(FOTO) V Mariboru obudili slogan "Ni predaje": Vijoličasti verjamejo, da lahko z navijači naredijo čudež

Miha Dajčman
29.07.2021 07:00
Vijoličasti bodo nocoj ob 20.45 v Ljudskem vrtu na povratni tekmi s Hammarbyjem skušali nadoknaditi zaostanek in se uvrstiti v tretji predkrog konferenčne lige
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nogometaši čutijo, da je v Mariboru zaradi evropske tekme naelektreno vzdušje. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

V Mariboru smo te dni opazili veliko napisov Ni predaje in 3:0; najzvestejši privrženci vijoličastih verjamejo v preobrat proti švedskemu Hammarbyju, ki si je prav na krilih glasne publike doma priigral veliko prednost dveh golov, bilo je 3:1. Po mestu in hodnikih Ljudskega vrta se govori o znameniti tekmi iz poletja 2010 proti Palermu, ki velja za začetek vzpona kluba iz Mladinske 29 v prejšnjem desetletju. Mariborčani si jutri želijo podobnega vzdušja, še bolj pa tudi uspešnejšega konca kot takrat ter napredovanja v tretji predkrog konferenčne lige.

Trener Maribora Simon Rožman je po dopoldanskem treningu dan pred tekmo dejal, da z nestrpnostjo pričakuje tekmo: "Žal nam je za slabše odigrano tekmo v Stockholmu, kjer nismo bili na svojem nivoju. Smo se pa hitro pobrali in proti Domžalam predvsem v prvem polčasu pokazali smer, po kateri želimo iti." Rad bi, da bi ekipa tako dobro kot proti Domžalam v prvem delu odigrala vso tekmo, in prepričan je, da so njegovi varovanci tega sposobni: "Iz treninga v trening smo boljši. Za našo mlado ekipo je vsak trening in tekma nov izziv, sposobni so igrati na vrhunskem nivoju. Igramo proti kvalitetnemu nasprotniku, ni pa nobenih kalkulacij - šli bomo od prve sekunde na glavo, po svoje. Skupaj z navijači se lahko naredi mali čudež."

Sašo Bizjak

Aleks Pihler, ki je v nedeljo (presenetljivo) igral kot napadalni vezist in navdušil z dvema goloma, bo z 28 tekmami v evropskih tekmovanjih danes med najizkušenejšimi v ekipi. Kje bo igral na povratni tekmi s Hammarbyjem? Sedemindvajsetletnik je najprej dejal, da bo ostal na mestu, kjer je igral v nedeljo. A je Rožman hitro skočil v besedo nogometašu, rojenemu na Ptuju, rekoč, da njegova pozicija še ni znana. "Ja, to res ni vprašanje zame. Zaenkrat je načrt takšen, da ostanem na istem mestu. Mi pa ta pozicija ustreza, da se znajdem v priložnosti, zlasti če jih izkoristim." Želje publike, da vijoličasti zmagajo s 3:0, ne razume kot pritisk, ampak kot željo: "Pred evropskimi tekmami je v Mariboru naelektreno vzdušje in to je še en dokaz, da mesto živi s klubom in da si tudi navijači želijo, da nam uspe. To je odlična motivacija za vse te mlade fante."

Sašo Bizjak

Večkrat je na tiskovni konferenci beseda nanesla na tekmo s Palermom. Rožman bi bil najsrečnejši človek, če bi se pozitivna zgodba s še srečnejšim koncem tokrat ponovila, pravi: "To bo specifična tekma. Oni so v naletu, imajo novega trenerja, z njim so štirikrat zmagali in enkrat remizirali, tudi med vikendom so suvereno zmagali v močnem švedskem prvenstvu. Verjamem, da lahko z malo sreče in tokom dogodkov naredimo marsikaj."

Rožman ne pričakuje, da bodo Švedi za povratno tekmo spreminjali strategijo in igrali bolj obrambno: "Izvajajo intenziven pritisk, zelo dobro pokrivajo stran, kjer je žoga. Njihova obramba daje veliko dinamiko tekmi, dobro reagirajo po odvzeti žogi. Toda našli smo tudi njihove pomanjkljivosti, za katere upam, da jih lahko na tekmi izkoristimo." Po besedah nogometnega strokovnjaka iz Štor si Maribor ne more privoščiti tekme, kjer bi si obe moštvi priigrali veliko priložnosti.

Sašo Bizjak

Vijoličasti so po Rožmanovih besedah pripravljeni tudi na morebitne podaljške. Enajstmetrovk posebej niso trenirali, je pa jasno, da bi morebitne izvajalce izbral trener: "Od tekme v Kidričevem (Marcos Tavares je takrat zapravil pomemben penal, op. p.) je jasno, da pride direktiva z moje strani. Igralci ne bodo izbirali, kdo bo streljal. Odgovornost bom prevzel jaz in izvajalce določil glede na različne okoliščine."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta