

A Hrvati so resna, velika ekipa z bogato tradicijo. Če na dosedanjih devetih velikih tekmovanjih še nikdar niso izgubili na drugi tekmi. Tudi tokrat ne bodo, se je odločil selektor Zlatko Dalić, in med polčasom že začel segati po menjavah. Niso ravno te obrodile sadov, pač pa preizkušen kader iz prve enajsterice. Že na treh velikih tekmovanjih zapored ni razočaral, ampak je zabijal gole, in tudi v četrto je šlo – Ivan Perišič je po hitro izvedenem prostem strelu, bolje rečeno podaji, prodrl do leve strani kazenskega prostora, si žogo namestil na desnico in matiral češko obrambo. Za 29. reprezentančni gol, s katerim se je prebil na tretje mesto večne lestvice k naturaliziranemu Brazilcu Eduardu. Le še Davor Šuker (39) in Mario Mandžukić (33) sta uspešnejša. S tem zadetkom se je tekma razživela, Hrvati so pokazali nekaj ambicij po treh točkah, a bili premalo konkretni. Vse kaj drugega kot remi bi bil nepošten razplet.

Emil Forsberg 
EPA

Nasprotniki naj kar imajo žogo v svojih nogah, mi pa bomo pobirali točke, si verjetno mislijo Švedi. Na tekmi drugega kroga skupine E sicer niso bili v tako podrejenem položaju kot v prvem, ko so kljub španski 75-odstotni posesti žoge izvlekli remi brez golov, a vseeno je bila pri žogi več Slovaška. Nasprotnici Slovenije v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Katarju 57-odstotna posest ni pomagala, zmage z 1:0 so se v Sankt Peterburgu veselili Skandinavci.

Tekma je bila odločena v 77. minuti. Slovaški vratar Martin Dubravka je s prekrškom ustavil akcijo Alexandra Isaka in Robina Quaisona, Emilu Forsbergu ponudil priložnost z enajstih metrov. Soigralec Kevina Kampla pri Leipzigu si je ni pustil vzeti, Dubravka je sicer krenil v pravo smer, a je bil Forsbergov strel dovolj močan in natančen, da so Švedi prvič na letošnjem Euru okusili slast zmage in pred večernim obračunom Španije in Poljske skočili na vrh skupine. "Čudna tekma je bila. Dobro smo začeli, a se nato premaknili preveč nazaj in nehali ustvarjati. Dober pogovor smo imeli med polčasoma, se prepričali, da znamo bolje. Postali smo agresivni in tako izsilili enajstmetrovko," je dejal strelec edinega gola na tekmi. "Škoda. Če ne bi bilo penala, bi verjetno izvlekli remi in bi imeli v žepu zlato točko. Malo preveč pasivni smo bili v drugem polčasu," pa je ocenil Marek Hamšik, kapetan Slovaške, ki bo napredovanje v osmino finala lovila v sredo proti Španiji.

Škoti so po tekmi brez golov z igrišča odšli zadovoljni. 
Reuters

V zadnji tekmi petka  so se angleški in škotski nogometaši na londonskem Wembleyju razšli brez golov. Po dveh krogih sta v skupini D v vodstvu Anglija in Češka s po štirimi točkami, Hrvaška in Škotska sta zbrali po eno točko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta