(FOTO) Euro: Visok poraz Madžarov, za zmago Francozov avtogol Nemca Hummelsa

Uroš Gramc, STA
15.06.2021 21:26
Portugalci so na prvi stopnici proti obrambi naslova prvakov dolgo lomili gostitelje v Budimpešti, nato pa zmagali s 3:0, v Münchnu ostalo pri rezultatu iz prvega polčasa.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
München nocoj. Edini gol je dal nemški nogometaš, a v napačen gol.
Reuters

Nogometaši Portugalske so evropsko prvenstvo tokrat začeli povsem drugače kot pred petimi leti, ko so se komaj prebili iz skupinskega v izločilni del. Branilci naslova so pred kar 55.662 gledalci na Puškaš Areni v Budimpešti s 3:0 premagali ene od gostiteljev Eura, Madžare. Šah - mat so jim prizadejali povsem ob koncu prvega srečanja v skupini F. Prvi gol je zabil igralec Borussie iz Dortmunda Raphael Guerreiro v 84. minuti, tri minute kasneje je superzvezdnik Cristiano Ronaldo vodstvo povišal z bele pike, v sodnikovem podaljšku pa še iz igre po preigravanju in pomoči moštvenih kolegov dotolkel povsem razpadlo Madžarsko z rekordnim enajstim golom na EP.

"Trikrat se nam je izšlo, ampak zgrešili smo preveč priložnosti. Toda start je dober, vedeli smo, da se bodo Madžari branili in prežali na protinapade. Vsaka zmaga je pomembna, gremo tekmo za tekmo in po zmage," je dejal portugalski napadalec Rafa Silva, ki se zaveda, da jih v skupini smrti čakata še ključni tekmi s Francozi in Nemci. Madžarom se izločilni boji že počasi izmikajo. "Žal nam je, da nam ni uspelo. Dobro smo se branili, dali vse od sebe. Ampak ne preostane nam kaj drugega, kot da gremo naprej, v soboto je nova tekma," je povedal njihov branilec Attila Szalai.

REUTERS
REUTERS

Kot da bi imeli malce treme pred skoraj polnimi tribunami, le Madžarska od vseh držav je povsem ukinila koronske omejitve ter sedeže v prestolnici zapolnila do zadnjega, dvoboj je bil dolgo kot igra mačke z mišjo. Komaj v zadnjih minutah je šlo na polno in zdelo se je, da lahko gostitelji presenetijo in sploh prvič na velikih tekmovanjih zlomijo Portugalce. Szabolcs Schön je v 80. minuti z golom dvignil občinstvo na noge, a 20-letni igralec iz Dončićevega Dallasa v ligi MLS je bil ob svojem drugem nastopu v reprezentančnem dresu, le tri minute po prihodu na igrišče, za las prehiter za senzacijo. Ofsajd in ostalo je 0:0, lahko bi bilo le ogrevanje za ekstazo Madžarov, toda ko se je ob tretjem golu Guerreira v portugalskem dresu mreža drugič zatresla, je stadion obmolknil. S precej smole so gostitelji prejeli gol, žoga se je dvakrat odbila od njihovih igralcev, v ključnem letu proti Petru Gulacsiju od Willija Orbana. Kamplov soigralec pri Leipzigu, v Kaiserslauternu rojeni 28-letni branilec, je bil tragični junak tekme, štiri minute kasneje je storil še prekršek za kazenski strel.

Cristiano Ronaldo je dvakrat zadel pred več kot 55 tisoč gledalci na Puškaš Areni. 
Epa

"Izjemno pomembno je, da smo startali s pravo nogo, dobili samozavest. Zdaj je nujno, da tako nadaljujemo in zmagamo še v naslednji tekmi," je dejal Cristiano Ronaldo, ki ni izpustil priložnosti, da na večni lestvici strelcev Eura prehiti francosko legendo Michela Platinija, ki je zgolj v Franciji leta 1984 zabil devet golov. Na svojem petem zaporednem turnirju nogometaš Juventusa, ki je bil v prvem polčasu neviden, prehiter, nenatančen, je ob koncu drugega zadel desetič. In nato še enajstič za svoj 106. gol v portugalskem dresu in da je kot prvi ne le igral na petih zaporednih EP, ampak tudi dosegel zadetek. Da je bilo na koncu videti, kot da so brez težav prestali še en poskus Madžarov, da bi jih zlomili.

Dvoboj nogometnih titanov, Nemci so bili trikrat evropski prvaki, Francozi pa dvakrat, so dobili Francozi, tudi aktualni svetovni prvaki. V tekmi, ki je nogometnim navdušencem ponudila veliko, je bil tragični junak Mats Hummels, ki je zatresel lastno mrežo.

Če so Francozi potrdili vlogo enega glavnih favoritov za novo evropsko krono, so tudi Nemci pustili dober vtis. Prvi polčas med nogometnima velikanoma je postregel s konkretnejšo francosko predstavo, a sta bili ekipi na igrišču precej enakovredni. Francozi so prvič zagrozili v 16. minuti, ko je Paul Pogba s strelom z glavo žogo poslal čez gol, minuto zatem je strel Kyliana Mbappeja Manuel Neuer odbil v kot, v 20. pa so svetovni prvaki povedli.

Pogba je podal z desne strani na levo, tam je Lucas Hernandez žogo poslal v sredino, pred golom pa je Mats Hummels nespretno žogo poslal za hrbet lastnega vratarja. Nemci so po prejetem golu prevzeli pobudo, v 22. minuti je Thomas Müller z glavo zgrešil cilj, v 38. pa je še Ilkay Gündogan meril mimo gola.

Poklapani Nemci po porazu ... 
Reuters

V drugem polčasu je za prvo nevarnejšo akcijo poskrbel Adrien Rabiot, ki je malce z leve strani zadel prvo vratnico. Nemci pa so imeli lepo priložnost v 54. minuti, ko je Serge Gnabry v kazenskem prostoru žogo poslal malce čez francoska vrata.

... in veselje na francoski strani. 
Reuters

V 66. minuti so Francozi dosegli drugi gol, ko je zadel Kylian Mbappe, a so ga sodniki razveljavili zaradi prepovedanega položaja. Nemci so sicer v teh trenutkih pritiskali, a so Francozi razčistili vse nevarnejše situacije. V 78. minuti so zahtevali najstrožjo kazen zaradi domnevnega prekrška nad Mbappejem, a se španski sodniki niso odločili zanjo. V 85. minuti pa so se Francozi že veselili drugega zadetka, ko je Pogba oddal žogo na desno do Mbappeja, ta pa nato v sredino do Karima Benzemaja, ki je zadel, ampak so sodniki pravilno dosodili prepovedani položaj.

V sredo bosta obe tekmi 2. kroga v skupini A, ob 18. uri v Bakuju Turčija - Wales, ob 21. uri pa v Rimu Italija - Švica. Še pred tem bosta ob 15. uri v skupini B tekmo 2. kroga v Sankt Peterburgu igrali Finska in Rusija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta