(FOTO) Chelsea dobil "angleško" ligo prvakov, v Portu premagal Manchester City z 1:0
Nogometaši Chelseaja so drugič postali zmagovalci lige prvakov. V finalu v Portu so pred 16.500 gledalci premagali Manchester City z 1:0 (1:0). Edini gol na tekmi je ob koncu 42. minute dosegel Kai Havertz.
Za Chelsea je to drugi naslov po letu 2012, ko so v Münchnu ugnali Bayern po streljanju enajstmetrovk. Londonski modri so po zmagi postali eden od štirih klubov med evropsko elito z dvema naslovoma. To je uspelo še Benfici, Nottingham Forestu, Juventusu in Portu. Rekorder je Real Madrid s 13 naslovi.
Že pred finalom je bilo jasno, da bodo angleški klubi vpisali 14. naslov. Liverpool je slavil šestkrat, Manchester United trikrat, Nottingham Forest dvakrat in Aston Villa enkrat. Več naslovov imajo le Španci, in sicer 18.
Manchester City, ki je prvič igral v finalu lige prvakov, ostaja pri eni evropski lovoriki, pokalu pokalnih zmagovalcev iz sezone 1969/70. So pa v tej sezoni sedmič osvojili angleško prvenstvo in bili najboljši v ligaškem pokalu.
Porto je prvič gostil finale lige prvakov, potem ko ga je Evropska nogometna zveza iz turškega Istanbula prestavila zaradi omejitev potovanj.
Letos četrtouvrščeno moštvo v angleškem prvenstvu, a najboljši nogometni kolektiv na stari celini, je za zmago v ligi prvakov zgolj zaradi uspešnosti zaslužilo nekaj manj kot 79 milijonov evrov, City pa se bo moral zadovoljiti z okoli 75. Dodatno bo blagajni klubov napolnil še prispevek iz televizijskih pravic. Poseben je bil finale tudi za trenerja Thomasa Tuchla, ki je prvi trener z zaporednima uvrstitvama v finale lige prvakov z različnima kluboma. Lani je tja popeljal Paris Saint-Germain, a izgubil proti Bayernu.