Je Maribor še nogometno mesto? Tukaj je vaše mnenje ...

Borut Planinšič ml.
12.06.2021 07:00
Vedno bo! Ali pa: metropola je Murska Sobota! Zanimivo smo začeli v novi rubriki, hvala za odziv, dragi bralci, navijači, poznavalci
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Ljudskem vrtu je vsakič nogometna gneča. Pa drugod v mestu? 
Andrej Petelinšek

Vsak začetek je težak, pravijo. Naš že ne. Ker imate radi šport, smo nabrali kar nekaj vaših mnenj, kako je s fuzbalom v mestu. Hvala vam za odziv v novi rubriki Vaš glas, dragi bralci Večera, poznavalci, navijači, ljubitelji športa. Bralke in poznavalke še pogrešamo, morda jih bolj razvname druga tema. Prva, ali je Maribor še nogometno mesto, ko pa razen NK Maribor dol do četrte lige nimamo nič več, je dala zanimive odgovore. Nekaj jih objavljamo in vsakič jih bomo. V soboto, na tej strani Večera.

Da se začne in konča s financami, pravi Davor Forko: "Vse je povezano z denarjem. Tega je v Ljubljanski kotlini veliko, zato so tam klubi. V vzhodni Sloveniji denarja ni in to je edini vzrok, zakaj ni višje rangiranih klubov. Dejstvo, da je NK Maribor jemal vse dobro iz bazena, ni vzrok za takšno stanje. Že tako gre za v svetovnem merilu majhen bazen. Raje se vprašajte, zakaj igralci, ki niso uspeli pri Mariboru, gredo igrat v avstrijsko nižjo ligo in ne v kak štajerski klub. Samo zaradi denarja! Tam ga imajo, tu ga ni!"

Miran Gornjak zašili boleče dejstvo, da zgoraj v Avstriji, v nižjih ligah, mrgoli mariborskih nogometašev: "V Avstriji iz tekme naredijo družabni dogodek. Bil sem na eni taki pripravljalni tekmi Maribora, blizu za mejo: prvi polčas so se obiskovalci, ki jih je bilo zelo veliko, še zanimali za nogomet, od pavze naprej se je večina posvetila prehrambno-pivski ponudbi. Dvomim, da bi jih prišlo toliko, če bi imeli same prepovedi, kot je to v Sloveniji. Njihov primarni interes je, da naredijo družabni dogodek in posel, ne pa, da policija dela red, ker se nič ne sme! Zato si vsaka vas z lahkoto privošči slovenske nogometaše, za katere v Sloveniji ni kruha."

Za nekaj nostalgije za drugimi klubi, ki so včasih krojili nogometno podobo mesta, je še Primož Cirman, sicer Celjan, vzkliknil: "Železničar forever!" Žal Željo ni bil za vedno. A to še ne pomeni, da mesto Maribor ni številka ena, ko gre za nogomet, trdi Gregor Lednik, ki čuti z vijolično barvo: "Vedno je bil in vedno bo nogometno mesto. Strast. Ljubezen. Veselje in razočaranje. A vse to nas povezuje. Ker mi smo vsi Maribor." Z zasluženega oddiha na Jadranu se je oglasil stari poznavalec fuzbala Vlado Paveo. Z drzno tezo: "Nogometna metropola je Murska Sobota, ne le zato, ker je Mura aktualni državni prvak. Preštejte samo domače igralce, ki igrajo za ponos Prekmurja, pa spomnite se, koliko gledalcev je bilo v pretesni Fazaneriji, ko še ni bilo covida-19. In Sobota šteje osemkrat manj prebivalcev od Maribora!"

Še bolj oster je Branko Štelcer: "Nogomet v tem delu države je padel, tako kot celotni slovenski nogomet, na najnižjo možno raven. Ni mladih, ki bi prestopili k nosilcu nogometa na Štajerskem, s tem pa ni kvalitete. Samo spomnite se, koliko igralcev, in to odličnih, je imel NK Maribor v preteklosti iz Železničarja, Kovinarja, Pohorja, Malečnika itd., sedaj so ti klubi propadli ali pa so na robu preživetja." S prstom pokaže tudi na strategijo bivšega športnega direktorja vijoličastih Zlatka Zahoviča: "Koliko mladih mariborskih nogometašev je pripeljal v prvo moštvo? V njegovem mandatu jih lahko preštejemo na prste ene roke. Sedaj, ko ni več denarja, pa so dobri igralci, ki so jih v preteklosti napodili iz kluba, npr. Sirk. Nogomet v Sloveniji bi bil po mojem mnenju na skoraj isti ravni tudi samo s slovenskimi igralci. Pa nisem proti okrepitvam iz tujine, a morajo biti prave, da dvignejo kvaliteto. Verjemite mi, ni vse samo v denarju, je tudi v kakovosti trenerjev, katerih pa nimamo, vsaj dobrih ne."

Branko sklene z dobro idejo: "Upam, da se kdaj vidimo in slišimo na kakšni okrogli mizi." Zakaj pa ne! Ko minejo vse pasti covida, se srečamo v živo. Dotlej bomo brusili pisala, gulili tipke in se ogrevali za naslednjo debato, ki jo udarimo čez dva tedna. Bogatejši za izkušnjo z Eura, na katerem debitira video pomoč sodnikom, vas takrat vprašamo: ste za VAR v slovenski nogometni ligi?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta