(INTERVJU) Drzna napoved predsednika Uefe: Spomladi bo na tekmah občinstvo

Matija Stepišnik
22.03.2021 06:00
Aleksander Čeferin bo v sredo prisostvoval tekmi med Slovenijo in Španijo v Ljudskem vrtu, za oddajo Uvertura pa je govoril o ...
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čeferin je prepričan, da slovenski klubi mladim talentom dajejo premalo priložnosti. 
Reuters

Tako velikega nogometnega dogodka, kot je evropsko prvenstvo, pa četudi "le" do 21 let, Slovenija še ni gostila. In to v času, ko krovni evropski zvezi Uefi predseduje Slovenec Aleksander Čeferin. Z njim smo se pogovarjali tudi za oddajo U21 Uvertura, ki jo je priredila Mestna občina Maribor in predvajala BK TV. "Priprave so v popolnoma zaključni fazi, vse gre po načrtu. Nogometni zvezi Slovenije in Madžarske sta odlični organizatorici tekmovanj, zvezi sta dobro organizirani, imata relativno dobro infrastrukturo, odlično sodelujeta z administracijo iz Uefe in pričakujem velik spektakel," je v uvodu povedal prvi mož nogometa v Evropi, ki bo prisoten na tekmovanju. Že na sredinem uvodnem, otvoritvenem dvoboju Slovenije s Španijo: "To bo zahtevna tekma, ampak kolikor sem govoril s selektorjem Ačimovićem, mi je zagotovil, da bodo pravi. Kaj to pomeni, bomo pa videli."

Osvetliva idejo o organizaciji prvenstva; kdaj se je ta ambicija rodila, s čim sta državi prepričali Uefo?

"Postopek določanja in izbire gostiteljev tekmovanj je zelo transparenten. Treba se je prijaviti Uefini administraciji, ki pregleda vlogo, oceni vsak detajl, od infrastrukture do letališč, hotela in vsega drugega. Slovenska in madžarska prijava sta bili najboljši in sta zato dobili podporo izvršnega odbora."

Koronavirus je svet, tudi nogometni, obrnil na glavo. Kakšna so po enem letu temeljna spoznanja?

"Nogomet je, kot vse druge gospodarske panoge, utrpel hud udarec. Večina klubov po svetu se financira od prodaje vstopnic, posebno manjši in srednje veliki klubi. Tu so luknje zelo velike. Tudi sponzorji in lastniki televizijskih pravic so zahtevali vračilo nekaj denarja. Finančna luknja je, po drugi strani pa je Uefa organizirala 1300 tekem, kar je velik podvig. Nogomet prinaša pozitivno energijo - če so ljudje že morali ostati doma, so vseeno lahko gledali nogomet. Ta je pokazal, da se da normalno živeti in se tudi bo. Drugo pozitivno spoznanje je, da smo se v evropski nogometni družini izjemno poenotili. Pomagali smo si, razumeli, da smo v težki situaciji. Vidim luč na koncu tunela. Spomladi bo na tekmah že občinstvo, pričakujem, da bodo gledalci tudi na junijskem evropskem prvenstvu do 21 let."

Robert Balen

To je že drzna napoved.

"Z vladami v dvanajstih državah se veliko pogovarjamo zaradi članskega Eura. Praktično povsod smo ali bomo v kratkem dobili zagotovilo vsaj o delu občinstva na stadionu. Ena od teh držav je Madžarska, ki nam je zagotovila, da bo publika možna. Upam, da se bo to dalo dogovoriti tudi v Sloveniji. S slovenskimi oblastmi se še nismo pogovarjali. Si pa vsi pridržujejo pravico do drugačne odločitve v primeru novega vala ali večje pandemije. Situacija je nesigurna in nejasna. Naša ocena pa je, in pri tem sodelujemo z znanimi imunologi v Švici, da lahko gre situacija na bolje. Vreme se izboljšuje, veliko ljudi je covid prebolelo, veliko je cepljenih."

Kako se je Uefa z državama prirediteljicama zdravstveno pripravila na Euro?

"Imamo izjemno strog protokol, ki v izjemno veliki meri onemogoča nove okužbe. Igralci in strokovni štabi ter funkcionarji živijo v mehurčku, ne smejo se družiti s preostalimi ljudmi. Okoli 1300 tekem smo odigrali brez resnega incidenta, zaključni turnir osmerice lige prvakov in evropske lige brez okužb, torej je naš protokol varen. Kolega iz ene od ameriških profesionalnih lig mi je rekel, da so pričakovali, da bomo naredili napako. V tem primeru oni ne bi začeli. Bili smo pod velikim pritiskom, ampak zdaj imamo utečene smernice in se ne bojim Eura."

Kakšno razsežnost ima Euro do 21 let?

"Pozornost Evrope in sveta bo usmerjena vanj. Gre za večji dogodek, kot bi si marsikdo mislil. Nastopali bodo bodoči messiji, ronaldi, neymarji, zidani. Vsi največji zvezdniki so najprej nastopali na tovrstnem tekmovanju. Strokovna javnost Euro do 21 let spremlja še bolj kot EP članskih reprezentanc. To je prihodnost nogometa in tukaj slabi nogometaši ne bodo nastopali."

Slovenski klubi razumejo pomen domačih mladih igralcev?

"Po moji oceni dobro delamo z mladimi, večina klubov pa ne razume, da bi jih morali forsirati. Nekateri kupujejo 'odslužene' igralce iz tujine, ki niso nič boljši. Seveda so klubi, ki dajo priložnost, a je tega premalo. Druga plat je, da starši in agenti skušajo mlade fante prodati v tujino, kar je v 99 odstotkih primerov škodljivo. Veliki klubi imajo tudi po 150 nogometašev s pogodbo, kar pomeni, da igralec na zadnjem mestu ne bo nikoli igral, po nekaj letih sedenja na tribuni pa je njegova kariera končana."

Pravite, da ste v stiku s slovenskim selektorjem. Kakšne možnosti ima naša reprezentanca?

"Moramo se zavedati, da Slovenija še ni sodelovala na takšnem tekmovanju, tudi zato ne, ker je sodelovalo le osem reprezentanc. Čeprav imajo nasproti zvezdnike, naši fantje igrajo poletno in sproščeno. Všeč mi je, da jim selektor dovoljuje, da so napadalni, da igrajo, ne da se branijo in so nesamozavestni. Sporočam jim, naj igrajo ponosno, da nobena reprezentanca ni tako močna, da bi se je morali bati. Ni izključeno, da jih ne bi gledali tudi junija v drugem delu tekmovanja. Če se to zgodi, bo to izjemen uspeh."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta