Je kapetan kaznovan zaradi upora? Ačimović pravi, da ne bo govoril o posameznikih

Miha Dajčman
15.03.2021 18:00
Milenko Ačimović je predstavil seznam nogometašev za domači Euro, na njem pa spet ni nekdanjega kapetana Jana Mlakarja, ki je bil prvopodpisani pod javno pismo proti bivšemu selektorju
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zakaj Jan Mlakar, ki se je v zadnjih tekmah proslavil kot prvi golgeter Maribora, ne bo oblekel reprezentančnega dresa, selektor ni želel pojasniti. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinsek

Prihodnjo sredo ob 18. uri bo mlada slovenska reprezentanca v Ljudskem vrtu z aktualnimi prvaki Španci odigrala uvodno tekmo nogometnega evropskega prvenstva do 21 let. Selektor Milenko Ačimović, ki je izbrano vrsto doslej vodil le na dveh prijateljskih tekmah, je predstavil spisek 23 nogometašev, na katere bo računal v prvem delu Eura med 24. in 31. marcem, še sedem pa jih je na čakanju, če bi prišlo do poškodb ali težav s koronavirusom. Zdaj je uradno, da ni vpoklical Jana Mlakarja, ki je bil do njegovega prihoda kapetan moštva. Ačimović je nasledil Primoža Gliho, ki je selektorski stolček moral zapustiti zaradi upora reprezentantov, v javnost so poslali pismo z očitki na njegov račun, prvopodpisani pa je bil kapetan, ki kasneje ni več oblekel slovenskega dresa.

Želja selektorja: četrtfinale

Nekdanji slovenski reprezentant se je s pripravo spiska ukvarjal tri mesece. Izhodiščni točki sta bili pripravljalni tekmi z Nemci in Rusi, ko je edinkrat vodil moštvo, vseeno pa je na seznamu sedem novincev. Ačimović je dejal, da je bil v pogovorih s selektorjem A-reprezentance Matjažem Kekom o nogometaših, ki bi lahko bili del obeh selekcij. O čem točno sta se dogovorila na novo, ni želel razkriti, še od prej velja, da sta Dejan Petrović in Adam Gnezda Čerin del mladinske reprezentance, Jaka Bijol pa ostaja pri članski, ki jo istočasno čakajo prve tri tekme kvalifikacij za SP 2022 v Katarju.

"Fante, ki sem jih poklical, sem videl, analiziral. Naša velika želja je, da pridemo naprej. Verjamem, da nam lahko s temi fanti to uspe," pravi Milenko Ačimović. In se sprašuje: "Ne vem, zakaj ne bi bil cilj četrtfinale evropskega prvenstva." Izločilni boji bodo šele med 31. majem in 6. junijem, tja vodita prvi dve mesti v skupini. ​Slovenija igra v močni skupini B, ob Španiji bo moči merila še z Italijo in Češko.

Ačimović verjame, da so se v konkurenci Španije, Italije in Češke sposobni uvrstiti na drugo mesto. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinsek

"Nočem govoriti o enem fantu"

Triindvajseterico sestavlja 15 nogometašev iz prve slovenske lige, dva sta Ačimovića prepričala z igrami v vijoličastem dresu, Žan Kolmanič in Aljoša Matko. "To je dober obet za našo ligo in da fantje dobivajo priložnost. Glede izbora sem gledal veliko tekem in analiziral vse prisotne ter razmišljal o vseh njihovih nihanjih. Ti fantje imajo še veliko nogometa pred seboj. Mislim, da so ti na seznamu najbolje pripravljeni," je pojasnil selektor in na vprašanje o vpoklicu Jana Mlakarja dodal, da ni gledal le na formo minulih tednov in zadnjih tekem, temveč na celotno sezono.

"​Nočem govoriti posamezno, o enem fantu, ampak o skupini 23 igralcev, s katerimi gremo nad Španijo. To je naša prioriteta," je povedal selektor in dodal, da je izbral "karakterje za to prvenstvo". Spomnimo; za novembrski prijateljski tekmi Mlakarja Ačimović ni vpoklical zaradi "slabe forme". To zdaj ne more biti izgovor, ko pa je v zadnjih petih tekmah zabil štirikrat in postal prvi golgeter Maribora. Največ jih je med vsemi vpoklicanimi napadalci, na lestvici strelcev prve slovenske lige pa je z osmimi goli na petem mestu. Od drugih Ačimovićevih napadalcev je sicer Dario Kolobarić dosegel enega več, a v tem koledarskem letu zgolj enega, prav toliko kot Matko (skupno sedem), ki je poskrbel za remi na večnem derbiju. Žan Celar je v serie B v 26 tekmah za Cremonese v tej sezoni dosegel dva gola, Nik Prelec jih je - prav tako pri naših zahodnih sosedih - v 13 tekmah za Sampdorio v mladinski ligi pet (vse letos), dodal je še dve asistenci in gol v pokalnem tekmovanju. Žan Medved, ki je šel januarja iz Slovana Bratislava na posojo v Wislo, je v slovaški prvi ligi štirikrat zatresel mrežo in enkrat v kvalifikacijah za evropsko ligo.

Zbor v četrtek v Mariboru

Reprezentanca bo trenirala in bivala v Mariboru, kjer se bo zbrala v četrtek. Do ponedeljka zvečer se ji bodo pridružili nogometaši iz tujine, le dva dni kasneje pa bo šlo zares proti Španiji. Za branilce naslova k sreči ne bo zaigral 18-letni Pedri iz Barcelone, ki je vpoklican v člansko izbrano vrsto. "S fanti sem bil za le dve tekmi, oni pa skupaj igrajo že od selekcije U16. Spoznal sem jih in v zadnjem času dobil nekaj dodatnih informacij. Verjamem, da so se skozi leta marsikaj naučili, da so zreli, da vedo, za kaj gre. Vedo, kakšno priložnost jim je nogomet ponudil in česa so sposobni. Verjamem, da se bomo v dobri luči pokazali tako oni kot jaz in celotna reprezentanca," je še dejal selektor, ki mu je žal, da na tribunah ne bo gledalcev. Prav zato se bo uspešnost tekmovanja merila manj po organizacijski plati in več po tekmovalni, čeprav si Maribor, Ljubljana, Celje in Koper ter štiri mesta na Madžarskem lahko obetajo znaten promocijski učinek, je še dodal predsednik NZS Radenko Mijatović.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta